23/11/2020 23/11/2020 Την ανάγκη να ευχαριστήσει δημοσίως τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη θεραπεία του από κορωνοϊό ένιωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρας κ. Κυπριανός όχι μόνο προσωπικώς, αλλά και εκ μέρους όλου του βουλγάρικου λαού, που κάποια στιγμή ασθένησε ή είχε στο περιβάλλον του ασθενείς. «Ζούμε σε μια εποχή που φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε...
23 Νοεμβρίου, 2020 - 11:51
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2020 - 11:53

«Ευχαριστούμε τους επαγγελματίες υγείας, που νοιάζονται για τον λαό»

Διαδώστε:
«Ευχαριστούμε τους επαγγελματίες υγείας, που νοιάζονται για τον λαό»

Την ανάγκη να ευχαριστήσει δημοσίως τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη θεραπεία του από κορωνοϊό ένιωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρας κ. Κυπριανός όχι μόνο προσωπικώς, αλλά και εκ μέρους όλου του βουλγάρικου λαού, που κάποια στιγμή ασθένησε ή είχε στο περιβάλλον του ασθενείς.

«Ζούμε σε μια εποχή που φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε ευκαιρίες να ευχαριστήσουμε κάποιον και να νιώσουμε την ειρήνη στις ψυχές μας. Η δυναμική της ζωής μας, επίσης, δεν βοηθά να μένουμε μόνοι με τις καρδιές μας και να βγάζουμε τον «κόκκο του φλοιού» (Λουκ. 3,17 –  οὗ τὸ πτύον ἐν τῇ χειρὶ αὐτοῦ καὶ διακαθαριεῖ τὴν ἅλωνα αὐτοῦ, καὶ συνάξει τὸν σῖτον εἰς τὴν ἀποθήκην αὐτοῦ, τὸ δὲ ἄχυρον κατακαύσει πυρὶ ἀσβέστῳ).

Η πανδημία, η οποία έχει χτυπήσει στο βάρος του φόβου για το αύριο, εξαντλεί τη δύναμη της χαράς. Ο Covid-19 επηρεάζει τους ανθρώπους κοντά και μακριά μας, άλλοι αναρρώνουν, άλλοι μας αφήνουν και ο πόνος και η ανασφάλεια παραμένουν. Υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για βοήθεια και λέξεις που περιγράφουν πόση κόπωση υπάρχει από τη συνεχή καταπολέμηση του ιού. Αυτό αποτελεί μέρος της μάχης που πρέπει να δώσουμε σήμερα.

Ως πιστοί, πρέπει να θυμόμαστε τα λόγια του Σωτήρα, «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή» (Ιωάννης 14: 6), και για να ακολουθήσουμε το παράδειγμα ενός από τους πιο εμπνευσμένους οπαδούς του, του Αγίου Αποστόλου Παύλου, να «ευχαριστούμε για τα πάντα» (ἐν παντὶ εὐχαριστεῖτε· τοῦτο γὰρ θέλημα Θεοῦ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ εἰς ὑμᾶς – Προς Θεσ. 5:18).

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα πνευματικό μονοπάτι, που ανοίγει τα μάτια της καρδιάς μας σε πράγματα, που ήταν μπροστά και δίπλα μας, αλλά δεν τα βλέπαμε. Μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε τα βάσανα με άλλη προοπτική, επουράνια, εκεί όπου ζουν οι ψυχές μας. Η ευγνωμοσύνη είναι μια πτήση πόνου, όχι για να ξεφύγει, αλλά για να υψωθεί πάνω από αυτήν. Είναι μια ανακουφιστική συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι εμείς οι άνθρωποι καλούμε από τη μη ύπαρξη στην αιώνια ζωή από έναν στοργικό Πατέρα. Κρατάει το χέρι μας καθώς κάνουμε δύσκολα βήματα στις πλαγιές του προσωπικού μας Γκολκότα για να συναντήσουμε τη δική μας ανάσταση. Τα λόγια του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου «Ο Θεός είναι αγάπη» (1 Ιωάννη 4: 8) δείχνουν όχι μόνο τη φύση του Θεού αλλά και τη σχέση του Θεού με τους ανθρώπους. Η ευγνωμοσύνη είναι μέρος της πραγματοποίησης αυτής της αιώνιας πραγματικότητας.

Είναι ανακούφιση η συνειδητοποίηση του γεγονότος, ότι εμείς, οι άνθρωποι καλούμαστε από την αφάνεια στην αιώνια ζωή από έναν στοργικό Πατέρα. Κρατά το χέρι μας στα δύσκολα βήματα, στον προσωπικό μας Γολγοθά, για να συναντήσει τη δική μας ανάσταση. Τα λόγια του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου «Ο Θεός αγάπη εστί» (Κατά Ιωάννη 4:8) δείχνουν όχι μόνο την ουσία του Θεού, αλλά και τη σχέση Του με τους ανθρώπους. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα μέρος της επίγνωσης αυτής της αιώνιας πραγματικότητας.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων του γήινου ταξιδιού μας, δεν μπορούμε παρά να ευχαριστούμε την Αγία Τριάδα για το έλεός της, καθώς και όλους εκείνους που, μιμούμενοι το έλεος της, τη χάρη της, μας δίνουν αγάπη.

Αυτό είναι που θέλω να κάνω προσωπικά. Ευχαριστώ τον Θεό που με άγγιξε με αυτόν τον πόνο, ο οποίος, εκτός από την ένταση της εσωτερικής εμπειρίας, με έκανε πραγματικά να έχω ενσυναίσθηση και να συμπαθώ τους αδελφούς και τις αδελφές μου, που αρρώστησαν με Covid-19, και να νιώθω την αγωνία, την υπομονή και την ταπείνωσή τους. Ενώσαμε τις προσευχές μας για γρήγορη ανάρρωση των πασχόντων και για την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. 

Ευχαριστώ για τη δουλειά και τον επαγγελματισμό της προσωπικής μου ιατρού, Δρ. Χριστίνα Ρούσεβα από τη Στάρα Ζαγκόρα, καθώς και τον καθηγητή Γιόφτσο Γιόφτσεβ, τον αναπληρωτή καθηγητή Εμίλ Σλάβοφ, τον ακτινολόγο Δρ. Κρασιμίρ Τσέρνεφ, το ιατρικό πρόσωπο της Bisera Ivanova, τον διάκονο Δρα Ντεγιάν Κορονόφσκι και όλους όσους έχουν καταβάλει απίστευτες προσπάθειες, για να ξεπεραστεί αυτή η ασθένεια και συνεχίζουν να το κάνουν για νέους ασθενείς. Ευχαριστώ σε όλους τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, επειδή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και φέρνουν απίστευτη αυταπάρνηση και καλοσύνη. Όλοι τους αποτελούν παράδειγμα χριστιανικής διακονίας με τα λόγια του Σωτήρα «Έτσι θα σας ξεχωρίζουν όλοι πως είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλο» (Κατά Ιωάννη 13: 35).

Ευχαριστώ τους ιερείς και τους διακόνους της εκκλησίας που μου εμπιστεύτηκε ο Θεός από τη Μητρόπολη της Στάρα Ζαγκόρας, το ποίμνιο, όλους εκείνους που με στήριξαν με προσευχή και αγάπη κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μέσω αυτών και της καλοσύνης τους, βεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά ότι οι λέξεις «αδελφοί και αδελφές» δεν είναι απλώς ένας τρόπος να απευθυνθείς σε κάποιον, αλλά μια μεταφυσική πραγματικότητα που φέρει μέσα της την ευγενική ενέργεια της χριστιανικής αγάπης. Είθε ο Θεός να τους ανταμείψει που έφεραν το καλό από τον καλό θησαυρό των καρδιών τους (πρβλ. Κατά Ματθαίον 12:35 – ὁ ἀγαθὸς ἄνθρωπος ἐκ τοῦ ἀγαθοῦ θησαυροῦ ἐκβάλλει ἀγαθά, καὶ ὁ πονηρὸς ἄνθρωπος ἐκ τοῦ πονηροῦ θησαυροῦ ἐκβάλλει πονηρά).

Είθε η ευλογία του Θεού να είναι με όλους τους ανθρώπους μας, με κάθε ψυχή που υποφέρει στον κόσμο. Είθε ο Θεός να ενισχύσει τη δύναμή μας, να μείνει στις καρδιές μας, έτσι ώστε να έχουμε  πάντα στην ελπίδα Του. Αμήν!».

Μετάφραση – Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων