03/10/2023 04/10/2023 Στήριξη στην απόφαση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου να διορίσει ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας για την φροντίδα και την τέλεση Ιερών Ακολουθιών στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Βουλγαρική πρωτεύουσα, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απέλαση από τη Σόφια του προϊσταμένου του Μετοχίου Αρχιμανδρίτη...
03 Οκτωβρίου, 2023 - 21:00
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2023 - 0:29

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας για τη λειτουργία του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια

Διαδώστε:
Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας για τη λειτουργία του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια

Στήριξη στην απόφαση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου να διορίσει ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας για την φροντίδα και την τέλεση Ιερών Ακολουθιών στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Βουλγαρική πρωτεύουσα, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απέλαση από τη Σόφια του προϊσταμένου του Μετοχίου Αρχιμανδρίτη Βασσιανού Ζμέγεφ, του πρωθιερέα Ευγένιου Παβελτσούκ και ενός εργαζομένου του Μετοχίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Νεόφυτος ασκώντας τις αρμοδιότητές του ως Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας, όπου βρίσκεται το Μετόχι του Αγίου Νικολάου, προέβη στην παραπάνω απόφαση ενημερώνοντας παράλληλα με επιστολή του τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, η Βουλγαρία απέλασε τους κληρικούς και τον εργαζόμενο κατηγορώντας τους ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης που διεξήχθη σήμερα, Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας αποφάσισε:

«1. Υποστηρίζει πλήρως την επιστολή και τις ενέργειες του Πατριάρχη Βουλγαρίας υπό την ιδιότητά του ως Μητροπολίτη Σόφιας σχετικά με τον Ναό του Μετοχίου του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού στη Σόφια, και την αποστολή της επιστολής στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο

Επίσης, «2. η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ελπίδα ότι ο Ναός θα ανοίξει το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του Πατριαρχείου Βουλγαρίας».

Το ανακοινωθέν καταλήγει με την επισήμανση ότι «ο Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ καταψήφισε την παραπάνω απόφαση εκφράζοντας ξεχωριστή άποψη σχετικά με το πρώτο σημείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Βουλγαρία απέλασε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια

Η Ρωσική Εκκλησία αντιδρά για την απέλαση κληρικών της από τη Βουλγαρία

Στο Ρωσικό ΥΠΕΞ ο Βούλγαρος Πρέσβης για την απέλαση κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας

Στήριξη εξέφρασε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ στους απελαθέντες του Πατριαρχείου Μόσχας από τη Σόφια

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων