10/12/2021 10/12/2021 Το 2022 θα εορταστεί πανηγυρικά η 120ή επέτειος από τον καθαγιασμό του ναού-μνημείου της «Γέννησης του Χριστού» στο όρος Σίπκα της Βουλγαρίας. Με την ευκαιρία, λίγο πριν φύγει το 2021, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος δέχθηκε σε επίσημη συνάντηση την Πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία, Ελεονώρα Μητροφάνοβα την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία...
10 Δεκεμβρίου, 2021 - 18:49
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2021 - 20:47

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας δέχθηκε τη Ρωσίδα πρέσβειρα

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας δέχθηκε τη Ρωσίδα πρέσβειρα

Το 2022 θα εορταστεί πανηγυρικά η 120ή επέτειος από τον καθαγιασμό του ναού-μνημείου της «Γέννησης του Χριστού» στο όρος Σίπκα της Βουλγαρίας. Με την ευκαιρία, λίγο πριν φύγει το 2021, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος δέχθηκε σε επίσημη συνάντηση την Πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία, Ελεονώρα Μητροφάνοβα την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Για την ιστορία, Σίπκα ονομάζεται και το μνημείο ελευθερίας της Βουλγαρίας στο ομώνυμο όρος. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές μνημειακό γλυπτό, που έχει στηθεί στην κορυφή του Αγίου Νικολάου στη Στάρα Πλανίνα, με αφορμή την απελευθέρωση της χώρας από την τουρκοκρατία. Δημιουργήθηκε για να διαιωνίζει το κατόρθωμα όσων έπεσαν για την ελευθερία κατά τις επικές μάχες στο όρος Σίπκα, που αποτελούν το κρίσιμο σημείο του ρωσοτουρκικού απελευθερωτικού πολέμου και αποφάσισαν την έκβασή του. Το έπος του «Σίπκα» είναι μια σειρά από εξαιρετικά σκληρές μάχες που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 1877 μεταξύ του Τουρκικού Στρατού του Σουλεϊμάν Πασά και των ρωσικών στρατευμάτων, στο πλευρό των οποίων πολέμησαν αρκετές χιλιάδες Βούλγαροι εθελοντές.

Η συνάντηση έγινε στο κτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας και παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και ο Επίσκοπος Λευκουπόλεως Μπελογκραντσίκ) κ. Πολύκαρπος, βοηθός του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας.

Στην αρχή της συνάντησης, η Ρωσίδα Πρέσβειρα μετέφερε τον αδελφικό χαιρετισμό του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου στον Πατριάρχη Βουλγαρίας, ο οποίος του ευχήθηκε υγεία και πνευματική δύναμη στην αρχι-ποιμαντική του διακονία, καθώς και χαρούμενα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Η Πρέσβειρα Μητροφάνοβα επέστησε, επίσης, την προσοχή στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν όχι μόνο τις δύο Τοπικές Εκκλησίες, αλλά και τις δύο χώρες.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τον εορτασμό μεγάλων επετείων, όπως η 120η επέτειος από τον καθαγιασμό του Ναού της Γεννήσεως του Χριστού στη Σίπκα, που θα εορταστεί το επόμενο έτος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, ευκαιρίες ανάπτυξης του προσκυνηματικού τουρισμού. Η Πρέσβης της Ρωσίας στη Βουλγαρία είπε στον Μακαριώτατο ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της  έχει επισκεφθεί πλήθος ναών και μοναστηριών, συμπεριλαμβανομένων των Σταυροπηγιακών Τροϊάν, Αγίου Ιωάννη της Ρίλας και Μπάτσκοβο, και εξέφρασε τον θαυμασμό της για την ομορφιά όχι μόνο των αρχαίων μοναστηριών αλλά και της χώρας.

Η Πρέσβης επέδωσε, επίσης, επίσημη πρόσκληση προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο και τους Μητροπολίτες-μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας να συμμετάσχουν στον αγιασμό του ιερού ναού του Αγίου Κυπριανού Κιέβου και Μόσχας στη Μόσχα, που, επίσης, έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Θυμίζουμε ότι στις 25 Ιουλίου 2013 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Νεόφυτος έθεσε τον θεμέλιο λίθο του ναού στη ρωσική πρωτεύουσα.

Τέλος, η πρέσβης ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο τον καινούριο χρόνο στον Μακαριώτατο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων