18/09/2020 18/09/2020 Τα ονομαστήριά της γιόρτασε χθες, 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η Εκκλησία γιορτάζει την Αγία μάρτυρα Σοφία και τις επίσης μάρτυρες κόρες αυτής, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα δεν διοργανώθηκαν επίσημες πανηγύρεις, όμως τελέστηκε, βεβαίως, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σοφίας.  ...
18 Σεπτεμβρίου, 2020 - 17:13
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2020 - 18:23

Η Σόφια γιόρτασε το όνομά της στον ιστορικό μητροπολιτικό ναό

Διαδώστε:
Η Σόφια γιόρτασε το όνομά της στον ιστορικό μητροπολιτικό ναό

Τα ονομαστήριά της γιόρτασε χθες, 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η Εκκλησία γιορτάζει την Αγία μάρτυρα Σοφία και τις επίσης μάρτυρες κόρες αυτής, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.

Εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα δεν διοργανώθηκαν επίσημες πανηγύρεις, όμως τελέστηκε, βεβαίως, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σοφίας.

 

Ο χριστιανικός αυτός ναός του 15ου αιώνα είναι μία από τις παλαιότερες βασιλικές παγκοσμίως, ενώ αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της πόλης. Περιέχει αρχαιολογικά ευρήματα που μας πάνε 18 αιώνες πίσω στο χρόνο! Δεκαοχτώ αιώνες ιστορίας σε ένα μόνο μέρος!

Χθες το βράδυ ο ναός έλαβε ως δώρο απότμημα των ιερών λειψάνων του πρώτου Επισκόπου της πόλης, Αγίου Κλήμεντος Πάπα Ρώμης (†101), καθώς και του πρώτου μάρτυρα της Σερδικής (μετέπειτα Σόφιας), Αγίου Ποτιτίου (145-160)*.

Και φέτος η αρχαία βασιλική συγκέντρωσε εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι ήθελαν με την προσευχή τους να τιμήσουν την Αγία Σοφία και τις τρεις κόρες της, που είχαν αποφασίσει να είναι νύμφες του Χριστού.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό μητροπολιτικό ναό της Αγίας Σοφίας συγχοροστάτησαν με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Βουλγαρίας, που είναι και Μητροπολίτης Σόφιας, κ. Νεόφυτο, ιερείς-εκπρόσωποι της Ρωσικής και της Ρουμάνικης Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βουλγαρία.

Στον Θείο Λόγο ο πατήρ Άγγελος Αγγέλοφ μίλησε εν συντομία για το θεολογικό νόημα της εορτής, το κατόρθωμα των αγίων μαρτύρων, καθώς και τον έπαινο, που επαξίως η Εκκλησία τους αποδίδει.

Για πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πατήστε εδώ

* Σε μια τελετή στην Μητρόπολη της Σόφιας, ο Βούλγαρος Πατριάρχης Νεόφυτος έλαβε ως δώρο τον Φεβρουάριο του 2020 από τον Πάπα Φραγκίσκο τεμάχια από τα λείψανα του Αγίου Κλήμεντος (πρώτου επίσκοπου της αρχαίας Σερδικής) και του Αγίου Ποτίτ (μάρτυρα της Σερδικής). Στην τελετή ο παπικός πρεσβευτής σημείωσε ότι τα λείψανα γυρίζουν στα εδάφη όπου έζησαν οι δύο Άγιοι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, έστειλε τις ευχές του για την μεγάλη χριστιανική γιορτή της Αγίας Σοφίας και τω θυγατέρων αυτής, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης. «Εύχομαι σε όλους υγεία, επιτυχία και ευλογία. Χρόνια μας πολλά! Γιορτάζουμε επίσης και την πόλη μας Σόφια. Είμαι ευτυχής που η πρωτεύουσα συνεχίζει να εξελίσσεται και να γίνεται πιο όμορφη και φιλόξενη», έγραψε μεταξύ άλλων στο facebook o πρωθυπουργός της χώρας.

Πηγή: Софийска Митрополия

Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων