31/05/2021 31/05/2021 Κατόπιν αιτήματος της Πρέσβειρας της Γεωργίας στην Βουλγαρία, Ταμάρας Λουλιασβίλι, πραγματοποιήθηκε δοξολογία στην Ιερά Μονή του Μπάτσκοβο με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Γεωργίας (που ήταν στις 26.05). Εξάλλου, το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1083 από τον Πρίγκιπα Γρηγόριο Πακουριανό, εξέχοντα πολιτικό και στρατιωτικό διοικητή στην υπηρεσία των Βυζαντινών, ως Βυζαντινό Ιβηριανό (το θέμα της...
31 Μαΐου, 2021 - 14:42

Μονή Μπάτσκοβο: Δοξολογία για την ημέρα ανεξαρτησίας της Γεωργίας

Διαδώστε:
Μονή Μπάτσκοβο: Δοξολογία για την ημέρα ανεξαρτησίας της Γεωργίας

Κατόπιν αιτήματος της Πρέσβειρας της Γεωργίας στην Βουλγαρία, Ταμάρας Λουλιασβίλι, πραγματοποιήθηκε δοξολογία στην Ιερά Μονή του Μπάτσκοβο με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Γεωργίας (που ήταν στις 26.05). Εξάλλου, το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1083 από τον Πρίγκιπα Γρηγόριο Πακουριανό, εξέχοντα πολιτικό και στρατιωτικό διοικητή στην υπηρεσία των Βυζαντινών, ως Βυζαντινό Ιβηριανό (το θέμα της Ιβηρίας περιελάμβανε αρκετά εδάφη της Γεωργίας και της Αρμενίας) Ορθόδοξο μοναστήρι, που ίδρυσε εκεί επίσης μια σχολή για νέους. Ο Γρηγόριος Πακουριανός (λατινικά: Gregorius Pacurianus, γεωργιανά: გრიგოლ ბაკურიანის-ძე, βουλγαρικά: Григорий Бакуриани) ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους στρατιωτικούς του Βυζαντίου κατά τον 11ο αιώνα. Ήταν γιος του Γεωργιανού Δούκα Πακουριανού (Bakurian) της περιοχής της Ταόχης (γεωργιανά: Τάο) (σήμερα στην Ανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με Γεωργία και Αρμενία), η οποία το 1001 προσαρτήθηκε από το Βυζάντιο.

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Βέλικης κ. Σιώνιος, που είναι και ηγούμενος του μοναστηριού. Παρόντες ήταν η Πρέσβειρα και η οικογένειά της, υπάλληλοι της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Γεωργίας, καθώς και οι Έκτακτοι Πληρεξούσιοι Πρέσβεις της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας στη Βουλγαρία.

Στον χαιρετισμό του μετά την δοξολογία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σιώνιος ευχήθηκε υγεία και επιτυχία σε ολόκληρο τον γεωργιανό λαό και εξέφρασε την ελπίδα του η πρωτοβουλία της Γεωργιανής Πρέσβειρας -που γέμισε χαρά τους μοναχούς και τον ίδιο- να γίνει παράδοση. Ο Επίσκοπος εξήρε το έργο του Γεωργιανού ιδρυτή της Ιεράς Μονής Μπάτσκοβο, Γρηγορίου Πακουριανού, το οποίο εδραιώθηκε κατά τη διάρκεια των αιώνων και σήμερα εκπληρώνει το πνευματικό του πεπρωμένο, να ανοίξει το δρόμο προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Υπάρχουν χιλιάδες προσκυνητές που επισκέπτονται το μοναστήρι κατά τη διάρκεια των εορτών και των Σαββατοκύριακων. Τώρα, όλοι οι προσκυνητές έχουν την ευκαιρία να λάβουν τις ευλογίες όχι μόνο της θαυματουργής εικόνας του Υπεραγίας Θεοτόκου του Μπάτσκοβο, αλλά και της νέας εικόνας του Αγίου Γαβριήλ Ουργκεμπάντζε. «Είθε οι πρεσβείες αυτού του μεγάλου αγίου να σας εδραιώσουν στην πίστη και να σας προστατεύσουν από κάθε κακό», είπε ο Επίσκοπος Σιώνιος.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του, τη δική του και της αδελφότητας της μονής, για την κοινή παρουσία των εκπροσώπων της Αλβανίας και της Ιρλανδίας, επιθυμώντας να εργαστούν όλο και πιο επιτυχημένα για την ειρηνική και ευημερούσα ανάπτυξη των λαών που εκπροσωπούν, αναπτύσσοντας και εμβαθύνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και με τη Γεωργία και τη Βουλγαρία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων