08/02/2022 08/02/2022 Με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ήτοι του Πατριαρχείου Βουλγαρίας) η Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) γίνεται πλέον διαθέσιμη στον Επίσημο Συνοδικό Ιστότοπο με εντελώς νέα λειτουργικότητα, ηλεκτρονικούς συνδέσμους και σχεδιασμό. Μπορείτε να δείτε τη νέα εφαρμογή εδώ. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Ως λόγος και αποκάλυψη του ζώντος Θεού, η Αγία...
08 Φεβρουαρίου, 2022 - 12:21
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2022 - 18:19

Έτοιμη η νέα ηλεκτρονική μορφή της Αγίας Γραφής και με συνοδικές ευλογίες

Διαδώστε:
Έτοιμη η νέα ηλεκτρονική μορφή της Αγίας Γραφής και με συνοδικές ευλογίες

Με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ήτοι του Πατριαρχείου Βουλγαρίας) η Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) γίνεται πλέον διαθέσιμη στον Επίσημο Συνοδικό Ιστότοπο με εντελώς νέα λειτουργικότητα, ηλεκτρονικούς συνδέσμους και σχεδιασμό. Μπορείτε να δείτε τη νέα εφαρμογή εδώ.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ως λόγος και αποκάλυψη του ζώντος Θεού, η Αγία Γραφή είναι το πιο σημαντικό και χρήσιμο βιβλίο για όλη την ανθρωπότητα. Ως «το Βιβλίο των Βιβλίων», η Βίβλος αποτελεί μοναδική κληρονομιά όλων των γενεών και γι’ αυτό η έκδοσή της σήμερα σε ηλεκτρονική πολυλειτουργική μορφή είναι εξαιρετικά σημαντική για την πνευματική φώτιση και τη σωτηρία των ανθρώπων.

Αυτή η έκδοση διευκολύνει τη γνώση, τη χρήση και τη μελέτη της Αγίας Γραφής από τους κληρικούς και λαϊκούς του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένων κατηχητών, θεολόγων καθηγητών, φοιτητών και ολόκληρης της επιστημονικής και πολιτιστικής κοινότητας.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στην ομάδα του Sliven.net και ευλογεί για την πολύτιμη συνεισφορά τους όλα τα μέλη της, τους δωρητές και όσους εργάστηκαν από αγάπη προς τον Θεό, τηνΕκκλησία και τον πλησίον τους για αυτό το έργο.

Τι προσφέρει η Ορθόδοξη Συνοδική Βίβλος με ηλεκτρονικές αναφορές;

Στην έντυπη έκδοση της Βίβλου για ορισμένα εδάφια υπάρχουν παραπομπές (αναφορές), οι οποίες αναφέρονται σε άλλα εδάφια και άλλα βιβλία της Αγίας Γραφής. Η ηλεκτρονική Βίβλος επιτρέπει στο κείμενο αναφοράς της παραπομπής να εμφανίζεται κάτω από το αναφερόμενο εδάφιο με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό οδηγεί σε έναν πολύ γρήγορο και εύκολο έλεγχο στίχων και νοημάτων. Έτσι, εκτός από τη γραμμική ανάγνωση του κειμένου, η οπτικοποίηση των συνδέσμων γίνεται ακόμα πιο εύχρηστη, διατηρώντας, παράλληλα, τη θέαση του κύριου κειμένου. Επίσης, το κεφάλαιο του βιβλίου από το οποίο προέρχεται η αναφορά μπορεί να φανεί παράλληλα με το κεφάλαιο στο οποίο βρίσκεται ο αναφερόμενος στίχος. Έτσι, η αναφορά μπορεί να ληφθεί στο πλαίσιο ολόκληρου του κεφαλαίου στο οποίο βρίσκεται και άρα το νόημά του να γίνει κατανοητό πολύ πληρέστερα και ακριβέστερα.

Η δομή της σελίδας επιτρέπει την κατακόρυφη και οριζόντια διαίρεση των τμημάτων που μπορούν να αλλάξουν μέγεθος και να αναδιαταχθούν στην οθόνη. Έτσι μπορούν να συγκριθούν τα κείμενα
απεριόριστου αριθμού κεφαλαίων.

Μια άλλη ευκολία είναι η δημιουργία φακέλων με αξιομνημόνευτα θέματα, τα οποία αποθηκεύονται σε διαφορετικές ενότητες. Αυτό ενισχύει την εξατομίκευση της εργασίας με την Αγία Γραφή σε ηλεκτρονικό περιβάλλον. Έτσι, κάθε αναγνώστης ή ερευνητής του ιερού κειμένου μπορεί να αποθηκεύσει διάφορα θέματα, τα οποία διατηρούνται στη μνήμη, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση της εργασίας του πάνω σε αυτά, ενώ την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα περιήγησης έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει από εκεί που είχε φτάσει. Με άλλα λόγια, η διάταξη των ενοτήτων, των ανοιχτών κεφαλαίων και των επιλεγμένων συνδέσμων μπορεί να αποθηκευτεί. Αφού κλείσετε τη σελίδα και ανοίξετε ξανά, το περιεχόμενο του αποθηκευμένου θέματος μπορεί να φορτωθεί. Για ευκολότερη ανάγνωση, υπάρχει η δυνατότητα να σκουρύνετε τη σελίδα με το κουμπί του κεριού, καθώς η σκούρα έκδοση δεν ερεθίζει τα μάτια όταν διαβάζετε σε δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση, η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, παραθέτει το παρακάτω εδάφιο, που μιλά για την Αγία Γραφή από την 2η προς Τιμόθεον επιστολή του Αποστόλου Παύλου:

Β Τιμ. 3,16  πᾶσα γραφὴ θεόπνευστος καὶ ὠφέλιμος πρὸς διδασκαλίαν, πρὸς ἔλεγχον, πρὸς ἐπανόρθωσιν, πρὸς παιδείαν τὴν ἐν δικαιοσύνῃ (Ολη η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστος, έχει γραφή με την έμπνευσιν του Αγίου Πνεύματος. Και επομένως είναι ωφέλιμη, δια να αποκαλύπτη και διδάσκη την αλήθειαν του Θεού, δια να φανερώνη και ελέγχη την πλάνην και την κακίαν, δια να διορθώνη και ανορθώνη τους παρεκτρεπομένους, δια να μορφώνη τους καλοπροαιρέτους εις κάθε αρετήν).

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων