25/05/2022 25/05/2022 Ο μεθέορτος εσπερινός επί τη εορτή των Αγίων Φωτιστών των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, τελέσθηκε το απόγευμα της 24ης Μαΐου στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής στη Σόφια, όπου εκτέθηκαν προς προσκύνηση για δεύτερη ημέρα τα ιερά λείψανά τους, που κομίσθηκαν από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Μετά τον εσπερινό οι...
25 Μαΐου, 2022 - 17:40
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2022 - 17:36

Ο μεθέορτος εσπερινός των Αγίων Φωτιστών των Σλάβων στη Σόφια

Διαδώστε:
Ο μεθέορτος εσπερινός των Αγίων Φωτιστών των Σλάβων στη Σόφια

Ο μεθέορτος εσπερινός επί τη εορτή των Αγίων Φωτιστών των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, τελέσθηκε το απόγευμα της 24ης Μαΐου στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής στη Σόφια, όπου εκτέθηκαν προς προσκύνηση για δεύτερη ημέρα τα ιερά λείψανά τους, που κομίσθηκαν από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Μετά τον εσπερινό οι επτά ιερείς τέλεσαν το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου για το οποίο ο Απόστολος Ιάκωβος επισημαίνει: (Ιακ. 5,14-5,15) ἀσθενεῖ τις ἐν ὑμῖν; προσκαλεσάσθω τοὺς πρεσβυτέρους τῆς ἐκκλησίας, καὶ προσευξάσθωσαν ἐπ᾿ αὐτὸν ἀλείψαντες αὐτὸν ἐλαίῳ ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Κυρίου· καὶ ἡ εὐχὴ τῆς πίστεως σώσει τὸν κάμνοντα, καὶ ἐγερεῖ αὐτὸν ὁ Κύριος· κἂν ἁμαρτίας ᾖ πεποιηκώς, ἀφεθήσεται αὐτῷ.

Ο ναός ήταν γεμάτος πιστούς, που συμμετείχαν προσευχόμενοι με την ελπίδα της πνευματικής και σωματικής τους θεραπείας. Στο τέλος της ακολουθίας, ο π. Κύριλ Ποπόφ απηύθυνε έναν εμπνευσμένο ποιμαντικό λόγο στους παρευρισκόμενους:

Ας χαρούμε αυτή την ημέρα και ας δοξάζουμε τον Θεό για όλη την καλοσύνη Του σε εμάς τους αμαρτωλούς! Ο Σωτήρας λέει: «Στον κόσμο θα έχετε θλίψεις, αλλά να είστε χαρούμενοι· εγώ νενίκηκα τον κόσμο!»! Παρά τις δοκιμασίες της εποχής μας, Ο Θεός είναι μαζί μας.

Ας μην αποθαρρυνθούμε από αυτές τις δοκιμασίες, αλλά ας τις ξεπεράσουμε με ένα δυνατό χαρμόσυνο πνεύμα. Είθε ο Θεός να μας δώσει τη δύναμη να εκπληρώσουμε την αποστολή μας στη γη, να ενισχύσουμε την πίστη μας και να έχουμε πάντα τη χαρά, που θέλει από εμάς ο Κύριος. Αυτή είναι η μεγάλη πασχαλινή χαρά που πρέπει να φέρουμε όλοι στην καρδιά μας. Ο Άγιος Απόστολος Παύλος λέει: «Πάντοτε χαίρετε, ἀδιαλείπτως προσεύχεσθε, ἐν παντὶ εὐχαριστεῖτε». Και τώρα ευχαριστούμε τον Θεό μέσα από την καρδιά και την ψυχή μας που αυτήν την ευλογημένη από το Θεό βραδιά συγκεντρωθήκαμε εδώ, να προσκυνήσουμε αυτούς τους μεγάλους αγίους. Κι ας αλείψουμε τον εαυτό μας με το αγιασμένο λάδι του ιερού ευχελαίου για την υγεία της ψυχής και του σώματος», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Κύριλλος.

Κείμενο και φωτογραφίες: Vessela Ignatova

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων