08/03/2022 08/03/2022 «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή άρχισε! Και σε αυτόν τον ευλογημένο καιρό της μετανοίας κοιτάμε βαθιά μέσα στις ψυχές μας. Αυτές τις μέρες προσπαθούμε να καθαρίσουμε, να τακτοποιήσουμε, να ετοιμάσουμε ένα μέρος όπου θα καταφύγει ο Υιός του Ανθρώπου, ο Βασιλεύς της Δόξης, ο Κύριος Ιησούς Χριστός». Ελπίζουμε στο ανείπωτο έλεός Του και τη μεγάλη φιλανθρωπία Του, ταπεινωνόμενοι...
08 Μαρτίου, 2022 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2022 - 15:33

«Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή άρχισε – Κοιτάμε βαθιά μες στις ψυχές μας»

Διαδώστε:
«Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή άρχισε – Κοιτάμε βαθιά μες στις ψυχές μας»

«Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή άρχισε! Και σε αυτόν τον ευλογημένο καιρό της μετανοίας κοιτάμε βαθιά μέσα στις ψυχές μας. Αυτές τις μέρες προσπαθούμε να καθαρίσουμε, να τακτοποιήσουμε, να ετοιμάσουμε ένα μέρος όπου θα καταφύγει ο Υιός του Ανθρώπου, ο Βασιλεύς της Δόξης, ο Κύριος Ιησούς Χριστός». Ελπίζουμε στο ανείπωτο έλεός Του και τη μεγάλη φιλανθρωπία Του, ταπεινωνόμενοι μπροστά στο άγιο θέλημά Του για εμάς», είπε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελενίκου μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό της Σόφιας χθες το απόγευμα.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

«Χθες (σ.σ. προχθές) ζητήσαμε και λάβαμε συγχώρεση και κάναμε μια νέα αρχή, ελπίζοντας ότι δεν θα είμαστε πια οι ίδιοι. Ας μην γίνουμε το παλιό μας «εγώ», αλλά να γίνουμε «εμείς»! Να είμαστε μια κοινότητα γεμάτη αδελφοσύνη και μαζί να βαδίζουμε στον ακανθώδη και εξαντλητικό δρόμο της Σαρακοστής, βαστάζοντας κι υπομένοντας ο ένας τα βάρη του άλλου. Ας είμαστε σοφοί και συνετοί! Είθε να έχουμε αγνό μυαλό και ενεργή, συγχωρητική, στοργική και συμπονετική αγάπη!

Ας μην απελπιζόμαστε όσον αφορά τη σωτηρία μας! Ας εμπιστευτούμε τον Σωτήρα, που λέει: «ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος», συνέχισε ο Θεοφιλέστατος.

Το απόδειπνο με ένα μέρος του Μεγάλου Κανόνα του Αγίου Ανδρέα Κρήτης εψάλη -ως είθισται- στον Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό της Σόφιας (Αγία Κυριακή) το απόγευμα της 7ης Μαρτίου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελενίκου και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Γερασίμου. 

Στην Ακολουθία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκράνττσικ κ. Πολύκαρπος, ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Σόφιας και ο Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος, «Πνευματικός Επόπτης» της Μητροπόλεως Σόφιας. Στην προσευχή συμμετείχαν, επίσης, οι κληρικοί του ναού, άλλοι ιερείς και δεκάδες λαϊκοί.

Τα υπέροχα και συγκινητικά άσματα του Αδαμιαίου Θρήνου, καθώς και τους ύμνους του Μεγάλου Αποδείπνου έψαλλαν -σύμφωνα με μια ήδη καθιερωμένη παράδοση- οι ιερείς της Σόφιας, υπό τη διεύθυνση του Κύριλ Ποπόφ.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γεράσιμος ομίλησε στους πιστούς για το νόημα και την πνευματική σημασία της Σαρακοστής, ευχόμενος στο πολυάριθμο ποίμνιο «Καλή Σαρακοστή μέσα από ταπείνωση και προσευχή για την απόκτηση ειρηνικού πνεύματος».

Μετά την ακολουθία, οι χριστιανοί προσκύνησαν τη νέα εικόνα του ναού από τον αγιογράφο Στογιάν Μπέλεφ. Στην εικόνα φαίνεται διακρίνονται οι μεγαλύτεροι ναοί της Σόφιας. Στο κέντρο της εικόνας βρίσκεται η Παναγία πάνω από την οποία βρίσκεται ο Χριστός και παραπλεύρως -από τα δεξιά και τα αριστερά- είναι αγιογραφημένες οι εικόνες του Αγίου Ανδρέα Κρήτης και της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Η εικόνα απεικονίζει την ενότητα των πιστών της Σόφιας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων