18/09/2021 18/09/2021 Τη γιορτή της είχε χθες η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, που, παρότι ονομάστηκε από την Σοφία του Θεού, πανηγυρίζει στις 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει την Αγία Σοφία και τις κόρες αυτής, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, οι οποίες μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Τον πανηγυρικό της ημέρας...
18 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2021 - 9:07

Η Σόφια γιόρτασε τα ονομαστήριά της

Διαδώστε:
Η Σόφια γιόρτασε τα ονομαστήριά της

Τη γιορτή της είχε χθες η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, που, παρότι ονομάστηκε από την Σοφία του Θεού, πανηγυρίζει στις 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει την Αγία Σοφία και τις κόρες αυτής, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, οι οποίες μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.).

Τον πανηγυρικό της ημέρας έγραψε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας κ.κ. Νεόφυτος, ο οποίος τόνισε ότι η Αγία μητέρα με τις τρεις ένδοξες κόρες της έρχονται στο προσκήνιο, για να μας υπενθυμίσουν πού πρέπει να είναι η καρδιά μας, ποιοι είναι οι πραγματικοί θησαυροί σε αυτή τη ζωή και πού είναι η κοινή ουράνια πατρίδα μας.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Βούλγαρου Πατριάρχη Νεοφύτου:

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές,
Σήμερα (σ.σ. χθες, 17 Σεπτεμβρίου) είναι μια φωτεινή και γιορτινή ημέρα για την πίστη μας, κατά την οποία θυμόμαστε τις ένδοξες και νικηφόρες νύφες του Χριστού: Σοφία, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη και προσευχόμαστε για την ουράνια μεσολάβησή τους προς το συμφέρον το δικό μας και της αγαπημένης μας πόλεως Σόφιας. Σήμερα, οι αγνές εικόνες τους έρχονται ξανά μπροστά μας, για να μας υπενθυμίσουν για άλλη μια φορά από τι συνίσταται η σωτήρια ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη και για ποιο πράγμα πρέπει να είναι έτοιμος ο καθένας από εμάς, που ζει και σώζεται εντός της Εκκλησίας του Χριστού. Για να μας υπενθυμίσουν πού πρέπει να είναι η καρδιά μας, πού πρέπει να συγκεντρώσουμε τους πραγματικούς μας θησαυρούς και πού είναι η κοινή ουράνια πατρίδα μας. Ακόμα και να μας διδάξουν με κάθε αλήθεια της πίστης μας, με το υπέροχο και ένδοξο μαρτύριό τους, ώστε να εδραιωνόμαστε στην καθημερινή χριστιανική μας ζωή και να συνεχίζουμε τον άθλο μας για χάρη του Χριστού.

Την ημέρα αυτή, που επιλέξαμε ως γιορτή της όμορφης πρωτεύουσάς μας, χαιρετάμε με αγάπη όλους τους πολίτες της Σόφιας, ευχόμενοι σε όλους όσους ζουν και εργάζονται στην πόλη της Σοφίας του Θεού υγεία, χαρές και επιτυχίες, ζητώντας η βοήθεια του Θεού και η ανεξάντλητη χάρη Του να περισσεύει πάντα σε αυτήν την πόλη και σε όλη την αγαπητή μας Πατρίδα.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στην κρατική και δημοτική ηγεσία, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για το καλό και την ευημερία της όμορφης πόλης μας, που είναι το κοινό μας σπίτι.

Είθε η Σοφία του Θεού, το όνομα του οποίου φέρει με υπερηφάνεια η πρωτεύουσά μας, και που είναι ο ίδιος ο Κύριος, ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, να μας κάνει όλους σοφούς, να καθοδηγεί τις σκέψεις και τις πράξεις μας στον σωστό δρόμο, ώστε με κοινές προσπάθειες να χτίσουμε το παρόν και το μέλλον της πόλης και της χώρας. Ας κρατήσουμε τις εντολές του Θεού και τον δρόμο της Σοφίας, ενθυμούμενοι πάντα αυτό που μας είπε ο Ιησούς, στη Σοφία Σειράχ (1:1), «Πᾶσα σοφία παρὰ Κυρίου καὶ μετ᾿ αὐτοῦ ἐστιν εἰς τὸν αἰῶνα» (Κάθε σοφία έχει πηγήν και προέλευσίν της τον Κύριον και εις αυτόν και με αυτόν υπάρχει αιωνίως), γιατί εκεί όπου κατοικεί η Σοφία , υπάρχει και λογική και ομοφωνία και καλή θέληση.

Με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, των αγίων μαρτύρων του Χριστού Σοφίας, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης και όλων όσων ικέτευαν τον Κύριο για τους μάρτυρές του, ο Θεός να ελεεί και να μας σώσει όλους!

Καλή και ευλογημένη εορτή!

† Nεόφυτος

Πατριάρχης Βουλγαρίας.

Όσον αφορά την εορτή, την παραμονή αυτής, στις 16 Σεπτεμβρίου, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ (Λευκουπόλεως) κ. Πολύκαρπος τέλεσε πανηγυρική νυχτερινή Θεία Λειτουργία στον πολύ παλαιό ναό της Αγίας Σοφίας στη Σόφια της Βουλγαρίας. Στο ιερό αναλόγιο έψαλλε η χορωδία «Αγ. Ναούμ της Οχρίδας», υπό τη διεύθυνση του Δρ. Αντρέι Κασάμποφ.

Την ημέρα αυτή, ταυτόχρονα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο ναός έλαβε απότμημα των ιερών λειψάνων του πρώτου Επισκόπου Σερδικής (Σόφια), Αγίου Πάπα Κλήμεντος († περ. 101) καθώς και του πρώτου μάρτυρα της Σερδικής (μετέπειτα Σόφιας), Αγίου Ποτιτίου (145-160).

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, αφιερώθηκε πεντάρτος, τον οποίο μοίρασε ο Επίσκοπος στο τέλος της λειτουργίας, όπου έγινε και χειροθεσία του αναγνώστη Νικόλα Ντιμίτροφ, στον οποίο ο Επίσκοπος έδωσε εντολή να είναι επιμελής στη διακονία της Εκκλησίας.

Η μακρά βραδινή λειτουργία ολοκληρώθηκε με μια ποιμαντική ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πολύκαρπου, ο οποίος θύμισε στο ποίμνιο τη ζωή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της – νυφών του Χριστού, που υπέστησαν μαρτύριο για την πίστη τους, με λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας είναι του 15ου αιώνα και αποτελεί μία από τις παλαιότερες βασιλικές παγκοσμίως. Περιέχει αρχαιολογικά ευρήματα 18 αιώνων!

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό, κάντε κλικ εδώ

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων