16/11/2022 16/11/2022 Με την έναρξη της νηστείας των Χριστουγέννων, η Εκκλησία μας καλεί σε ασκητική προετοιμασία για την επάξια υποδοχή του εορτασμού της Γέννησης του Σωτήρος Χριστού. Αυτά είπε κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος. Σβετλάνα Λεβίτσκι “Πρόκειται για μία περίοδο κατά την οποία νηστεύουμε σωματικά και πνευματικά. Θα περιοριστούμε τόσο σε αυτά που...
16 Νοεμβρίου, 2022 - 12:27
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2022 - 12:37

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας για την έναρξη της νηστείας των Χριστουγέννων

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας για την έναρξη της νηστείας των Χριστουγέννων

Με την έναρξη της νηστείας των Χριστουγέννων, η Εκκλησία μας καλεί σε ασκητική προετοιμασία για την επάξια υποδοχή του εορτασμού της Γέννησης του Σωτήρος Χριστού. Αυτά είπε κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος.

  • Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Πρόκειται για μία περίοδο κατά την οποία νηστεύουμε σωματικά και πνευματικά. Θα περιοριστούμε τόσο σε αυτά που τρώμε και πίνουμε όσο και σε αυτά που σκεφτόμαστε και μιλάμε. Θα δοκιμάσουμε τον εαυτό μας και την πνευματική μας κατάσταση”, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος και συνέχισε λέγοντας:

 “Η πνευματική και ηθική τελειότητα δεν είναι ανέφικτο ιδανικό. Ο Κύριος δεν απαιτεί από τους ανθρώπους τίποτα που δεν θα ήταν στη δύναμή τους, αλλά αντίθετα – υποδεικνύει τον συντομότερο και πιο πιστό δρόμο προς αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε ο άνθρωπος και που η θεολογία της Αγίας Εκκλησίας αποκαλεί θέωση“.

Ακόμη ο Μακαριώτατος υπογράμμισε το ποιες είναι οι Χριστιανικές αρετές: “Αυτός είναι ο απώτερος στόχος και το πραγματικό νόημα της ανόδου μας στη Σκάλα των Χριστιανικών Αρετών. Η πραότητα, η ταπεινοφροσύνη και η καθαρότητα της καρδιάς είναι σημαντικές αρετές, όπως και το να δείχνουμε έλεος και ενεργή αγάπη για τον Θεό, η οποία εκδηλώνεται με έκφραση αγάπης για τον πλησίον μας – το άτομο που είναι δίπλα μας και που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, είναι απελπισμένος και νιώθει εγκαταλελειμμένος”.

Επίσης ο Προκαθήμενος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε τη σημασία του να μην κρίνουμε τους άλλους: “Είναι σημαντικό να αναζητούμε τη δικαιοσύνη του Θεού, να αρνούμαστε να κρίνουμε τους άλλους, να γνωρίζουμε τις δικές μας αμαρτίες και ατέλειες και να μετανοούμε γι’ αυτές, αντί να αναζητούμε και να καταδικάζουμε τις αμαρτίες και τις ατέλειες των άλλων”.

Τέλος, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας είπε ότι με το πέρας της νηστείας, θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε καθαρή καρδιά.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων