03/01/2022 03/01/2022 Την πρώτη ημέρα του 2022, που η Εκκλησία μας γιορτάζει την Περιτομή του Χριστού και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Σόφιας, που είναι αφιερωμένος στην Αγία Κυριακή, αλλά και στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Φιλιππούπολης, που είναι αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα, τελέστηκαν δοξολογίες μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία...
03 Ιανουαρίου, 2022 - 8:56
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2022 - 8:44

Η Πρωτοχρονιά στη Βουλγαρία και το μήνυμα του Πατριάρχη

Διαδώστε:
Η Πρωτοχρονιά στη Βουλγαρία και το μήνυμα του Πατριάρχη

Την πρώτη ημέρα του 2022, που η Εκκλησία μας γιορτάζει την Περιτομή του Χριστού και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Σόφιας, που είναι αφιερωμένος στην Αγία Κυριακή, αλλά και στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Φιλιππούπολης, που είναι αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα, τελέστηκαν δοξολογίες μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Νεοφύτου, της δοξολογίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκρανττσίκ κ. Πολύκαρπος, ο οποίος ανέγνωσε και την προσφώνηση του Μακαριωτάτου για το νέο έτος, χαιρετίζοντας και ευλογώντας εκ μέρους του όλους τους παρευρισκόμενους και εορτάζοντες.

Το μήνυμα ήταν γεμάτο με ελπίδα κι ευγνωμοσύνη προς τον Θεό:

«Με το μεγάλο έλεος του Θεού, περάσαμε το κατώφλι ενός ακόμη χρόνου από αυτά που μας χάρισε. Αφήσαμε πίσω μας το παλιό έτος με ανακούφιση και καλωσορίζουμε το νέο, όπως πάντα, με νέα ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Για περισσότερη χαρά, φως και καλή θέληση μεταξύ των ανθρώπων και λιγότερη λύπη, πόνο και θλίψη, λιγότερη έχθρα και βία και -εξίσου σημαντικό- για λιγότερη ανεμελιά, που δυστυχώς συχνά συνοδεύει τις ανθρώπινες αποφάσεις και πράξεις. Γι’ αυτό, στην αρχή της Πρωτοχρονιάς 2022, παρακαλούμε και πάλι τον Επουράνιο Πατέρα μας να μας δώσει όχι μόνο υγεία και ευημερία, αλλά και σοφία, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τη ζωή μας, και ιδιαίτερα τη ζωή των παιδιών μας, σύμφωνα με το δικό Του θέλημα και τη θεία Του πρόνοια για τον κόσμο και για τον άνθρωπο».

Η Αγία Γραφή μας λέει ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα Θεού και προορίστηκε να ομοιάσει στον Θεό, καθώς και να άρχει (να εξουσιάζει) σε ολόκληρη τη γη (Γεν. 1:26-27). Και πάλι, διαβάζουμε στη Γραφή ότι «και τα πλάσματα προσβλέπουν στη δόξα των παιδιών του Θεού» (Προς Ρωμ. 8:19 – ἡ γὰρ ἀποκαραδοκία τῆς κτίσεως τὴν ἀποκάλυψιν τῶν υἱῶν τοῦ Θεοῦ ἀπεκδέχεται). Όλα αυτά μας δείχνουν πόσο υψηλός είναι ο σκοπός μας, πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη μας. Οι εποχές που ζούμε μας το θυμίζουν και μας προτρέπουν σε βαθιά συνειδητοποίηση και ριζική αλλαγή στον τρόπο που ζούμε και «κυβερνούμε» στον κόσμο που μας έδωσε ο Δημιουργός. Ο Θεός έχει τους τρόπους Του, για να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο, αλλά η συνεργασία μας, οι προσωπικές μας προσπάθειες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή. Αυτή είναι η έννοια της εικόνας και της ομοίωσης του Θεού στον άνθρωπο – ότι δημιουργήθηκε ακριβώς για την ομοίωση του Θεού και για συνεργασία με τον Δημιουργό του, για να φτάσει τελικά στον τελικό του στόχο, που είναι η θέωση.

Ας μπούμε στο νέο έτος 2022 με αυτές τις σκέψεις και αυτές τις αλήθειες, γιατί μόνο έτσι, μόνο με αυστηρή τήρηση του σχεδίου του Θεού για τον άνθρωπο θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο μας, φέρνοντάς τον στον Θεό με όλη τη θεϊκή ομορφιά με την οποία τον συνέλαβε και τον δημιούργησε. Η μεταμόρφωσή μας, την οποία αναμένουμε στην πληρότητά της στην προοπτική της Βασιλείας του Θεού, ξεκινά εδώ – από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας, σε αυτή τη γη, από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το δώρο της ζωής, από την ευγνωμοσύνη και το μέτρο μας σε οτιδήποτε σχετικό με τη δική μας ζωή, τη ζωή όλης της ανθρωπότητας και τη ζωή στη γη σε όλες τις μορφές της.

Η χάρη και η ειρήνη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και η εν Αγίω Πνεύματι κοινωνία να είναι μαζί μας!

Ευτυχισμένο το νέο έτος»

Στην Αγία Μαρίνα της Φιλιππούπολης από νωρίς το πρωί ο ναός γέμισε από πιστούς που θέλησαν να ξεκινήσουν την πρώτη ημέρα του νέου έτους, υμνώντας τον Κύριο.

Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, που προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας τόνισε:

«Αγαπητοί, ας χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που μας έδωσε ο Θεός για καλές και χρήσιμες πράξεις, αποφεύγοντας το κακό, γιατί η αδράνεια μας δίδαξε πολλά κακά. Να αγωνιζόμαστε για την τελειότητα, να αναπτύσσουμε τις ευαγγελικές αρετές, να αυξάνουμε στην πίστη. Να είμαστε αφοσιωμένα και υπάκουα τέκνα της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Να δείχνουμε λατρευτική αγάπη προς τον πλησίον, να κοσμούμαστε με ευσέβεια. Να εργαζόμαστε σύμφωνα με τις εντολές του Κυρίου. Να συμβάλλουμε στο καλό της χώρας μας και στην ευημερία του λαού μας. Ας προσευχηθούμε και ας εργαστούμε για την ειρήνη και την καλή θέληση μεταξύ των εθνών», είπε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ανέπεμψε δέηση προς τον Θεό για την αρχή του χρόνου, προσευχόμενος ο Κύριος να ευλογήσει το Νέο Έτος με ειρήνη, υγεία, ευημερία και πνευματική σωτηρία για όλους.

Ακόμα, στο κήρυγμά του μίλησε για τη ζωή και τα έργα του θαυμαστού Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου.

Για περισσότερες φωτογραφίες κάντε κλικ εδώ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων