15/07/2021 15/07/2021 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρα κ Κυπριανός τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο για τον προκάτοχό του μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Παγκράτιο και στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του με αφορμή τα 23 έτη από την κοίμησή του. “Ο μακαριστός ήρθε να χοροστατήσει στην Αγία Τριάδα την εορτή του Αγίου...
15 Ιουλίου, 2021 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2021 - 10:29

“Ο Μητροπολίτης Παγκράτιος μας δίδαξε όλους μας”

Διαδώστε:
“Ο Μητροπολίτης Παγκράτιος μας δίδαξε όλους μας”

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρα κ Κυπριανός τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο για τον προκάτοχό του μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Παγκράτιο και στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του με αφορμή τα 23 έτη από την κοίμησή του.

“Ο μακαριστός ήρθε να χοροστατήσει στην Αγία Τριάδα την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην Εκκλησία που πήγαινα όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά. Είχε ένα καθαρό πρόσωπο και απίστευτη ρητορική. Έμεινα έκπληκτος με την ομιλία του ενώ με εξέπληξε η αίσθηση του χιούμορ του. Ο Μητροπολίτης Παγκράτιος μας δίδαξε όλους μας” ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Κυπριανός για τον μακαριστό προκάτοχό του.

“Για την Εκκλησία η μορφή του Μητροπολίτη Στάρα Ζαγκόρα κυρού Παγκρατίου θα παραμείνει η εικόνα ενός αληθινού Χριστιανού, μοναχού και κληρικού, ο οποίος αφιέρωσε συνειδητά ολόκληρη τη ζωή του και τη δύναμή του στον Θεό και τη διακονία του. Σε όλο το βίο του εμπιστεύτηκε μόνο τον Θεό. Ο μακαριστός έζησε και παρουσιάστηκε ενώπιον του Θρόνου του Θεού τον οποίο αγαπούσε με όλη του την καρδιά και χωρίς εμπόδια” κατέληξε.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου το 1926 και έλαβε το πτυχίου του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας όπου έγινε δόκιμος στο μοναστήρι του Bachkovoτον πρώτο χρόνο.  Eκάρη μοναχός στις 15 Φεβρουαρίου το 1949 με το όνομα Παγκράτιος ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου του 1949 χειροτονήθηκε Ιεροδιάκονος και στις 18 Σεπτεμβρίου το 1952 έγινε πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης ενώ ανέλαβε τη βιβλιοθήκη και το μουσείο της Μονής.

Στη συνέχεια ο τότε Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρα κυρός Κλήμης την 1η Σεπτεμβρίου 1954 τον διόρισε Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως ενώ στη συνέχεια χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βελίτσκι και βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Στάρα Ζαγκόρα ενώ στις 12 Ιουλίου το 1967, μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Κλήμη, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας τον εξέλεξε ομόφωνα Μητροπολίτη Στάρα Ζαγκόρα. Το 1998 στις 16 Ιουλίου ο Μητροπολίτης Παγκράτιος εκοιμήθη ενώ βρίσκεται ενταφιασμένος πίσω από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Δείτε φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων