06/08/2021 06/08/2021 «Μεταμορφώνοντας τον εαυτό μας και ζώντας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού μεταμορφώνουμε όλη την πραγματικότητα γύρω μας» τονίζει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος στο μήνυμα του, που αναγνώστηκε στους ναούς σήμερα, κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Διαβάστε το ολόκληρο: Με πατρική αγάπη και λαμπρή χαρά χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε όλους σας για...
06 Αυγούστου, 2021 - 11:28
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2021 - 11:31

«Παράδειγμα προσωπικής μεταμόρφωσης, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος»

Διαδώστε:
«Παράδειγμα προσωπικής μεταμόρφωσης, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος»

«Μεταμορφώνοντας τον εαυτό μας και ζώντας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού μεταμορφώνουμε όλη την πραγματικότητα γύρω μας» τονίζει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος στο μήνυμα του, που αναγνώστηκε στους ναούς σήμερα, κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Διαβάστε το ολόκληρο:

Με πατρική αγάπη και λαμπρή χαρά χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε όλους σας για την αγία Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού μαςτην εορτή που γιορτάζει σήμερα η αγία Εκκλησία. Είθε το φως που κάποτε φώτισε τους μαθητές του Κυρίου στο όρος Θαβώρ να λάμψει στις καρδιές όλων μας και μέσα από εμάς να φωτίσει τον κόσμο γύρω μας – ως φωτεινή μαρτυρία της υπέροχης αγάπης του Θεού για όλο το ανθρώπινο γένος και όλη τη δημιουργία. Η αγάπη, η οποία βρήκε την υψηλότερη έκφραση στο θαύμα της Σαρκώσεως και σε όλα τα σωτήρια για εμάς γεγονότα από την επίγεια ζωή του Ιησού Χριστού, του Κυρίου, Λυτρωτή και Σωτήρα μας. Αυτό το θεϊκό φως δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από το πιο αδιαφανές σκοτάδι, από τίποτα ή από κανέναν (Κατά Ιωάννην 1:5 – καὶ τὸ φῶς ἐν τῇ σκοτίᾳ φαίνει, καὶ ἡ σκοτία αὐτὸ οὐ κατέλαβεν, ), επειδή είναι ένα φως που πηγάζει από το «αληθινό φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο» (Κατά Ιωάννην 1:9 – Ἦν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ὃ φωτίζει πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον).

Αυτό το φως το φέρουμε εμείς, οι βαπτισμένοι στο όνομα του Ιησού Χριστού, και το μερίδιό μας, το ιερό καθήκον μας, είναι να φωτίσουμε όλους εκείνους γύρω μας που βλέπουν τα έργα μας και θέλουν να βρουν σε αυτά ευκαιρίες προς δόξαν του Επουράνιου Πατέρα μας (οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς. Ματθ. 5:16). Ο κόσμος στον οποίο ζούμε εξακολουθεί να αισθάνεται μια επείγουσα ανάγκη σήμερα για αυτό το πάντα φωτιστικό φως του Χριστού. Το σκοτάδι του άρχοντα αυτού του κόσμου (Κατά Ιωάννην 12:31-νῦν ὁ ἄρχων τοῦ κόσμου τούτου ἐκβληθήσεται ἔξω), το σκοτάδι των απαίδευτων θεομαχιών, εξακολουθεί να βασιλεύει σήμερα, αλλά είναι στο χέρι μας να το διαλύσουμε μαζί με όλη την απάτη των εχθρών της σωτηρίας μας. Στο χέρι μας είναι να είμαστε θεοφόροι όχι μόνο στις σκέψεις και στις καρδιές μας, αλλά και στις πράξεις μας, με τις οποίες μαρτυρούμε τη νίκη του Χριστού επί του θανάτου και της κολάσεως, τη μεγάλη αγάπη του Θεού για τον κόσμο, η οποία είναι ακόμα γενναιόδωρη και εκχέεται επάνω μας δια του Αγίου Πνεύματος (Προς Ρωμ. 5: 5: ἡ δὲ ἐλπὶς οὐ καταισχύνει, ὅτι ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ ἐκκέχυται ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν διὰ Πνεύματος Ἁγίου τοῦ δοθέντος ἡμῖν).

Η Μεταμόρφωση του Χριστού, την οποία γιορτάζουμε σήμερα, δεν είναι μόνο μια ζωντανή μαρτυρία της θεότητας του Χριστού, αλλά και ένα κάλεσμα στον καθένα μας για την προσωπική μας μεταμόρφωση, καθώς αναγεννηθήκαμε για μια νέα ζωή στο άγιο Βάπτισμα και καλούμαστε να συμμετέχουμε στο μυστήριο του Θεανθρώπου. Μεταμορφώνοντας τον εαυτό μας σε κοινωνία με τον Θεό και ζώντας σύμφωνα με το θέλημά Του, ο καθένας ανάλογα με τη δική του δύναμη και τον ζήλο, μεταμορφώνουμε, επίσης, όλη την πραγματικότητα γύρω μας. «Αποκτήστε ειρηνικό πνεύμα και χιλιάδες γύρω σας θα σωθούν» – στο βάθος αυτής της περίφημης οδηγίας του Αγίου Σεραφείμ του Σαρόφ βρίσκεται η αλήθεια για τη μεγάλη δύναμη της προσωπικής μεταμόρφωσης, γιατί τι άλλο μπορεί να είναι η απόκτηση ενός ειρηνικού πνεύματος από την μεταμόρφωση του παλαιού ανθρώπου μέσα μας;

Βαδίζοντας σε αυτόν τον ευλογημένο, ευγενικό δρόμο της προσωπικής μας μεταμόρφωσης, έχουμε πάντα μπροστά μας το παράδειγμα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, στο οποίο στερεώνεται η πίστη μας.

Η αγάπη Του και η μεγάλη χάρη Του και το έλεός Του να είναι μαζί μας!

Καλή κι ευλογημένη γιορτή!

† Νεόφυτος

Πατριάρχης Βουλγαρίας

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων