11/02/2019 11/02/2019 Οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης στον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό του Αγ. Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια θα κοστίσουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια λέβα (περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τη αρμόδια επιτροπή. Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε ότι η διεπιστημονική επιτροπή για την επισκευή και την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού πραγματοποίησε την τρίτη συνάντησή...
11 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:31

Ξεκινά η αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού στη Σόφια

Διαδώστε:
Ξεκινά η αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού στη Σόφια

Οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης στον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό του Αγ. Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια θα κοστίσουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια λέβα (περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τη αρμόδια επιτροπή. Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε ότι η διεπιστημονική επιτροπή για την επισκευή και την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού πραγματοποίησε την τρίτη συνάντησή της στις 8 Φεβρουαρίου. Η επιτροπή συστάθηκε το 2016 με πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου και με εντολή του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση του κτιρίου. Της Επιτροπής προεδρεύει ο Μητροπολίτης Γαβριήλ και συμμετέχουν Ιεράρχες, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, του Υπουργείου Οικονομικών, της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και του Δήμου Σόφιας.

Ο Καθεδρικός Ναός  είναι χτισμένος σε Νεοβυζαντινό ρυθμό και είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους καθεδρικούς στον κόσμο. Καταλαμβάνει έκταση 3.170 τετρ. μέτρων και χωράει στο εσωτερικό του 10.000 ανθρώπους.
Στα τέλη του 18ου αιώνα οι απαγορεύσεις της Οθωμανικής διακυβέρνησης στη Βουλγαρία, που αφορούσαν την ανέγερση χριστιανικών εκκλησιών, ατόνησαν και το 1839 καταργήθηκαν. Εφεξής η θρησκευτική αρχιτεκτονική γνώρισε νέα ανάπτυξη. Είναι η εποχή της επικράτησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως εθνικής εκκλησίας των Βουλγάρων. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια την εξαφάνιση του αρχιτεκτονικού τύπου της βυζαντινής βασιλικής, υπό την επίδραση μάλιστα της ρωσικής σχολής.

Στις 4 Ιανουαρίου 1878 η Σόφια απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και τον επόμενο χρόνο ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του βουλγαρικού κράτους, οπότε η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται πολεοδομικά και κτηριολογικά κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι (που σχεδιαζόταν από τις 19 Φεβρουαρίου 1879) ξεκίνησε το 1882 , όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του χτίστηκε μεταξύ 1904 και 1912. Ο Αγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι ήταν Ρώσος πρίγκιπας και ο καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1877-1878, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να απελευθερωθεί η Βουλγαρία από τηνΟθωμανική κυριαρχία.

Ο καθεδρικός ναός σχεδιάστηκε από τον Αλέξανδρο Πομεράντσεφ, με τη βοήθεια των Αλέξανδρου Σμιρνόφ και του Αλέξανδρου Γιάκοβλεφ, που άλλαξε ριζικά το αρχικό σχέδιο του 1884-1885 του Ιβάν Μπογκομόλοφ. Το τελικό σχέδιο ολοκληρώθηκε το 1898, και η κατασκευή και διακόσμησή του έγιναν από ομάδα της Βούλγαρων, Ρώσων, Αυστροούγγρων και άλλων Ευρωπαίων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και εργατών, περιλαμβανομένων των προαναφερθέντων αρχιτεκτόνων, καθώς και των Πέτκο Moμτσίλοφ, Γιορντάν Mιλάνοφ, Χαραλάμπι Tάτσεφ, Ιβάν Mρκβίτσκα, Βασίλι Μπολότνοφ, Νικολάι Μπρούνι, Αλέξανδρου Κισέλιοφ, Αντον Μίτοφ και πολλών άλλων.

Τα μαρμάρινα μέρη και τα φωτιστικά κατασκευάσθηκαν στο Μόναχο, τα μεταλλικά στοιχεία για τις πύλες στο Βερολίνο, ενώ οι ίδιες οι πύλες κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο του Καρλ Μπάμπεργκ στη Βιέννη και τα ψηφιδωτά μεταφέρθηκαν από τη Βενετία.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων