07/11/2022 07/11/2022 Το μήνυμά του για τα δέκα χρόνια από την κοίμηση του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου, εξέδωσε ο νυν Προκαθήμενος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας κ.κ. Νεόφυτος. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι “Με ειλικρινή θλίψη, αλλά και με αμετάβλητη πίστη στον Σωτήρα, τιμούμε τα δέκα χρόνια από την κοίμηση του αείμνηστου προκατόχου μας, του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας...
07 Νοεμβρίου, 2022 - 9:30
Τελευταία ενημέρωση: 07/11/2022 - 9:37

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας για τα 10 χρόνια από την κοίμηση του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας για τα 10 χρόνια από την κοίμηση του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου

Το μήνυμά του για τα δέκα χρόνια από την κοίμηση του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου, εξέδωσε ο νυν Προκαθήμενος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας κ.κ. Νεόφυτος.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Με ειλικρινή θλίψη, αλλά και με αμετάβλητη πίστη στον Σωτήρα, τιμούμε τα δέκα χρόνια από την κοίμηση του αείμνηστου προκατόχου μας, του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου. Την ημέρα αυτή, οι αναμνήσεις μας, μας ταξιδεύουν στην εποχή που με χαρά μάθαμε την είδηση ​​της απόφασης του Πατριαρχικού Εκλογικού Συμβουλίου, το καλοκαίρι του 1971, να τον εκλέξει Προκαθήμενο της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας”, είπε στην αρχή του μηνύματός του ο Μακαριώτατος κ.κ. Νεόφυτος.

Η αμέριστη αγάπη προς τον Μακαριστό Πατριάρχη

“Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, με μεγάλη αγάπη και υπομονή, με αξιοζήλευτη αρχιποιμανική σύνεση και αμετάβλητη εμπιστοσύνη στον Χριστό, καθοδήγησε με σιγουριά το εκκλησιαστικό “πλοίο” σε διάφορες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και κατάφερε να διατηρήσει την εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία άμεμπτη“, επεσήμανε ο Προκαθήμενος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας και πρόσθεσε:

“Ο Μακαριστός Πατριάρχης απολάμβανε την αγάπη από το ποίμνιό του και τους κληρικούς, καθώς και μεγάλο σεβασμό προς αυτόν από την πλευρά των ομοίων του από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο”.

Παράδειγμα προς μίμηση

Ο Μακαριώτατος κάλεσε κλήρο και λαό να μιμηθούν το παράδειγμα του Μακαριστού Πατριάρχη: “Υπήρξε για όλους αγαπημένος αδελφός, υπόδειγμα αφοσιωμένης αρχιποιμαντικής διακονίας και παράδειγμα προς μίμηση, και γι’ αυτό ο θάνατός του ήταν απώλεια όχι μόνο για εμάς, τα αγαπημένα του παιδιά, αλλά και για την Ορθοδοξία“.

Χρέος μας να διατηρήσουμε την ενότητα της Εκκλησίας

Για την ανάγκη και τη σημασία να προασπιστεί η ενότητα της Εκκλησίας αλλά και να προστατευτούν τα ιερά μίλησε ο Μακαριώτατος κ.κ. Νεόφυτος: “Η ευθύνη μας απέναντι στη φωτεινή μνήμη του είναι να μιμηθούμε το παράδειγμα του και να προστατεύσουμε τα ιερά μας και την ενότητα της Εκκλησίας.

Μια ενότητα, την οποία ο Μακαριστός Πατριάρχης διατήρησε για χάρη του Χριστού, τον οποίο υπηρέτησε πιστά, αλλά και για εμάς και το μέλλον μας, σε συνθήκες εχθρότητας και πρωτόγνωρης πίεσης, με τίμημα πολλών θλίψεων και προσβολών, διώξεων και ανησυχιών.

Επιτακτική ανάγκη αποτελεί να μιμηθούμε την ακλόνητη πίστη των προγόνων μας μπροστά στις δυσκολίες. Ο Μακαριστός Πατριάρχης κυρός Μάξιμος ήταν αληθινός “μέντορας” για όλους μας στον δρόμο του Θεού και στη Δικαιοσύνη του Θεού”.

Να μην υποκύψουμε στο πνεύμα της διχόνοιας

“Σε κάθε δύσκολη κατάσταση, σε κάθε δισταγμό και πειρασμό, ας εξετάζουμε τη συνείδησή μας, ας αναζητούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό για την εκκλησιαστική ζωή και ας ενεργούμε όπως θα ενεργούσε αν ήταν ανάμεσά μας σήμερα. Και κυρίως να μην υποκύψουμε στο πνεύμα της διχόνοια, κατέληξε ο Μακαριώτατος.

 

Φωτογραφίες: bg-patriarshia.bg (Angel Karadakov)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων