12/01/2021 12/01/2021 Παλαιότερες -χρονολογικά- αγιογραφίες αποκαλύφθηκαν κάτω από εκείνες τις υπέροχες του ελληνικής καταγωγής αγιογράφου Ζαχαρία Ζωγράφου, στην Ιερά Μονή του Μπάτσκοβο (Μοναστήρι Θεομήτορος Πετριτσονίτισας), κατά τη διάρκεια έργων αποκατάστασης.  Τα νέα ανέφερε ο συντηρητής Βλαντιμίρ Τσβέτκοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο бТВ. Ο ναός των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, όπου ανακαλύφθηκαν οι αγιογραφίες, χτίστηκε πριν τον ενδέκατο αιώνα....
12 Ιανουαρίου, 2021 - 16:17
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2021 - 15:38

Νέα ευρήματα στο Μοναστήρι του Μπάτσκοβο

Διαδώστε:
Νέα ευρήματα στο Μοναστήρι του Μπάτσκοβο

Παλαιότερες -χρονολογικά- αγιογραφίες αποκαλύφθηκαν κάτω από εκείνες τις υπέροχες του ελληνικής καταγωγής αγιογράφου Ζαχαρία Ζωγράφου, στην Ιερά Μονή του Μπάτσκοβο (Μοναστήρι Θεομήτορος Πετριτσονίτισας), κατά τη διάρκεια έργων αποκατάστασης. 

Τα νέα ανέφερε ο συντηρητής Βλαντιμίρ Τσβέτκοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο бТВ.

Ο ναός των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, όπου ανακαλύφθηκαν οι αγιογραφίες, χτίστηκε πριν τον ενδέκατο αιώνα. Στον τοίχο της εκκλησίας υπάρχει η εικόνα του κτίτορος του μοναστηριού, αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού και του Βούλγαρου Τσάρου Ιωάννη Αλεξάνδρου. Η εκκλησία έχει δύο ορόφους, εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για εκείνη την εποχή, ενώ οι αγιογραφίες του δευτέρου ορόφου χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. «Μπορείτε να δείτε την υπογραφή του αγιογράφου, καθώς και την ακριβή χρονολογία, 1846. Κάτω από αυτές υπάρχουν ακόμα παλαιότερες νωπογραφίες», αποκαλύπτει ο Τσβέτκοφ, λέγοντας ότι οι συντηρητές του έργου περιμένουν να αποκαλύψουν περισσότερα στο κατώτερο στρώμα των τοιχογραφιών κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ναός αγιογραφήθηκε συνολικά τρεις φορές. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποια από τα στρώματα των αγιογραφιών είναι τα πιο παλιά. Το μεσαίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και το τελευταίο τον 19ο αιώνα.

Πηγή: dobrotoliubie.com

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων