19/03/2024 19/03/2024 Ο Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος θα είναι ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας έως και την εκλογή νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση την οποία έλαβε το ανώτατο διοικητικό όργανο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση. Την ανακοίνωση έκανε προς τους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανός,...
19 Μαρτίου, 2024 - 11:01
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2024 - 15:20

Ο Μητροπολίτης Βράτσης Γρηγόριος αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βράτσης Γρηγόριος αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας

Ο Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος θα είναι ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας έως και την εκλογή νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση την οποία έλαβε το ανώτατο διοικητικό όργανο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Την ανακοίνωση έκανε προς τους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανός, Εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο νέος Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου αναλαμβάνει και χρέη Τοποτηρητή της Μητρόπολης Σόφιας. 

Ο Μητροπολίτης Βράτσης Γρηγόριος 

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 42, παρα. 1, του Καταστατικού Χάρτη. Όπως ορίζει το Καταστατικό ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου οργανώνει τη διαδικασία για την εκλογή του νέου Πατριάρχη η οποία γίνεται από Πατριαρχικό Εκλογικό Συμβούλιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.

Αυτή ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου, ο οποίος εκοιμήθη στις 13 Μαρτίου 2024, σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από 11 χρόνια στο πηδάλιο της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι χρέη Αντιπροέδρου της Ιεράς Συνόδου είχε αναλάβει αμέσως μετά την εκδημία του Πατριάρχη Νεοφύτου, ο Μητροπολίτης Βάρνης κ. Ιωάννης.

Πλέον τη νευραλγική θέση αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος, ο οποίος θα κινήσει τις διαδικασίες τόσο για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Σλίβεν, θέση η οποία χηρεύει μετά την εκδημία του Μητροπολίτη κυρού Ιωαννικίου, όσο και την διαδικασία για την εκλογή νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος

Την επιθυμία του να μην ενταχθεί στα σενάρια διαδοχολογίας για τον Θρόνο του Πατριάρχη Βουλγαρίας και να μην κατέβει ως υποψήφιος στις διαδικασίες οι οποίες ορίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος προς τους ιερείς και τον λαό της Επαρχίας του.

Ο Σεβασμιώτατος, το όνομα του οποίου φαίνεται να κυριαρχεί στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ως ενός εκ των υποψηφίων, σε προσφώνησή του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία δημοσιεύεται στην επίσημη σελίδα της Μητρόπολης. “Στις άμεσες προτεραιότητές μου είναι να ενημερώσω και τους Αδελφούς, μέλη της Ιεράς μας Συνόδου για αυτή μου την επιθυμία”, σημειώνει. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).

Ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης κ. Κυπριανός, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την τοποθέτηση αυτή και απάντησε ότι ο καθένας έχει την ελεύθερη βούληση να ενεργήσει και όλα θέμα προσωπικής επιλογής. Σε διευκρινιστικό ερώτημα εάν είναι οριστικό ότι ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου είπε και πάλι ότι το είχε δηλώσει, αλλά το επιβεβαίωσε και στην Ιερά Σύνοδο.

Ρωτήθηκε επίσης τι θα γίνει σε περίπτωση που και άλλοι Μητροπολίτες αρνηθούν να είναι υποψήφιοι, απαντώντας ότι δεν μπορεί να κάνει μία τέτοια εκτίμηση.

O Μητροπολίτης Στάρα Ζαγόρας Κυπριανός 

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Βουλγαρικής Εκκλησίας οι υποψήφιοι για τον Πατριαρχικό Θρόνο θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και να είναι εν ενεργεία Μητροπολίτες για πέντε χρόνια. Από τους σημερινούς 13 μητροπολίτες – μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι εννέα πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικολάου, ο οποίος επίσημα δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων