14/11/2020 14/11/2020 Με την ευκαιρία της έναρξης της νηστείας των Χριστουγέννων, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος ομίλησε για την περίοδο που ξεκινά από αύριο, μια περίοδο που θα μας οδηγήσει να ζήσουμε το μυστήριο της σαρκώσεως του Θεού Λόγου, με χαρά και φτερά ελπίδας που θα μας δώσει ο ίδιος ο Χριστός! «Ο Θεός είναι μαζί...
14 Νοεμβρίου, 2020 - 17:27
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2020 - 18:20

Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Ο Χριστιανός μπαίνει σε άλλη περίοδο από αύριο»

Διαδώστε:
Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Ο Χριστιανός μπαίνει σε άλλη περίοδο από αύριο»

Με την ευκαιρία της έναρξης της νηστείας των Χριστουγέννων, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος ομίλησε για την περίοδο που ξεκινά από αύριο, μια περίοδο που θα μας οδηγήσει να ζήσουμε το μυστήριο της σαρκώσεως του Θεού Λόγου, με χαρά και φτερά ελπίδας που θα μας δώσει ο ίδιος ο Χριστός! «Ο Θεός είναι μαζί μας κι εκείνος θα μας κάνει να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες», εμψυχώνει το ποίμνιό του με βεβαιότητα ο Βούλγαρος Πατριάρχης!   

«Αδελφοί εν Κυρίω,

Μέσα στην ένταση του σήμερα, στις δυσκολίες και τους περιορισμούς της πανδημικής κατάστασης, εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εισερχόμαστε σε μια άλλη εποχή κατά την οποία  ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε ξανά την υπέροχη χαρά της χριστουγεννιάτικης νύχτας. Η νηστεία είναι μπροστά μας και εμείς «βυθιζόμαστε» στο μυστήριο της θεότητος όταν «Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο» (Ιωάννης 1:14). Η αληθινή Θεοφάνεια, που εκδηλώνεται πλήρως, με τα λόγια του Αγίου Βασιλείου του Μέγα, είναι το μυστήριο της ενσάρκωσης. Ο Θεός ήρθε ανάμεσά μας, αποδεχόμενος την ανθρώπινη φύση, για να μας λυτρώσει από τη δύναμη του θανάτου και να μας αποκαλύψει την αιώνια ζωή. Σε αυτήν, την πιο καταπληκτική νύχτα στην ανθρώπινη ιστορία, ο  Χριστός ως βρέφος αγκάλιασε την ανθρωπότητα της πτώσης και αποδέχθηκε την ανθρώπινη φύση, για να την αγιάσει και να μας κάνει υιούς του Θεού. Το σχέδιο διάσωσης του Θεού ξεκινά τη δράση του, για να τελειώσει την αυγή της Ανάστασης του Κυρίου. «Ο Θεός μεθ’ ημών» (Ματθαίος 1:23) και ο κόσμος μαζί Του ξεπερνά τις ανθρώπινες δυσκολίες.

Αδελφοί και αδελφές,

Οι μέρες είναι δύσκολες. Ζούμε σε μια περίοδο δοκιμασίας, στην οποία πρέπει να δείξουμε τη δύναμη της πίστης μας, τη σεμνότητα και την πειθαρχία μας, τηρώντας όλες τις συστάσεις που απαιτούν από εμάς οι υγειονομικές αρχές. Ας μην απελπιστούμε, να μην ασφυκτιούμε από τον φόβο, αλλά, αντίθετα, από τη χαρά που μας δίνει ο νεογέννητος Χριστός, ο οποίος μας θα προστατεύσει και θα μας δώσει φτερά και πνευματική δύναμη να διανύσουμε την Σαρακοστή και να φτάσουμε στη Νύχτα των Χριστουγέννων. Στις αντιξοότητες εμείς οι Χριστιανοί αποκαλύπτουμε τη δύναμή μας.

Η αγάπη, η συμπόνια και η βοήθεια είναι οι δεσμοί της κοινωνίας του Χριστού, και στις μέρες μας είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουμε συνεχώς αυτές τις αρετές ο ένας στον άλλο. Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Σωτήρα μας: «ταῦτα λελάληκα ὑμῖν ἵνα ἐν ἐμοὶ εἰρήνην ἔχητε. ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε· ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον» (Κατά Ιωάννην 16,33) (Μετάφραση στην νέα ελληνική: «Εις τον κόσμον τούτον θα έχετε θλίψιν, αλλά να έχετε θάρρος. Εγώ έχω νικήσει τον κόσμον»), και με αυτήν την εντολή του Θεού θα περάσουμε αυτή την περίοδο της νηστείας. Ας προσευχηθούμε ειλικρινά για την ευημερία του λαού μας και όλης της ανθρωπότητας.

Αδελφοί και αδελφές,

Σας καλούμε να είστε χαρούμενοι! Αναζητήστε τους ιερείς σας, νηστέψτε, εξομολογηθείτε και προχωρήστε με ζήλο στα ιερά Μυστήρια του Χριστού. Ζήστε ενεργά στην κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, στη λατρεία της, σε κοινή προσευχή και με την ελπίδα ότι δεν μπορεί ποτέ να αποθαρρυνθείτε, γιατί «ο Θεός είναι μαζί μας» (Ματθ. 1:23)!

Πατέρες, 

Εσείς, κληρικοί της ευλογημένης επισκοπής της Σόφιας,

γίνετε οι ποιμένες οι καλοί του ποιμνίου του Χριστού. Ανακουφίστε το ποίμνιο αυτές τις μέρες και μην φυλάτε δυνάμεις. Είθε η διακονία σας να φέρει χαρά και ελπίδα για την ερχόμενη εορτή. Μπείτε στη Σαρακοστή με τόλμη, τελώντας τις ακολουθίες με ζήλο, επιμέλεια και σεβασμό. Φροντίστε τους ενορίτες σας – χρειάζονται το λόγο σας, την προσευχή και τη φροντίδα σας, ειδικά σε αυτές τις μέρες της πανδημίας. Μην χάνετε το χρόνο σας, αλλά δώστε τη δύναμή σας στα μυστήρια της Εξομολόγησης και της Ευχαριστίας και να είστε ελεήμονες και να δείχνετε συμπάθεια στις δυσκολίες και τις ανάγκες του λαού του Θεού.

Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε την αληθινή αγάπη του Χριστού και να απελευθερώσουμε τη δύναμή μας χωρίς ανησυχία, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του σύγχρονου κόσμου!

Πιστοί νηστευτές,

να είστε ευλογημένοι από τον Σωτήρα μας και εμείς παραμένουμε προσευχόμενοι μεσιτεύοντες για εσάς στον Χριστό,

Ο Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας

Νεόφυτος»

Επιμέλεια:  Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων