11/04/2022 11/04/2022 Στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία και στο τι «λέει» η ζωή της στους χριστιανούς όλων των αιώνων αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος σε κήρυγμά του, που ακούστηκε σε όλες τις εκκλησίες της Βουλγαρίας κατά την Ε’ Κυριακή των Νηστειών.  Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι η Οσία Μαρία νίκησε τον εχθρό της...
11 Απριλίου, 2022 - 21:14
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2022 - 21:17

Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Ο βίος της Οσίας Μαρίας μας διδάσκει γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε κανέναν»

Διαδώστε:
Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Ο βίος της Οσίας Μαρίας μας διδάσκει γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε κανέναν»

Στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία και στο τι «λέει» η ζωή της στους χριστιανούς όλων των αιώνων αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος σε κήρυγμά του, που ακούστηκε σε όλες τις εκκλησίες της Βουλγαρίας κατά την Ε’ Κυριακή των Νηστειών. 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι η Οσία Μαρία νίκησε τον εχθρό της σωτηρίας του ανθρώπου με την ειλικρινή και εγκάρδια μετάνοιά της, ενώ τόνισε ότι το παράδειγμά της πρέπει να έχουμε κατά νου εάν ετοιμαζόμαστε να κρίνουμε κάποιον για τις αμαρτίες του.

Διαβάστε το κήρυγμα:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Την Πέμπτη Κυριακή των Νηστειών η Αγία Εκκλησία μας προσκαλεί να τιμήσουμε τη μνήμη μιας από τις πιο λαμπρές προσωπικότητες της χριστιανικής ιστορίας – της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Πλησιάζοντας στο τέλος της Σαρακοστής, ας αποτίσουμε φόρο τιμής σε εκείνην που, με την πιο αυστηρή νηστεία και τις πιο αυστηρές στερήσεις, με ειλικρινή κι εγκάρδια μετάνοια, νίκησε τον εχθρό της σωτηρίας μας, απελευθερώνοντας τον εαυτό της από την αμαρτία και εισήλθε καθαρά και άμεμπτα στο Βασιλεία των Ουρανών και στην αιώνια ζωή.

Με το βάθος της μετανοίας της και την ασκητική της πράξη, η Οσία Μαρία η Αιγυπτία παρέμεινε παράδειγμα προς μίμηση για τους χριστιανούς όλων των εποχών και αιώνια έμπνευση στον αγώνα κατά της αμαρτίας. Η ζωή της είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ο δρόμος που μας υπέδειξε ο Κύριος δεν είναι αδύνατος για τον άνθρωπο, αρκεί να εργάζεται συνειδητά και επιμελώς για τη σωτηρία του. Στο πρόσωπό της βλέπουμε μία από τις πιο φωτεινές μαρτυρίες της αγάπης του Θεού για κάθε άνθρωπο, ακόμα και τον πιο αμαρτωλό.

Εδώ θα βρείτε και την αιτία για την τρυφερή αγάπη που διατήρησαν οι Χριστιανοί όλων των εποχών προς τη φωτεινή εικόνα της πρώην αμαρτωλής, που τώρα είναι αγία του Θεού – τη Μαρία την Αιγυπτία, καθώς και το βαθύ θεμέλιο της Εκκλησίας του Χριστού, που αναδεικνύεται με κολοσσούς πίστεως και ευσέβειας, όπως ήταν ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος.

Σήμερα, που το μεγαλύτερο μέρος του μεγάλου σαρακοστιανού μας ταξιδιού είναι πίσω μας και πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και την ένδοξη Ανάσταση του Σωτήρος, η φωτεινή εικόνα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας είναι ξανά μπροστά μας, για να μας βοηθήσει να θυμηθούμε και άλλα σημαντικά και να γίνει οδοδείκτης για τη ζωή και την αλήθεια της πίστης μας.

Πρώτα απ’ όλα είναι η συνειδητοποίησή μας ότι η αμαρτία βρίσκεται πάντα μέσα μας και η καταπολέμησή της είναι πάνω απ’ όλα προσωπική μας αποστολή και ευθύνη. Αν και ο Θεός Πατέρας αγαπά όλους τους ανθρώπους και εργάζεται συνεχώς και με κάθε δυνατό τρόπο για να σωθούν όλοι «και να έλθουν στη γνώση της αλήθειας» (πρβλ. Α΄ Τιμ. 2:4), το πρώτο βήμα προς αυτή τη σωτηρία πρέπει να γίνει από τον άνθρωπο. Αν και δεν μένουμε ποτέ μόνοι σε αυτόν τον αγώνα και με τις δικές μας δυνάμεις, δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την επιθυμία και την προσωπική μας συγκατάθεση και μόνο τότε συνεχίζεται με τη βοήθεια του Θεού – κατόπιν αιτήματος της Παναγίας και όλων των αγίων. Η αμαρτία έχει πολλά πρόσωπα και διαφορετικές εκδηλώσεις, αλλά υπάρχει ένας τρόπος να απαλλαγούμε από αυτήν, και αυτός ο δρόμος ξεκινάει μέσα στην καρδιά μας, με τις προσπάθειες της προσωπικής μας θέλησης.

Δεύτερον, η Οσία Μαρία η Αιγυπτία μας διαβεβαιώνει ότι ο Θεός είναι αληθινά φιλάνθρωπος και μπορεί και θέλει να συγχωρήσει και τον μεγαλύτερο αμαρτωλό. Και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η πιο σοβαρή αμαρτία δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στη μετάνοια και την επιθυμία μας για σωτηρία. Διότι, όπως μαρτύρησε ο ίδιος ο Κύριος, «κάθε αμαρτία και βλασφημία θα συγχωρεθεί στους ανθρώπους» (Ματθ. 12:31) –  εκτός από τη βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Όλα τα άλλα μπορούν να συγχωρεθούν και να καλυφθούν από την απέραντη αγάπη του Θεού, όπως μαρτύρησε ο ίδιος ο Κύριος όταν είπε: «οὐ βούλομαι τὸν θάνατον τοῦ ἀσεβοῦς ὡς τὸ ἀποστρέψαι τὸν ἀσεβῆ ἀπὸ τῆς ὁδοῦ αὐτοῦ καὶ ζῆν αὐτόν» (Ιεζ. 33:1).

Τέλος, η ζωή και οι πράξεις της Οσίας της αιγυπτιακής ερήμου είναι, επίσης, σημαντικές για εμάς, καθώς μας προστατεύουν από τον πειρασμό να κρίνουμε βιαστικά τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, ακόμα και όταν βλέπουμε σε αυτόν τον μεγαλύτερο αμαρτωλό. Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένα μυστήριο που γνωρίζει μόνο ο ένας αληθινός Καρδιογνώστης, ο οποίος, στις σελίδες του Ιερού Ευαγγελίου, μας προειδοποιεί ξεκάθαρα ότι «Πολλοὶ δὲ ἔσονται πρῶτοι ἔσχατοι καὶ ἔσχατοι πρῶτοι» (Ματθ. 19:30). « λέγω ὑμῖν ὅτι οἱ τελῶναι καὶ αἱ πόρναι προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ» (Ματθ. 21,31). Γιατί ο Θεός κοιτάζει στην καρδιά του ανθρώπου και αυτό που βλέπει εκεί είναι κρυμμένο από τα δικά μας τα μάτια. Επομένως, ας εργαστούμε για την προσωπική μας σωτηρία και ας μην κρίνουμε κανέναν, αφήνοντάς τα στον Παντεπόπτη Κριτή, ενθυμούμενοι αυτό που είπε ο Κύριος: «ἐν ᾧ γὰρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, καὶ ἐν ᾧ μέτρῳ μετρεῖτε μετρηθήσεται ὑμῖν». (Ματθ. 7:2).

Με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και πάντων των Αγίων, ελέησε και σώσον ημάς!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων