21/01/2021 21/01/2021 Στις 20 Ιανουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας τιμά τη μνήμη του πρώτου της Ιεράρχη, Αγίου Πατριάρχη Τυρνόβου Ευθύμιου (1327-1401 ή 1402), ο οποίος μαρτύρησε για τον Χριστό και τον λαό του, αφήνοντας μια πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά. Κατά τη διάρκεια της επιμελούς μοναστικής ζωής του, ο Άγιος Ευθύμιος οργάνωσε το πατριαρχικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος...
21 Ιανουαρίου, 2021 - 10:11
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2021 - 10:13

Η μνήμη του Αγίου Πατριάρχη Τυρνόβου Ευθύμιου τιμήθηκε στη Σόφια 

Διαδώστε:
Η μνήμη του Αγίου Πατριάρχη Τυρνόβου Ευθύμιου τιμήθηκε στη Σόφια 

Στις 20 Ιανουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας τιμά τη μνήμη του πρώτου της Ιεράρχη, Αγίου Πατριάρχη Τυρνόβου Ευθύμιου (1327-1401 ή 1402), ο οποίος μαρτύρησε για τον Χριστό και τον λαό του, αφήνοντας μια πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά.

Κατά τη διάρκεια της επιμελούς μοναστικής ζωής του, ο Άγιος Ευθύμιος οργάνωσε το πατριαρχικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος κοντά στο Τύρνοβο (ή Τάρνοβο-τότε πρωτεύουσας της Βουλγαρίας), όπου μετέφραζε τα λειτουργικά βιβλία σύμφωνα με τα πατριαρχικά πρωτότυπα, ενώ έγραψε και βιβλία, βελτιώνοντας την βουλγάρικη γλώσσα, βασισμένος στην αυθεντική γραφή και ομιλία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Το ποιμαντικό έργο του εκτεινόταν από την άσκηση φιλανθρωπίας μέχρι την αντιμετώπιση αιρεσιαρχών, που δρούσαν την εποχή εκείνη στη βουλγαρική πρωτεύουσα: επρόκειτο για τους Πιρόν και Φουντούλ, που η διδασκαλία τους ήταν ένα κράμα Νεστοριανισμού, Βαρλααμιτισμού, Εικονομαχίας και μαγείας.

Προς τιμήν του Αγίου και με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου τελέστηκε Θεία Λειτουργία σε εκκλησία της πρωτεύουσας (Св. Седмочисленици), κοντά στο μνημείο του Αγίου Πατριάρχη Ευθύμιου. Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπος, συλλειτουργούντος του Αρχιμανδρίτη Ευθυμίου.

Σε ομιλία μετά τη Θεία λειτουργία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πολύκαρπος μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Βουλγαρίας, ενώ, υπενθυμίζοντας την αγία ζωή και διακονία του Πατριάρχη του Τάρνοβο (ή Τύρνοβο), είπε: «Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση έναντι του Αγίου Πατριάρχη Ευθύμιου: να είμαστε τα άξια πνευματικά του παιδιά, να φέρουμε το όνομα του Χριστού, το όνομα της Αγίας Τριάδος στις καρδιές και στις ψυχές μας, και να είμαστε πιστοί οπαδοί του Ευαγγελίου του Χριστού, ως παράδειγμα για τις σημερινές γενιές, καθώς και για τις μελλοντικές, για όσους  γνωρίζουν και θα γνωρίσουν για το θάρρος, το ιεραποστολικό έργο του Αγίου Πατριάρχη Ευθύμιου και τον μιμούνται.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, έγινε λιτανεία με την εικόνα του Αγίου Ευθυμίου, με τελικό προορισμό το μνημείο του, όπου ο Επίσκοπος άφησε λουλούδια και προσευχήθηκε στον Άγιο να παρέμβει ενώπιον του Θεού για υγεία, ευεξία, πνευματικότητα και ευημερία του βουλγαρικού λαού.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων