11/04/2021 11/04/2021 Την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου σχολίασε στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος κατά την Δ’ Κυριακή των Νηστειών και σημείωσε ότι ο Άγιος Ιωάννης δεν έγραψε θεωρητικά αλλά είχε το προσωπικό βίωμα αφού είχε ακολουθήσει για πολλά χρόνια τα βήματα του Χριστού. Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του ανέφερε: “Ο Άγιος Ιωάννης πήρε...
11 Απριλίου, 2021 - 14:52
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2021 - 14:55

“Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος γράφει με το βίωμά του”

Διαδώστε:
“Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος γράφει με το βίωμά του”

Την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου σχολίασε στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος κατά την Δ’ Κυριακή των Νηστειών και σημείωσε ότι ο Άγιος Ιωάννης δεν έγραψε θεωρητικά αλλά είχε το προσωπικό βίωμα αφού είχε ακολουθήσει για πολλά χρόνια τα βήματα του Χριστού.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του ανέφερε:

“Ο Άγιος Ιωάννης πήρε την ονομασία της Κλίμακος από το πνευματικό και θεολογικό του έργο. Μια πνευματική κλίμακα – σκάλα, με την επιτυχή ανάβαση της οποίας θα σταθεί ο Χριστιανός στις πύλες της Βασιλείας του Θεού και οδηγηθεί στην αιώνια ζωή, στην αγκαλιά του Αβραάμ που βρίσκονται όλοι οι δίκαιοι.

Η σκάλα την οποία ο κάθε ένας από εμάς περπατά, συνειδητά ή όχι στην καθημερινή του χριστιανική του ζωή είναι η ανάβαση των βημάτων της αρετής που περιγράφει ο Άγιος Ιωάννης. Ο εξαιρετικός τρόπος με τον οποίο ο Άγιος περιγράφει την άνοδο της πνευματικής κλίκακος δικαιολογεί την Αγία μας Εκκλησία που του έδωσε μια τόσο μεγάλη τιμή, να του αφιερώσει μία από τις Κυριακές της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και μάλιστα αμέσως μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Υπάρχει μια σταθερή ανάβαση στην Κλίμακα η οποία οδηγεί στη Ζωή. Αυτός είναι ο δρόμος του ασκητή, του Χριστιανού που αποφάσισε να αγωνιστεί ακολουθώντας τον δρόμο του Χριστού, ο οποίος είναι ο δρόμος προς την Ανάσταση αλλά και που αναπόφευκτα περνάει από τον Γολγοθά, τους πειρασμούς, τη θλίψη και την ταλαιπωρία.

Τον δρόμο προς τον στόχο που μας έθεσε ο Θεός για τη ζωή μας περιγράφει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος με τόση λεπτομέρεια, διορατικότητα και έμπνευση αρχίζοντας από το Ευαγγέλιο του Χριστού στο οποίο στηρίζεται ολόκληρο το περιεχόμενο της χριστιανικής ζωής και στη συνέχεια μέσα από την εμπειρία του από τον ασκητισμό.

Μια εμπειρία που αποκτήθηκε κατα τη διάρκεια δεκαετιών αυστηρής απομόνωσης και υπακοής στην έρημο του Σινά, και από αυτή την εμπειρία ο αντίκτυπος του λόγου του είναι τόσο δυνατός στην πνευματική ζωή. Είναι λόγος πνευματικών δοκιμών και πειρασμών στον προσωπικό Γολγοθά του, στον αγώνα με τα πάθη και στην απόκτηση της αρετής. Ο Άγιος Ιωάννης δεν γράφει θεωρητικά αλλά κυρίως με το προσωπικό του βίωμα, που είναι το βίωμα από την εμπειρία του στα βήματα του ακανθώδους δρόμου του Ιησού Χριστού.

Εύχομαι η πνευματική Κλίμακα που περιγράφεται από τον Άγιο Ιωάννη του Σινά να είναι ένα προσωπικό και συνειδητό μονοπάτι για τον καθένα μας. Να έχουμε αποφασιστικότητα και ζήλο να ανέβουμε τα βήματα της Κλίμακος ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις και τη δίψα για επικοινωνία με τον Θεό και την επιδίωξη για το θεϊκό φως και την αιώνια ζωή.

Ικετεύουμε μέσα από τις προσευχές της Παναγίας, του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος και όλων των Αγίων να ευλογεί ο Θεός το δρόμο μας προς τη Βασιλεία που έχει δημιουργηθεί με Ειρήνη για όλους του Δικαίους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων