24/05/2021 24/05/2021 Την ημέρα της βουλγαρικής (σλαβικής) αλφαβήτου, παιδείας, λογοτεχνίας και πολιτισμού γιορτάζει σήμερα (24.5.2021) η Βουλγαρία, που τιμά τους φωτιστές των Σλάβων, Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, με το παλαιό εορτολόγιο. Στη Σόφια οι λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν με Θεία Λειτουργία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελενίκου κ. Γεράσιμο, που συγχοροστάτησε με τον Επίσκοπο Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπο, τον Αρχιμανδρίτη...
24 Μαΐου, 2021 - 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2021 - 13:58

Ημέρα αλφαβήτου, παιδείας και πολιτισμού σήμερα στη Βουλγαρία

Διαδώστε:
Ημέρα αλφαβήτου, παιδείας και πολιτισμού σήμερα στη Βουλγαρία

Την ημέρα της βουλγαρικής (σλαβικής) αλφαβήτου, παιδείας, λογοτεχνίας και πολιτισμού γιορτάζει σήμερα (24.5.2021) η Βουλγαρία, που τιμά τους φωτιστές των Σλάβων, Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, με το παλαιό εορτολόγιο. Στη Σόφια οι λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν με Θεία Λειτουργία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελενίκου κ. Γεράσιμο, που συγχοροστάτησε με τον Επίσκοπο Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπο, τον Αρχιμανδρίτη Παχώμιο, πρύτανη του Θεολογικού Σεμιναρίου της Σόφιας και άλλους ιερείς στον Άγιο Αλέξανδρο Νιέφσκι.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μελενίκου διάβασε το μήνυμα του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, που είχε ως εξής: «Η λαμπρή αυτή εορτή των γραμμάτων, της βουλγαρικής αλφαβήτου, της παιδείας και του πολιτισμού, η εορτή του από αιώνων βουλγαρικού χριστιανικού πνεύματος, των Αγίων που έφεραν το φως της γνώσης, αποτελεί μια φυσική έκφραση της χαράς και της υπερηφάνειας που νιώθουμε για τα επιτεύγματα υψηλής πνευματικότητας, επιστήμης και πολιτισμού στην ψυχή και στις καρδιές μας. Εορτάζοντας σήμερα, πρώτα απ’  όλα ευχαριστούμε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Ύψιστο Θεό, για το αναπόσπαστο μεγάλο έλεος και την φιλανθρωπία Του. Θυμηθείτε αυτό: Παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστί καταβαίνον εκ Σου, του Πατρός των φώτων! Μετά τον Θεό, αποτίουμε φόρο τιμής στους Αγίους Ισαποστόλους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, τους διαφωτιστές και πρώτους διδασκάλους της Χριστιανικής βουλγαρικής οικογένειας και όλων των Σλαβικών λαών, και βέβαια μαζί με όλους εκείνους που, με την πάροδο του χρόνου, ολοκλήρωσαν το εμπνευσμένο και θεόπνευστο ωφέλιμο έργο τους, άοκνα, με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια.

Χρόνια πολλά από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Νεόφυτο και την Ιερά Σύνοδο σε όλο τον Βουλγάρικο λαό».

Επιμέλεια-Μετάφραση για το ope.gr: Ευγενία Δίτσα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων