08/03/2019 08/03/2019 Η Επιτροπή Θρησκευτικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του βουλγαρικού κοινοβουλίου ενέκρινε στις 7 Μαρτίου, τις νομοθετικές τροπολογίες που προβλέπουν τη διαγραφή χρεών από θρησκευτικές οργανώσεις προς το κράτος, ύψους εκατομμυρίων λέβα.  Οι τροποποιήσεις στο νόμο περί θρησκευτικών οργανώσεων, έρχονται περίπου δύο μήνες αφότου το Κοινοβούλιο ενέκρινε αντίστοιχες τροπολογίες. Όπως αναφέρει η κοινοβουλευτική επιτροπή, οι αλλαγές...
08 Μαρτίου, 2019 - 8:37
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2019 - 8:56

Πατρ. Βουλγαρίας: Διαγραφή χρεών και αλλαγές στο μισθολογικό

Διαδώστε:
Πατρ. Βουλγαρίας: Διαγραφή χρεών και αλλαγές στο μισθολογικό

Η Επιτροπή Θρησκευτικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του βουλγαρικού κοινοβουλίου ενέκρινε στις 7 Μαρτίου, τις νομοθετικές τροπολογίες που προβλέπουν τη διαγραφή χρεών από θρησκευτικές οργανώσεις προς το κράτος, ύψους εκατομμυρίων λέβα.  Οι τροποποιήσεις στο νόμο περί θρησκευτικών οργανώσεων, έρχονται περίπου δύο μήνες αφότου το Κοινοβούλιο ενέκρινε αντίστοιχες τροπολογίες.

Όπως αναφέρει η κοινοβουλευτική επιτροπή, οι αλλαγές αυτές προβλέπουν τη διαγραφή των χρεών προς το κράτος που οφείλονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, όσο και από τους Μουσουλμάνους της χώρας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, περιλαμβανομένου του κεφαλαίου και των τόκων. Οι αιτήσεις για διαγραφή πρέπει να υποβάλλονται εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και του Γραφείου Μουφτή.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το χρέος αυτό εγγίζει τα 8,2 εκατ. λέβα σε μη καταβληθείσες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άλλους φόρους. Πάντως, μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Μητροπολίτης Βάρνα, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας αρνήθηκε ότι η Εκκλησία έχει οφειλές προς το κράτος.

Ο νόμος ορίζει επίσης, ότι η κρατική επιδότηση που χορηγείται στις θρησκευτικές οργανώσεις θα διανεμηθεί από την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία και το γραφείο του αρχηγού του Μουφτή. Για τις επισκοπές της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο εξωτερικό, η κρατική επιχορήγηση θα χορηγείται από ποσά εγκεκριμένα ετησίως από τον εθνικό προϋπολογισμό και θα καταβάλλεται μέσω της κυβέρνησης.

Διευκρινίζει επίσης ότι η ηγεσία της εκκλησίας θα είναι σε θέση να δαπανήσει ποσά πέραν των άμεσων δαπανών μόνο μετά την καταβολή των μισθών του Κλήρου και των υπαλλήλων της.

Το ανώτατο ποσό του μισθού ενός κληρικού δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέσο μηνιαίο μισθό ενός δασκάλου. Οι μισθοί των εργαζομένων σε θρησκευτικά ιδρύματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το μέσο μισθό ενός μισθωτού στο δημόσιο τομέα, με εξαίρεση την αμοιβή των μελών των διοικητικών οργάνων.

Η κρατική επιδότηση για θρησκευτικά δόγματα ορίζεται σε 10 ευρώ ανά άτομο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων