20/02/2020 20/02/2020 Μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν τόσο από την πλευρά της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας όσο και από εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας, το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας ανακοίνωσε τελικά ότι αναβάλλεται η έκθεση με βουλγαρικά θρησκευτικά αντικείμενα που είχε προγραμματιστεί για το ερχόμενο καλοκαίρι στο Μουσείο του Λούβρου. Η διαμάχη ξέσπασε...
20 Φεβρουαρίου, 2020 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2020 - 9:05

Πατρ. Βουλγαρίας: Ματαιώθηκε η έκθεση στο Λούβρο

Διαδώστε:
Πατρ. Βουλγαρίας: Ματαιώθηκε η έκθεση στο Λούβρο

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν τόσο από την πλευρά της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας όσο και από εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας, το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας ανακοίνωσε τελικά ότι αναβάλλεται η έκθεση με βουλγαρικά θρησκευτικά αντικείμενα που είχε προγραμματιστεί για το ερχόμενο καλοκαίρι στο Μουσείο του Λούβρου.

Η διαμάχη ξέσπασε όταν έγινε γνωστό ότι τα κειμήλια της ορθοδοξίας θα εκτίθεντο σε αίθουσα αφιερωμένη στην ισλαμική τέχνη και ότι στόχος του μουσείου για την έκθεση ήταν να αναδείξει τους δεσμούς μεταξύ της χριστιανικής και της ισλαμικής τέχνης.

Η έκθεση, με τίτλο «Τέχνη και Πολιτισμοί στη Βουλγαρία μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα», είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο και να περιλαμβάνει 60 θρησκευτικά κειμήλια, όπως εικόνες, χειρόγραφα, βιβλία και κοσμήματα.

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ήρθε μετά από αρνητική αντίδραση της Ιεράς Συνόδου και του Εμμανουήλ Μουτάφωφ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μελέτης της Τέχνης της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, που υποστήριξε ότι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων από το Λούβρο περιείχε ανακρίβειες.

“Η αλληλεπίδραση μεταξύ ισλαμικής και χριστιανικής τέχνης, σχεδόν ανύπαρκτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι περιθωριακή και σε καθαρά διακοσμητικό επίπεδο”, ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο κ. Μουτάφωφ.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απαγόρευσε την έκθεση στο Λούβρο εικόνων και λειτουργικών βιβλίων που φυλάσσονται στη Μονή Μπαχκοβού, στο Εθνικό Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο της Εκκλησίας και στο Ινστιτούτο Ιστορίας και Αρχείων της Εκκλησίας του Βουλγαρικού Πατριαρχείου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων