26/03/2021 26/03/2021 Το μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ήταν γεμάτο ευγνωμοσύνη προς την Παναγία. Ο Μακαριώτατος αφού μίλησε για το κεφάλαιο της σωτηρίας και τη φανέρωση του απ’ αιώνος μυστηρίου, κάλεσε τις γυναίκες να μοιάσουν στην μητέρα του Θεού και τους άνδρες να αποδώσουν τα εύσημα σε όσες συνδυάζουν την...
26 Μαρτίου, 2021 - 9:42
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2021 - 9:20

Εύσημα στις γυναίκες που προσπαθούν να μοιάσουν στην Παναγία

Διαδώστε:
Εύσημα στις γυναίκες που προσπαθούν να μοιάσουν στην Παναγία

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ήταν γεμάτο ευγνωμοσύνη προς την Παναγία. Ο Μακαριώτατος αφού μίλησε για το κεφάλαιο της σωτηρίας και τη φανέρωση του απ’ αιώνος μυστηρίου, κάλεσε τις γυναίκες να μοιάσουν στην μητέρα του Θεού και τους άνδρες να αποδώσουν τα εύσημα σε όσες συνδυάζουν την προσευχή με τη μητρική φροντίδα.

«Η λαμπρή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μας φέρνει πίσω στην ταπεινή Ναζαρέτ και φέτος, όπου πριν από δύο χιλιετίες για πρώτη φορά στον κόσμο μας ακούστηκαν τα καλά νέα για τη σωτηρία του κόσμου και της ανθρωπότητας. Η προαιώνια υπόσχεση εκπληρώθηκε: Ο Θεός κοιτά φιλανθρώπως όλα τα παιδιά Του και στέλνει τον μοναδικό Υιό του ανάμεσά μας, για να μας διαβεβαιώσει -με τον πιο βέβαιο τρόπο- για την απεριόριστη αγάπη του, μια αγάπη που δε γνωρίζει όρια, γιατί πηγάζει από τα έγκατα της ίδιας της πηγής της αγάπης.

Εκείνη την εποχή, η ανθρωπότητα είχε ήδη προετοιμαστεί, για να υποδεχθεί τον Σωτήρα. Γεννήθηκε και η γυναίκα, που επαξίως θα «φιλοξενούσε» το ακατανόητο. Εκείνη που θα γεννούσε, δίνοντας ανθρώπινη υπόσταση στον Υιό του Θεού! Όταν έφτασε η ώρα, ο Θεός δεν καθυστέρησε την εκπλήρωση του σχεδίου Του, για τη σωτηρία των ανθρώπων: «Kαὶ ἰδοὺ συλλήψῃ ἐν γαστρὶ καὶ τέξῃ υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν. Oὗτος ἔσται μέγας καὶ υἱὸς ὑψίστου κληθήσεται, καὶ δώσει αὐτῷ Κύριος ὁ Θεὸς τὸν θρόνον Δαυΐδ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ, καὶ βασιλεύσει ἐπὶ τὸν οἶκον Ἰακὼβ εἰς τοὺς αἰῶνας, καὶ τῆς βασιλείας αὐτοῦ οὐκ ἔσται τέλος.» (Κατά Λουκάν 1:31-33).

Η παρθένος Μαρία, με την ευλογημένη γέννησή της και την ανατροφή της στον οίκο του Θεού, τελειώθηκε στις αρετές και εξελίχθηκε σε δοχείο της χάριτος του Θεού. Μαζί της πεθαίνει το παλιό κι έρχεται η αυγή της εποχής του φωτός και της γνώσης, της αγάπης και της χαράς, που ο Κύριος μας κληροδότησε ως τις πρώτες και πιο σημαντικές σωτήριες εντολές Του. Όλα αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε αυτήν – το πιο όμορφο λουλούδι της ανθρώπινης φυλής. τον πιο υπέροχο καρπό της ανθρωπότητας όλων των εποχών (χαίρε άνθος αγλαόκαρπον). Αυτή που, με το μεγαλείο της ταπείνωσής της ενώπιον του Θεού και τον ρόλο για τον οποίο είχε επιλεγεί, κατάφερε να καταπλήξει ακόμη και τις στρατιές των αγγέλων. Και κατανόησε το μυστηριώδες βάθος και το κοσμικό νόημα του τι θα έπρεπε να έρθει, και με τόλμη ομολόγησε και κατέθεσε ενώπιον του αγγελιοφόρου του Θεού τη συγκατάθεσή της: «εἶπε δὲ Μαριάμ· ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ῥῆμά σου. καὶ ἀπῆλθεν ἀπ᾿ αὐτῆς ὁ ἄγγελος. »(Λουκάς 1:38), και στη δίκαιη Ελισάβετ είπε «ἰδοὺ γὰρ ἀπὸ τοῦ νῦν μακαριοῦσί με πᾶσαι αἱ γενεαί» (Λουκάς 1:48)

Για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτή η ημέρα είναι επίσης μια ημέρα φόρου τιμής και σεβασμού στη γυναίκα, στη χριστιανή γυναίκα, η οποία με αγάπη και ζήλο για τον Θεό και το σπίτι του Θεού χτίζει την οικογένειά της ως μια μικρή εκκλησία του Θεού, μεγαλώνει και εκπαιδεύει τα παιδιά της στο πνεύμα του Χριστού, να αγαπούν τις αρετές, που μας κληροδότησε ο Χριστός Σωτήρας, καθοδηγούμενη πιστά από το παράδειγμα της ιερής οικογένειας της Παναγίας και από την Ίδια, όσον αφορά την υπακοή της στο θέλημα του Θεού. Ας αποτίσουμε φόρο τιμής σε εκείνες τις γυναίκες γύρω μας, που κάθε μέρα συνδυάζουν την προσευχή με τη μητρική τους φροντίδα, οι οποίες αποτελούν πραγματική υποστήριξη στις οικογένειές τους, καθώς και σε ολόκληρη την εκκλησιαστική μας κοινότητα. Να τις χαιρετήσουμε εγκαρδίως ανταποδίδοντας την αγάπη τους με αγάπη, τη φροντίδα τους με φροντίδα, την αφοσίωσή τους με αφοσίωση. Ας εμπνευστούμε από τον ζήλο, την υπομονή και την αφοσίωσή τους, να τους αποδώσουμε ό,τι τους αξίζει και να μην χάνουμε χρόνο.
Μέχρι σήμερα, εκατομμύρια χριστιανοί, και όχι μόνο χριστιανοί σε όλο τον κόσμο, λατρεύουν και πραγματικά τιμούν την εικόνα και το μεγαλείο της Παναγίας. Μέχρι σήμερα, οι πιο θερμές προσευχές απευθύνονται στην Θεοτόκο ζητώντας την ουράνια μεσιτεία της ενώπιον του Υιού της και Θεού μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού. Μέχρι σήμερα, ιεροί ναοί του Θεού χτίζονται στο όνομά της, και οι ευσεβείς πιστοί ζουν την πνευματική τους ζωή υπό την Προστασία της Ουράνιας Βασίλισσας. Θα μπορούσε να υπάρξει πιο πειστική απόδειξη ότι η επιλογή του Θεού, που αγγέλλεται σήμερα μέσω του Αρχάγγελου Γαβριήλ, ήταν μια τέλεια και σωστή επιλογή για όλους μας;

Σήμερα η χαρά είναι άφθονη αφού, μαζί με το ευαγγέλιο της έναρξης του σχεδίου για τη σωτηρία του ανθρώπου (σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον), ο οίκος του Υψίστου Θεού, ο οποίος είναι τόπος προσευχής, ευχαριστίας και καταφυγίου, αφιερώθηκε σε κάθε χριστιανική ψυχή. Είμαστε ευγνώμονες για την γιορτή αυτή κι ευχαριστούμε όλους όσοι εργάστηκαν γι’ αυτήν. Είθε ο Παντελεήμων Κύριος να σας δώσει υγεία, μακροζωία και ευημερία σε κάθε καλό και σωστικό έργο!

Από σήμερα έχουμε έναν ένδοξο ναό του Κυρίου, ο οποίος είναι τόπος θεραπείας για τις ψυχές όλων όσων καταφεύγουν με ειλικρινή πίστη στον Θεάνθρωπο Χριστό και συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας, για άνεση και σωτηρία, υπό την προστασία της μητέρας του Θεού.
Μέσα από τις προσευχές και την ουράνια μεσολάβηση της Παναγίας μας, ο Θεός να ενισχύσει όλους μας στην Ορθόδοξη πίστη, και να δεχθούμε τον Λόγο του Θεού στις καρδιές μας, για να διακηρύξει την αλήθεια σε όλους τους ανθρώπους».

Εις πολλά έτη! Ευτυχισμένος ο νέος ναός!
Με πατρική αγάπη και ευλογία στον Χριστό,

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας,

Νεόφυτος

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων