14/05/2020 14/05/2020 Με μεγαλοπρέπεια και τιμή έγινε και φέτος, την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής, η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας από το Ασένοφγκραντ (την Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας, πόλη με τις περισσότερες εκκλησίες και θαυματουργές εικόνες σε όλη τη Βουλγαρία) στο μοναστήρι του Μπάτσκοβο, που είναι το δεύτερο γνωστότερο μοναστήρι στη γειτονική χώρα μετά τον...
14 Μαΐου, 2020 - 22:41
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2020 - 23:50

Εόρτασαν την Παναγία την Ελεούσα στο Μπάτσκοβο

Διαδώστε:
Εόρτασαν την Παναγία την Ελεούσα στο Μπάτσκοβο

Με μεγαλοπρέπεια και τιμή έγινε και φέτος, την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής, η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας από το Ασένοφγκραντ (την Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας, πόλη με τις περισσότερες εκκλησίες και θαυματουργές εικόνες σε όλη τη Βουλγαρία) στο μοναστήρι του Μπάτσκοβο, που είναι το δεύτερο γνωστότερο μοναστήρι στη γειτονική χώρα μετά τον Άγιο Ιωάννη της Ρίλας.

Η παράδοση λέει πως η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Μπάτσκοφσκα» είναι ζωγραφισμένη από τον πρώτο Χριστιανό ζωγράφο, τον ίδιο τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, από τότε ακόμη που η Υπεραγία Θεοτόκος ζούσε υπό τη φροντίδα του αγαπημένου μαθητή του Χριστού, του Ιωάννη, στην Ιερουσαλήμ.

Η εικόνα, λέγεται πως, ήρθε από την Ιερουσαλήμ στη Γεωργία και τον 5ο αιώνα έφτασε κοντά στη σημερινή Ιερά Μονή του Μπάτσκοβο, όπου υπήρχε ένα άλλο μοναστήρι τότε. Όταν οι μοναχοί συνειδητοποίησαν ότι το μοναστήρι τους κινδύνευε από τους Γότθους, έκρυψαν την εικόνα σε έναν βράχο. Η μονή πυρπολήθηκε και έκτοτε τα ίχνη της εικόνας εξαφανίστηκαν. Ακόμα και μετά, την εποχή που ο Γεωργιανός Δομέστιχος των βυζαντινών στρατευμάτων στην Ευρώπη, Γρηγόριος Μπακουριάν, έχτισε το σημερινό μοναστήρι (1083), η εικόνα δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Η εύρεσή της συνέβη με θαυματουργικό τρόπο:

Μακριά από το μοναστήρι, ένας βοσκός, ονόματι Άγγελος, έβοσκε τις αίγες του. Σε ένα ψηλό σημείο παρατήρησε ένα υπέροχο φως. Το όραμα επαναλήφθηκε, πολλές φορές. Τελικά, ο ευσεβής βοσκός αναζητώντας το φως διαπίστωσε ότι αυτό προερχόταν από μια εικόνα. Χωρίς καθυστέρηση, πήγε στο Μοναστήρι του Μπάτσκοβο και είπε στον Ηγουμένο τι είχε συμβεί. Αφού βεβαιώθηκε για την αλήθεια των λόγων του βοσκού, ο Ηγούμενος πήγε με άλλους μοναχούς στο υποδεικνυόμενο μέρος και ανακάλυψαν πως αυτό ήταν το σημείο όπου οι πρώτοι μοναχοί είχαν κρύψει την εικόνα!

Έτσι, και φέτος, σύμφωνα με την καθιερωμένη παράδοση, η Μονή του Μπάτσκοβο γιόρτασε με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, καλωσορίζοντας από τη Στενήμαχο και την εκκλησία του Ευαγγελισμού τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας.

Οι Βούλγαροι πιστοί λένε πως η Παναγία η “Μπατσκόφσκα” έφεγγε με το ασίγαστο φως της σαν λαμπρή λαμπάδα σε εκείνους κατά τη διάρκεια των σκοτεινών πέντε αιώνων της τουρκικής δουλείας και τους έδειξε τον τρόπο της πνευματικής και εθνικής επιβίωσης. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ζυγού της κομμουνιστικής αθεΐας , αυτή η εικόνα αποτελούσε φρούριο πίστης και ελπίδας. Χιλιάδες Βούλγαροι έλαβαν βοήθεια από τη Μητέρα του Θεού που απεικονίζεται σε αυτήν στις θλίψεις και τις δοκιμασίες τους, όταν προσέρχονταν σε εκείνη με πίστη, ταπείνωση και ειλικρινή μετάνοια.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων