29/06/2021 29/06/2021 Εγκύκλιο μήνυμα για την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου έγραψε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, στο οποίο αναφέρει ότι σήμερα οι Χριστιανοί πρέπει να εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των δύο αυτών Αγίων Αποστόλων, προσπαθώντας να μιμηθούμε την πίστη και τη θυσία τους ανάλογα και με τη δύναμή μας. Επίσης, τονίζει ότι ο καθένας...
29 Ιουνίου, 2021 - 19:16
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2021 - 19:10

Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Ο καθένας από εμάς με το βάπτισμα χρίζεται Απόστολος»

Διαδώστε:
Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Ο καθένας από εμάς με το βάπτισμα χρίζεται Απόστολος»

Εγκύκλιο μήνυμα για την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου έγραψε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, στο οποίο αναφέρει ότι σήμερα οι Χριστιανοί πρέπει να εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των δύο αυτών Αγίων Αποστόλων, προσπαθώντας να μιμηθούμε την πίστη και τη θυσία τους ανάλογα και με τη δύναμή μας. Επίσης, τονίζει ότι ο καθένας από εμάς που τιμάται με το βάπτισμα στο όνομα του Χριστού και παίρνει τη χάρη, λαμβάνοντας τα γενναιόδωρα δώρα του Αγίου Πνεύματος, ονομάζεται, επίσης, απόστολος του Χριστού.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα 

Διαβάστε το μήνυμα:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η γιορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου μας γεμίζει και πάλι με μεγάλη χαρά και κατευθύνει τις σκέψεις και το πνευματικό βλέμμα μας σε αυτούς τους δύο, επιλεγμένους από τον Σωτήρα Χριστό μάρτυρες και εμπλησθέντες θείας χάριτος, υπενθυμίζοντας μας, ταυτόχρονα, την αποστολική φύση της Εκκλησίας, που από την απαρχή έως και σήμερα έχει τους Αποστόλους ως αμετάκλητο σημάδι της αληθείας της: ένα σημάδι που τη διακρίνει και την καθιστά σαφώς αναγνωρίσιμη μεταξύ όλων των κοινωνιών στον κόσμο μας.

Σήμερα, αφού γιορτάσαμε πρόσφατα τα γενέθλια της Εκκλησίας του Χριστού, με τη γιορτή της Πεντηκοστής, καλούμαστε να προβληματιστούμε σχετικά με τη θέση και το ρόλο της Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, εστιάζοντας σε αυτούς τους δύο από τους οποίους εμπνεύστηκαν οι υμνογράφοι, που δικαίως τους ονόμασαν: “Κορυφαίους”, “Πρωτόθρονους” και “διδασκάλους της Οικουμένης”.

Η επιλογή των δύο, μεταξύ όλων των αποστόλων του Κυρίου και Σωτήρα μας, δεν είναι τυχαία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Αγίας μας Εκκλησία δίνει έμφαση στους Αγίους Πέτρο και Παύλο με έναν ειδικό τρόπο σε σύγκριση με τους άλλους αποστόλους. Ο Πέτρος, η πέτρα της πίστεως και της ομολογίας ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού του ζώντος (σὺ εἶ ὁ Χριστὸς ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος – Κατά Ματθαίον 16:16), και ο Παύλος, ο ελάχιστος των Αποστόλων («ἐγὼ γάρ εἰμι ὁ ἐλάχιστος τῶν ἀποστόλων, ὃς οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς καλεῖσθαι ἀπόστολος, διότι ἐδίωξα τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ·» – Α’ Προς Κορινθίους 15: 9), αλλά που πέτυχε το μέγιστο, την εξάπλωση του Ευαγγελίου στα ειδωλολατρικά έθνη (στους Εθνικούς), είναι δύο ακλόνητοι στυλοβάτες/πυλώνες της Εκκλησίας και τα αληθινά της θεμέλια σε όλους τους αιώνες του μεγάλου ταξιδιού της στον κόσμο και την ιστορία. Είναι αυτοί εξαιτίας των οποίων μπορούμε να λέμε ότι η Εκκλησία ιδρύθηκε “επάνω στο πνευματικό θεμέλιο των Αποστόλων και των προφητών, έχοντας τον ίδιο τον Ιησού Χριστό ως τον ακρογωνιαίο και θεμέλιο λίθο επάνω στον οποίο και με τη δύναμη αυτού όλη η οικοδομή συναρμολογείται και αυξάνεται κατά τρόπον αρμονικόν, ώστε να γίνη ναός άγιος, σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου» (ἐποικοδομηθέντες ἐπὶ τῷ θεμελίῳ τῶν ἀποστόλων καὶ προφητῶν, ὄντος ἀκρογωνιαίου αὐτοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἐν ᾧ πᾶσα ἡ οἰκοδομὴ συναρμολογουμένη αὔξει εἰς ναὸν ἅγιον ἐν Κυρίῳ· – Προς Εφεσίους 2:20-21).

Σήμερα εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους. Προσπαθούμε να μιμηθούμε την πίστη και τη θυσία τους, σύμφωνα με τη δύναμή μας. Μετράμε και αξιολογούμε την προσωπική μας συμβολή στο έργο και την αποστολή της Εκκλησίας στον κόσμο μας, η οποία συνεχίζει να διψά για τον αληθινό λόγο και να αναζητά το σωστό δρόμο προς τον Θεό και την αιώνια δικαιοσύνη Του, προς το σπίτι του Πατέρα: την ουράνια πατρίδα μας. Αυτός ο δρόμος και ο λόγος μας αποκαλύπτονται σήμερα στο παράδειγμα και τη διακονία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου: οι πιο πιστοί και ενθουσιώδεις μάρτυρες του Κυρίου, που συνέβαλαν στην ίδρυση της Εκκλησίας και στην εξάπλωση του Ευαγγελίου στον κόσμο, αποτελούν πρότυπα για όλους τους Χριστιανούς.

Η σημερινή εορτή μας θυμίζει, επίσης, ότι ο καθένας από εμάς που τιμάται με το βάπτισμα στο όνομα του Χριστού και με τη χάρη, που έχει λάβει από τα γενναιόδωρα δώρα του Αγίου Πνεύματος, ονομάζεται, επίσης, απόστολος του Χριστού. Ονομάζεται – όπως οι πρώτοι απόστολοι – όχι από τους ανθρώπους, αλλά από τον Θεό και τον ίδιο τον Κύριο, τον Ποιμένα και Σωτήρα μας, Ιησού Χριστό, ως μάρτυρας και ομολογητής Του, και ευαγγελιστής της ίδιας της Βασιλείας του Θεού, για την οποία κάποτε κήρυτταν στην αυγή του Χριστιανισμού οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος και όλοι οι απόστολοι και πατέρες της Εκκλησίας του Χριστού ανά πάσα στιγμή και μέχρι σήμερα.

Ας είμαστε άξιοι αποδέκτες και διάδοχοι του έργου των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, προκειμένου να συνεισφέρουμε στο μεγάλο έργο της Εκκλησίας, ως Σώματος του Χριστού, που εμπνέεται πάντοτε από τους Αποστόλους, καθώς και απ’ όλους τους ιεροκήρυκες και ευαγγελιστές, που με ζήλο για τον Χριστό και την Εκκλησία Του κηρύττουν για Αυτόν και τα δώρα Του.

Καλή κι ευλογημένη γιορτή!

Πρέπει να αινούμε τον Θεό με πίστη και ευσέβεια, έτσι ώστε, μέσω ημών, όπως παλιά ο Κύριος να προσθέτει καθημερινά στην εκκλησία του όλους εκείνους που σώζονται ( αἰνοῦντες τὸν Θεὸν καὶ ἔχοντες χάριν πρὸς ὅλον τὸν λαόν. ὁ δὲ Κύριος προσετίθει τοὺς σῳζομένους καθ᾿ ἡμέραν τῇ ἐκκλησίᾳ – Πράξεις. 2:47).

Οἱ τῶν Ἀποστόλων πρωτόθρονοι, καὶ τῆς Οἰκουμένης διδάσκαλοι, τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων πρεσβεύσατε, εἰρήνην τῆ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.”(Απολυτίκιο)

Με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και πάντων των Αγίων, ο Θεός να ελεεί και να μας σώζει όλους!

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας

Νεόφυτος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων