06/12/2022 06/12/2022 Σύσσωμος ο λαός της Βουλγαρίας τίμησε την μνήμη του Αγίου Νικολάου στον Μητροπολιτικό αρχαίο Ναό Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, που βρίσκεται απέναντι από την Ιερά Μητρόπολη Σοφίας. Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ. Πολυκάρπου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Πλήθος πιστών συνέρρευσε το απόγευμα της Δευτέρας...
06 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2022 - 18:35

Η Βουλγαρία τίμησε τον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η Βουλγαρία τίμησε τον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό (ΦΩΤΟ)

Σύσσωμος ο λαός της Βουλγαρίας τίμησε την μνήμη του Αγίου Νικολάου στον Μητροπολιτικό αρχαίο Ναό Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, που βρίσκεται απέναντι από την Ιερά Μητρόπολη Σοφίας. Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ. Πολυκάρπου.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Πλήθος πιστών συνέρρευσε το απόγευμα της Δευτέρας για να τιμήσει τον Άγιο και να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα του στον ναό, ο οποίος ήταν όμορφα διακοσμημένος με λουλούδια.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος κ. Πολύκαρπος μίλησε για το έργο του Αγίου Νικολάου: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, για να τιμήσουμε τη μνήμη του με ιδιαίτερο ζήλο, λατρεία και αγάπη. Δεν υπάρχει Ορθόδοξος Χριστιανός που να μην αγαπά, να μην επαινεί και να μην τιμά αυτόν τον ευγενικό άνθρωπο. Με τον βίο του αποτέλεσε παράδειγμα, ενέπνευσε τα πλήθη να φέρουν το λάβαρο του Χριστού με υπερηφάνια, χαρά και ειρήνη. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο καλός άνθρωπος, ο καλός μοναχός, ο άγιος που εμπνέει. Είναι ο προστάτης όλων των πονεμένων και αναξιοπαθούντων.

Κάθε χρόνο στον Εσπερινό βρισκόμαστε σε αυτόν τον μικρό αλλά πνευματικά υπερυψωμένο κατά χάρη ναό για να δοξάσουμε τον ακόλουθο του Χριστού, από το παράδειγμα του οποίου μπορούμε να διδαχθούμε και να εμπνευστεί ο καθένας μας για την πνευματική του διαδρομή προς τον Θεό».

Επίσης, ο Επίσκοπος μετέφερε την πατρική ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο: «Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους να ζήσουμε τις εορταστικές μέρες που έρχονται με χαρά και γαλήνη, πίστη, ελπίδα και αγάπη».

Φέτος ο Ιερός Ναός τίμησε τον Άγιο σε έναν ανανεωμένο χώρο γύρω από τον ναό. «Προς το παρόν, σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε την εκκλησία με διάφορες εργασίες, και να φτιάξουμε έναν φράχτη. Έχουμε ήδη ένα σχέδιο, με το οποίο ελπίζουμε να σταματήσουμε τη ρύπανση του χώρου», είπε ο π. Νικολάι Νέσκοφ από τον συγκεκριμένο ναό, και πρόσθεσε: «Έχουμε συμβολαιογραφική πράξη για το κτίριο, αλλά όχι για το οικόπεδο. Μέχρι τη δεκαετία του ’60, το οικόπεδο που ανήκε στην εκκλησία ήταν 2,5 στρέμματα, αλλά στη συνέχεια απαλλοτριώθηκε και παρέμεινε μόνο σε 80 τετραγωνικά μέτρα, όσο το μέγεθος του ναού. Δόξα τω Θεώ, υπήρξαν δικηγόροι από το Ανώτατο Δικαστήριο που ασχολήθηκαν με την υπόθεση για τη νομιμοποίηση του οικοπέδου».

Επί δύο χρόνια ο ναός σε συνεργασία με το εστιατόριο «KOTO», οργανώνουν μια κοινωνική κουζίνα. Έτσι κάθε Πέμπτη, 130 άτομα λαμβάνουν ζεστό φαγητό.

«Με μεγάλη δυσκολία καταφέραμε να επιβάλουμε κάποια τάξη», είπε ο π. Νικολάι Νέσκοφ. «Όποιος έχει ανάγκη έρχεται μια συγκεκριμένη ώρα και παίρνει φαγητό. Ετοιμάζουμε ξεχωριστά τις κονσέρβες για τους νεοφερμένους που δεν έχουν κάνει αίτηση για να δικαιούνται φαγητό από την κοινωνική κουζίνα. Υπάρχουν δωρητές χάρη στους οποίους και συνεχίζουμε το έργο μας». Ωστόσο, πέρα από αυτό ο π. Νικολάι Νέσκοφ τόνισε την ανάγκη για πνευματικό εγγραμματισμό, καθώς εξαιτίας της πανδημίας ανεστάλησαν όλες οι εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις.

Με πληροφορίες από bg-patriarshia.bg

Περισσότερες Φωτογραφίες  ΕΔΩ  Αρχιερέας Kostadin Trenev

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων