17/05/2022 17/05/2022 Την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου του Μεγαλομάρτυρα, που καταγόταν από τη Σόφια και μαρτύρησε στις 17 Μαΐου του 1555 μ.Χ., στον φερώνυμο ιερό ναό της βουλγαρικής πρωτεύουσας τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ. Πολυκάρπου.  Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Κατά παράδοση, τελέστηκε και η λιτάνευση των ιερών λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος...
17 Μαΐου, 2022 - 15:39
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2022 - 15:24

Οι κάτοικοι της Σόφιας γιορτάζουν τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Νικόλαο

Διαδώστε:
Οι κάτοικοι της Σόφιας γιορτάζουν τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Νικόλαο

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου του Μεγαλομάρτυρα, που καταγόταν από τη Σόφια και μαρτύρησε στις 17 Μαΐου του 1555 μ.Χ., στον φερώνυμο ιερό ναό της βουλγαρικής πρωτεύουσας τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ. Πολυκάρπου. 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Κατά παράδοση, τελέστηκε και η λιτάνευση των ιερών λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος προς τον τόπο του μαρτυρίου του. Το σημείο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Νικόλαος της Σόφιας βρίσκεται στην οδό Τσάρου Συμεών 125 και είναι γνωστό ως «Τάρνιτσα». Εκεί, μπροστά στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στην ενορία της Αγίας Σοφίας τελέστηκε αγιασμός από τον Επίσκοπο κ. Πολύκαρπο, με τον οποίο ράντισε τους θεόφιλους χριστιανούς που γέμισαν το προαύλιο.

Υπό τους ήχους της καμπάνας και των ψαλμωδιών, η πομπή μετέβη στον μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό Ναό της Σόφιας, όπου συνεχίστηκε ο εσπερινός με την ευλογία των πέντε άρτων.

Στο τέλος του εσπερινού, ο Επίσκοπος κάλεσε το ποίμνιο να τιμά τη μνήμη των γηγενών αγίων και ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους να μάθουν από τον Άγιο Νικόλαο της Σόφιας πώς να αγαπούν τον Θεό. Επίσης, κάλεσε τους πιστούς να αγωνίζονται, υπηρετώντας τον Θεό, να αγαπούν και να τιμούν ο ένας τον άλλον και να αγωνίζονται καλλιεργώντας την πίστη τους, να διαπαιδαγωγούν τους άλλους με το καλό παράδειγμα, την ανθρωπιά και την αμοιβαία αγάπη.

Ο τιμώμενος άγιος, ο Άγιος Νικόλαος εκ Σοφίας, βρήκε μαρτυρικό θάνατο, καθώς λιθοβολήθηκε στις 17 Μαΐου 1555. Το σκήνωμά του εκομίσθη στο Κοιμητήριο της Ταρνίτσας και κάηκε. Η στάχτη, μάλιστα, σκορπίστηκε έτσι ώστε οι χριστιανοί να μην μπορέσουν να διατηρήσουν τα λείψανά του και να αρχίσουν να τον προσκυνούν…

Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Ματθαίο τον Γραμματικό, ένα αγόρι συνέλεξε θραύσματα από τα λείψανά του και οι πιστοί χριστιανοί τα έθαψαν κρυφά. Αργότερα, μερικά από αυτά τοποθετήθηκαν σε ξύλινο ναό και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη νεόδμητη εκκλησία που χτίστηκε προς τιμήν του, ενώ ένα άλλο μέρος τους θησαυρίστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 τα ιερά του λείψανα εκλάπησαν από τον φερώνυμο ιερό ναό του (Αγίου Νικολάου της Σόφιας) και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Σόφιας αποφάσισε να δωρίσει στον ναό που χτίστηκε προς τιμήν του μεγαλομάρτυρος το σωζόμενο απότμημα των ιερών λειψάνων του, που βρίσκονται σε αυτόν μέχρι και σήμερα.

Φωτογραφίες: π. Костадин Тренев

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων