25/05/2020 25/05/2020 Κατά τη χθεσινή ημέρα, που ολόκληρη η Βουλγαρία γιόρτασε την παιδεία, τον πολιτισμό και την σλαβική γραφή (την επινόησή της από τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και την εδραίωση της από τους μαθητές τους), ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας, κ.κ. Νεόφυτος, διάβασε την εξής ανακοίνωση, που αναγνώσθηκε σε όλες τις εκκλησίες της χώρας: «Αγαπητοί δάσκαλοι και...
25 Μαΐου, 2020 - 15:52
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2020 - 15:58

«Αιώνια ευγνωμοσύνη στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο»

Διαδώστε:
«Αιώνια ευγνωμοσύνη στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο»

Κατά τη χθεσινή ημέρα, που ολόκληρη η Βουλγαρία γιόρτασε την παιδεία, τον πολιτισμό και την σλαβική γραφή (την επινόησή της από τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και την εδραίωση της από τους μαθητές τους), ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας, κ.κ. Νεόφυτος, διάβασε την εξής ανακοίνωση, που αναγνώσθηκε σε όλες τις εκκλησίες της χώρας:

«Αγαπητοί δάσκαλοι και μαθητές,

Αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω, Χριστός Ανέστη!

Η φωτεινή εορτή της παιδείας, του πολιτισμού μας και της σλαβικής γραφής μας φέρνουν ξανά μαζί, για να εκφράσουμε την αιώνια ευχαριστία και ευγνωμοσύνη στους Αγίους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι σε μοιραίες μέρες και χρόνια για τον λαό μας επινόησαν το αλφάβητο και έθεσαν τα θεμέλια μιας γραφής, που υπάρχει ακόμα σήμερα και καθορίζει την πνευματική και πολιτιστική εικόνα της Ορθόδοξης Βουλγαρίας.

Κλίνουμε τις κεφαλές μας μπροστά στις φωτεινές εικόνες τους, αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτούς και το πνευματικό-εκπαιδευτικό και εκκλησιαστικό τους έργο, το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα, όντες χαρούμενοι για την ευγενική βοήθεια του Θεού και την αιώνια συνέχεια, που εξακολουθεί να υφίσταται και φανερώνεται στους καρπούς του ευλογημένου έργου όλων των ακούραστων μορφών της βουλγαρικής και σλαβικής γραφής και πολιτισμού.

Για όλους αυτούς, για όλους τους μαθητές, η Εκκλησία μας προσεύχεται σήμερα, ζητώντας από τον Παντοδύναμο ένα ειρηνικό και ευλογημένο μέλλον για την αγαπημένη μας Πατρίδα, την ευποιία του Ορθόδοξου λαού μας με γνώμονα τις ευαγγελικές αρετές και στον δρόμο της αλήθειας του Θεού, πνευματική και πολιτιστική άνοδο, ριζωμένη στο στέρεο θεμέλιο που τέθηκε στα μέσα του 9ου αιώνα από τους Ισαποστόλους αδελφούς Κωνσταντίνο-Κύριλλο τον Φιλόσοφο και Μεθόδιο και στερεώθηκε κατά τη διάρκεια των αιώνων από χιλιάδες γνωστούς και άγνωστους μαθητές και οπαδούς τους.

Σε αυτήν τη συνέχεια και στη συνεχή αναβάθμιση, η Εκκλησία μας βλέπει πάντα τη μόνη σίγουρη εγγύηση για την πρόοδο και την ευημερία μας ως χριστιανικού λαού, ως κοινωνίας και ως κράτους που απολαμβάνει την προστασία του Θεού.

Να ‘ναι ευλογημένο και ζωντανό το έργο της βουλγαρικής και σλαβικής Ορθόδοξης πνευματικότητας και του πολιτισμού!

Χρόνια πολλά!

Χριστός Ανέστη!

† Νεόφυτος

Πατριάρχης Βουλγαρίας»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων