27/10/2022 27/10/2022 Τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη τίμησε η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια. Οι καμπάνες χτύπησαν πανηγυρικά και εκατοντάδες ευσεβείς χριστιανοί υποδέχθηκαν τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Σύμφωνα με τον υφηγητή Πάβελ Παβλόφ από το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστήμιου Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», ο Άγιος Δημήτριος...
27 Οκτωβρίου, 2022 - 15:41
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2022 - 15:44

Η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη

Διαδώστε:
Η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη

Τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη τίμησε η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια. Οι καμπάνες χτύπησαν πανηγυρικά και εκατοντάδες ευσεβείς χριστιανοί υποδέχθηκαν τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σύμφωνα με τον υφηγητή Πάβελ Παβλόφ από το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστήμιου Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», ο Άγιος Δημήτριος είναι προστάτης των ορθόδοξων χριστιανών των Βαλκανίων από την πρώτη χιλιετία. Στα Βαλκάνια βρίσκονται οι πόλεις, όπου ανέπτυξε τη δραστηριότητά του και στη συνέχεια βασανίστηκε – Θεσσαλονίκη, Σίρμιο (Σρέμσκα Μιτρόβιτσα) – την πρωτεύουσα της επαρχίας της Παννονία επί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Επίσκοπο Μπελογκραντσίκ στη Σόφια

Στο έδαφος της Ιεράς Μητρόπολης Σόφιας υπάρχουν εκατοντάδες ναοί, μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλήτη.

Στη συνοικία «Χατζή Δημήταρ» (το όνομα ενός Βούλγαρου επαναστάτη) της πρωτεύουσας, στον ομώνυμο Ιερό Ναό, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπος.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Πολύκαρπος μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου για υγεία, χαρά και δύναμη. Στη συνέχεια μίλησε για τη ζωή, τις αρετές και το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου.

Μάλιστα ο Θεοφιλέστατος κάλεσε όλους να αγωνιστούν για να μιμηθούν τον Άγιο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα έρθουν πιο κοντά στον Χριστό και θα γίνουν κάτοικοι της ουράνιας Βασιλείας Του.

Κατά τη διάρκεια της εορτής οι πιστοί προσκύνησαν τεμάχιο ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νέστορα.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Προσευχή για ευημερία στη Φιλιππούπολη

Την παραμονή της εορτής, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλιππούπολης κ. Νικόλαου, ο Επίσκοπος Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος – βοηθός του Σεβασμιωτάτου, τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Παλαιά Φιλιππούπολη.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Πέστερα.

Τους λειτουργικούς ψαλμούς απέδωσε η μητροπολιτική χορωδία «Άγιος Απόστολος Ερμάς» με μαέστρο τον πρωτοψάλτη Γκεόργκι Ράντεφ.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης είχαν συγκεντρωθεί στον όμορφο ναό για να προσευχηθούν μαζί με τον κλήρο για την ευημερία της πόλης. Με μια καρδιά και ένα στόμα ομολογούσαν το Σύμβολο της Πίστεως και είπαν το «Πάτερ ημών…».

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν: ο δήμαρχος του Δήμου Πέστερα, κ. Yordan Mladenov, ο Υποστράτηγος Yavor Mateev, ο περιφερειάρχης της Περιφέρειας Pazardzhik, κ. Trendafil Velichkov, ο δήμαρχος του Δήμου Batak, κ. Petar Paunov, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί πιστοί.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στον μαρτυρικό βίο του Αγίου, και ευχήθηκε σε όλους όσοι φέρουν το όνομα Δημήτριος και Δήμητρα.

       

Περισσότερες φωτογραφίες από τον Εσπερινό ΕΔΩ

Περισσότερες φωτογραφίες από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ΕΔΩ

 

Διαβάστε ακόμη: Άγιος Δημήτριος και Βαλκάνια

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων