30/10/2021 30/10/2021 Πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, Θεία Λειτουργία και λιτανεία τελέστηκαν χθες από το απόγευμα (29/10/2021) έως αργά το βράδυ στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής στη Σόφια προς τιμήν της 700ης επετείου από την κοίμηση του Αγίου Βασιλιά Στέφανου Μιλούτιν, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ.κ. Πολυκάρπου. Τα...
30 Οκτωβρίου, 2021 - 10:14
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2021 - 10:57

Η γιορτή του Αγίου Βασιλιά της Σερβίας στη Βουλγαρία

Διαδώστε:
Η γιορτή του Αγίου Βασιλιά της Σερβίας  στη Βουλγαρία

Πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, Θεία Λειτουργία και λιτανεία τελέστηκαν χθες από το απόγευμα (29/10/2021) έως αργά το βράδυ στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής στη Σόφια προς τιμήν της 700ης επετείου από την κοίμηση του Αγίου Βασιλιά Στέφανου Μιλούτιν, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ.κ. Πολυκάρπου. Τα ιερά λείψανα του Αγίου θησαυρίζονται επί επτά αιώνες στον Καθεδρικό Ναό της Σόφιας, ο οποίος πανηγυρίζει τη δεύτερη γιορτή του.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο Στέφανος Ούρος Β΄ Μιλούτιν ήταν βασιλιάς της Σερβίας μεταξύ 1282-1321, μέλος της δυναστείας Νεμάνια. Ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς ηγεμόνες της Σερβίας κατά τον Μεσαίωνα.

Στον εσπερινό παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Σόφιας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το ζεστό βράδυ του Οκτώβρη, δεκάδες κάτοικοι της Σόφιας βρήκαν το δρόμο για την εορτάζουσα εκκλησία, ώστε να ενώσουν τις προσευχές τους προς τον Σέρβο άγιο.

Η λειτουργία ήταν ιδιαιτέρως πανηγυρική, καθώς φέτος συμπληρώνονται 700 χρόνια από την Κοίμηση του Σέρβου βασιλιά Στεφάνου, ο οποίος τιμήθηκε με αγιότητα για την πίστη του στον Χριστό.

Ο Εσπερινός συνοδεύθηκε από αρτοκλασία.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο Θεοφιλέστατος μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη φιλανθρωπία του Αγίου Βασιλιά Στεφάνου Μιλούτιν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ζωής του έκτισε 40 ιερές μονές και ναούς – έναν για κάθε έτος της βασιλείας του.

«Ο καθένας μας καλείται στην αγιότητα. Ο Άγιος Στέφανος ήταν βασιλιάς και κύριος, αλλά στόλισε τη ζωή του όχι με πολέμους αλλά και με αρετές, με την εκπλήρωση των εντολών του Χριστού, γι’ αυτό και αγίασε. Αποτελεί παράδειγμα για τους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς όχι μόνο στη Βουλγαρία και τη Σερβία, αλλά και σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Ας στολίσουμε, ακολουθώντας το παράδειγμά του, την ψυχή μας με αρετές, με φιλανθρωπία, έλεος, αγάπη ο ένας για τον άλλον και κυρίως για τον Θεό. Να προσπαθούμε για τη σωτηρία μας και να μην απελπιζόμαστε, αλλά να φέρουμε τον σταυρό που μας δόθηκε και να γίνουμε έτσι κάτοικοι της Βασιλείας του Θεού».

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ ευλόγησε τον κλήρο, τους ψάλτες και το ποίμνιο εκ μέρους του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου και κάλεσε τους πιστούς στη σημερινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Σέρβου Βασιλιά.

Μετά τον Εσπερινό, ακολούθησε νυχτερινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Βασιλιά Στέφανου Μιλούτιν και λιτανεία στους δρόμους της Σόφιας.

Παραδοσιακά, στις 29 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν την εορτή, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Κυριακής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κι έπειτα το ντύσιμο με άμφια των ιερών λειψάνων του Αγίου Βασιλέως.

Όρθιοι δίπλα στα ιερά λείψανα του Αγίου Στεφάνου, οι ιερείς έψαλλαν τον κανόνα του αγίου. Τα ιερά λείψανα εμφανίστηκαν, ο ιερέας τα προσκύνησε ευλαβικά και τα μετέφερε στο ιερό θυσιαστήριο, ενώ οι χοροί έψαλλαν.

«Άγιε, βασιλιά Στέφανε, προσευχήσου στον Θεό για μας!» – υμνείται στον ακάθιστο του Αγίου, που διαβάζεται στον ναό κάθε Τρίτη όλο το χρόνο. Φέρνοντάς τα στο ιερό θυσιαστήριο, τα λείψανα τοποθετήθηκαν στον ιερό θρόνο, για να καθαριστούν και να ενδυθούν. Αφού τοποθετήθηκαν ένα καινούργιο πουκάμισο και χρυσοκέντητα άμφια, τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν σε μια λάρνακα, για να αρχίσει η λιτανεία.

 

Μάλιστα, φέτος ήταν η πρώτη φορά που, με την ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας, τελέστηκε λιτανεία με τα ιερά λείψανα του Αγίου Βασιλιά Στέφανου Μιλουτίν στους δρόμους της Σόφιας.

Όλων των ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων