12/05/2022 12/05/2022 Στις 11 Μαΐου η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων και φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αλλά στη Βουλγαρία πρόκειται για μία γιορτή, που δεν είναι μόνο χριστιανική, αλλά και εθνική. Επί τη ευκαιρία της εορτής του βόρειου κλίτους του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι τελέστηκε χθες Αρχιερατική Θεία Λειτουργία,...
12 Μαΐου, 2022 - 22:12
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2022 - 22:21

Η μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου στη Βουλγαρία

Διαδώστε:
Η μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου στη Βουλγαρία

Στις 11 Μαΐου η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων και φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αλλά στη Βουλγαρία πρόκειται για μία γιορτή, που δεν είναι μόνο χριστιανική, αλλά και εθνική. Επί τη ευκαιρία της εορτής του βόρειου κλίτους του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι τελέστηκε χθες Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελενίκου κ. Γεράσιμου, Γενικού Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Κατά το κοινωνικό, ο Οικονόμος π. Κωνσταντίν Γκαβρίλοφ είπε στο κήρυγμά του: «Οι άγιοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος έδωσαν στους σλαβικούς λαούς ένα αλφάβητο και έτσι άνοιξαν τα πνευματικά τους μάτια στη γνώση και τη φώτιση. Δεν ήταν μόνο δημιουργοί της σλαβικής γραφής και ιδρυτές του σλαβικού πολιτισμού, αλλά και κήρυκες της πίστης του Χριστού στους Σλαβικούς λαούς. Το έργο τους ήταν και είναι έργο Θεού. Ο Θεός το κανόνισε και μας έστειλε δύο Ισαποστόλους στην πιο αποφασιστική και μοιραία στιγμή για τον λαό μας. Οι Άγιοι Αδελφοί είναι πάνω απ’ όλα απόστολοι της διδασκαλίας του Χριστού και κήρυκες της πίστης στον Θεό», είπε.

Μετά το Μυστήριο τελέστηκε και δοξολογία με την ευκαιρία της Αποκατάστασης του Βουλγαρικού Πατριαρχείου (που έγινε στις 10 Μαΐου 1953).

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, κλήρος και λαός προσευχήθηκαν, επίσης, για την υγεία του Βούλγαρου Πατριάρχη κ.κ. Νεόφυτου, ο οποίος εισήχθη χθες στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα.

 

Η εορτή αυτή για το κράτος ονομάζεται: «Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών». Ακριβώς για αυτό το λόγο, γιορτάζουν τους προστάτες τους και οι βιβλιοθηκονόμοι όλης της χώρας. Με αφορμή τη γιορτή τους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σόφιας με το όνομα «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» άνοιξε την έκθεση «Βωμοί της Μνήμης του Λαού».

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που παρουσιάζει σε αύξουσα χρονολογική σειρά τις μεταγραφές και διασκευές της «Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας», που σώζονται στις συλλογές της, παρέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπος.

Η έκθεση εντάσσεται στο Εθνικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα, που είναι αφιερωμένο στα 300 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Παΐσίου του Χιλανδαρινού, στα 260 χρόνια από τη συγγραφή της Ιστορίας του και στα 60 χρόνια από την αγιοκατάταξή του.

Στην Κεντρική Αίθουσα εκτίθενται 26 χειρόγραφα συνοδευόμενα από επεξηγηματικά κείμενα και ενδεικτικό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία και τον τόπο δημιουργίας τους. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης μια ηλεκτρονική έκδοση της μεταγραφής της Ιστορίας του Αγίου Παΐσίου του Χιλανδαρινού, που έγινε από τον ιερέα Stoyko Vladislavov (Άγιο Σωφρόνιο της Βράτσας) το 1765. Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ταμείο Πολιτισμού.

Κείμενο και φωτογραφίες: Angel Karadakov

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων