16/07/2023 16/07/2023 Με την ευλογητική παρουσία του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανούηλ τιμήθηκε η ιερά μνήμη των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης στην ομώνυμη Ιερά Μονή στην περιοχή Ασένοβγκραντ στη Βουλγαρία. Του Νικολάου Ζαΐμη  Στις ομιλίες τους τόσο ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος όσο και ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος αναφέρθηκαν στην καλή σχέση των δύο Εκκλησιών που κοινός...
16 Ιουλίου, 2023 - 9:10
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2023 - 9:30

Φιλιππουπόλεως και Γέρων Χαλκηδόνος επιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις Βουλγαρικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου

Διαδώστε:
Φιλιππουπόλεως και Γέρων Χαλκηδόνος επιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις Βουλγαρικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου

Με την ευλογητική παρουσία του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανούηλ τιμήθηκε η ιερά μνήμη των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης στην ομώνυμη Ιερά Μονή στην περιοχή Ασένοβγκραντ στη Βουλγαρία.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Στις ομιλίες τους τόσο ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος όσο και ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος αναφέρθηκαν στην καλή σχέση των δύο Εκκλησιών που κοινός τους δεσμός είναι η αγάπη για τον Χριστό, με τον Βούλγαρο Ιεράρχη να εκφράζει την αγάπη για τη Μητέρα Εκκλησία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Εμμανουήλ από την πλευρά του τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Μητρόπολή του.

Δεκάδες πιστοί προσήλθαν στη Μονή

Ο δεύτερος τη τάξη Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου παρέστη στην πανήγυρη κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης του Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικολάου και προεξήρχε στο Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε χθες, Σάββατο 15 Ιουλίου, στο Καθολικό της Μονής.

Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος και οι Επίσκοποι Βελίκης κ. Σιώνιος, Καθγούμενος της Ιεράς Μονής Μπάτσκοβο, Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος και Σμολιάν κ. Βησσαρίων.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, δεκάδες προσκυνητές προσήλθαν στο ναό και τις αυλές της μονής για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου Κηρύκου – στεφανωμένου με το φωτοστέφανο του μαρτυρίου σε ηλικία μόλις 3 ετών, και της μητέρας του Αγία Ιουλίττης, που υπέστη αφάνταστα βασανιστήρια, εξαιτίας της ομολογίας στον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Αγάπη για τη Μητέρα Εκκλησία

Προσφωνώντας τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος ο Επιχώριος Επίσκοπος κ. Νικόλαος τόνισε ότι σήμερα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλη εποχή, είναι απαραίτητο οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες να διατηρήσουν ενεργό διάλογο ο ένας τον άλλον και να βοηθούν ο ένας τον άλλον με όλες τους τις δυνάμεις για να ξεπεράσουν τους κινδύνους που επισκιάζουν την Εκκλησία.

“Είναι εξίσου σημαντικό εμείς, οι Επίσκοποι όλου του Ορθόδοξου κόσμου, να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας, όπως ήταν ενωμένοι οι προκάτοχοί μας όταν έπρεπε να υπερασπιστούν την πίστη και την Εκκλησία”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος σε σημείο της προσφώνησής του.

Ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος ζήτησε από τον προσκεκλημένο Μητροπολίτη κ. Εμμανουήλ να μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη την αγάπη για τη Μητέρα Εκκλησία και προσωπικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. “Γνωρίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο τρέφει επίσης τα ίδια συναισθήματα για την πρωτότοκη κόρη του – τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι βαφτιστήκαμε από τον ίδιο τον Άγιο Πατριάρχη Φώτιο. Δεν μπορούμε παρά να γεμίσουμε με ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι σε εμάς ανατέθηκε η διατήρηση του έργου των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου. Δεν υπάρχει περίπτωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο να έχει ξεχάσει ότι χάρη στο γεγονός ότι το έργο τους διατηρήθηκε εδώ, από εδώ ξεκίνησε η ένταξη των σλαβικών εδαφών στο Βορρά και την Ανατολή στην Αγία Ορθοδοξία”, είπε.

Ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως επεσήμανε ότι στη χιλιετή σχέση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπάρχει μόνο “μια μεμονωμένη, σύντομη στιγμή τριβής”. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό συνέβη επειδή επετράπη σε κοσμικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, οι οποίοι, επιδιώκοντας τους πολιτικούς τους στόχους, διατάραξαν τη σχέση της Μητέρας με την πρωτότοκη κόρη της. “Σε ό,τι μας αφορά αυτό δεν θα επιτρέπεται πλέον”, είπε με νόημα.

Νέα εποχή στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ τόνισε ότι ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών που συνδέονται με αγάπη για τον Χριστό και ότι είναι καιρός να ενισχύσουν τις αδελφικές τους σχέσεις.

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον Ποιμενάρχη της Μητρόπολης Φιλιππούπολης να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Μητρόπολη Χαλκηδόνας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος προσέφερε ως δώρο για την παρουσία στην πανήγυρη του Μητροπολίτη κ. Εμμανουήλ ένα επιστήθιο σταυρό και ένα εγκόλπιο.

Μετά το πέρας της πανηγύρεως ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος επισκέφθηκε την έδρα της Μητρόπολης στην Φιλιππούπολη όπου ξεναγήθηκε από τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο σε ιστορικούς ναούς της πόλης.

Κατά την παραμονή του στη Βουλγαρία ο κ. Εμμανουήλ επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο στον οποίο μετέφερε την αδελφική αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Φωτογραφίες: plovdivskamitropolia.bg

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων