15/08/2021 15/08/2021 Την εορταστική Θεία Λειτουργία με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε σήμερα, Κυριακή 15 Αυγούστου, στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι της Σόφιας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας κ.κ. Νεόφυτος. Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μέλενικου κ. Γεράσιμος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ (Λευκουπόλεως) κ. Πολύκαρπος,...
15 Αυγούστου, 2021 - 17:16
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2021 - 17:20

Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Σήμερα γιορτάζουμε μια νίκη για όλο το γένος»

Διαδώστε:
Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Σήμερα γιορτάζουμε μια νίκη για όλο το γένος»

Την εορταστική Θεία Λειτουργία με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε σήμερα, Κυριακή 15 Αυγούστου, στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι της Σόφιας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας κ.κ. Νεόφυτος.

Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μέλενικου κ. Γεράσιμος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ (Λευκουπόλεως) κ. Πολύκαρπος, Βοηθός του Μητροπολίτου Σοφίας, ο Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος, πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητροπόλεως Σοφίας, ο Αρχιμ. Παχώμιος, πρύτανης του Θεολογικού Σεμιναρίου της Σόφιας, οι κληρικοί του ναού, καθώς και ο Αρχιδιάκονος Αλέξανδρος Νέσεφ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιβάν Πέτκοφ και ο Αρχιεπίσκοπος Ντεγιάν Κορονόφσκι.

Πρωτοψάλτης του ναού ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ντιμίταρ Ντιμιτρόφ.

Την εγκύκλιο του Μακαριωτάτου Πατριάρχη διάβασε ο Αρχιεγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Γεράσιμος, που είπε τα εξής: «Την ημέρα της ένδοξης Κοίμησης της Θεοτόκου, μαζί με ολόκληρη την Εκκλησία, είδαμε τον πρώτο καρπό του θεανθρώπινου έργου του Χριστού για τη σωτηρία μας. Την ημέρα αυτή, οι ουρανοί γνώριζαν ότι ο τάφος δεν μπορούσε να Της ταιριάξει, αφού λόγω της ενάρετης ζωής της χαρακτηρίστηκε ως χώρα του Αχωρήτου, δίνοντας ζωή στον Θεάνθρωπο, δίνοντας ανθρώπινη υπόσταση στο μεγάλο μυστήριο του Θεού-ανδρός… Και πράγματι, η Υπεραγία Θεοτόκος είναι το μεγαλύτερο «κόσμημα» της ανθρώπινης φυλής από την αρχή της ύπαρξής της. Έτσι μέχρι τώρα εξακολουθεί να αγαπάται με ιδιαίτερη τρυφερότητα από όλους μας, έχοντας λάβει από την Εκκλησία την υψηλότερη τιμή που δόθηκε ποτέ σε άνθρωπο… Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, η υψηλοτέρα των ουρανών, η υπερευλογημένη Θεοτόκος και Αειπαρθένος Μαρία, εκείνη στην οποία απευθυνόμαστε καθημερινά στην Εκκλησία και στην προσωπική μας προσευχή, γιορτάζουμε μια νίκη, γιατί η κοίμηση και η μετάστασή της είναι μια νίκη για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Και όταν θωρούμε με δέος την εικόνα της, παρακαλώντας Την για το μέγα έλεος του Θεού και τη συγχώρεση των αμαρτιών μας μέσω των πρεσβειών Της, ψάλλουμε από τα βάθη της ψυχής και της καρδιάς μας: «Χαίρε νύφη ανύμφευτε!» (Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας)».

Στο τέλος της λειτουργίας, ο Μακαριώτατος συνεχάρη τους Ορθοδόξους Χριστιανούς για τη μεγάλη γιορτή της Θεοτόκου και έψαλε το «Έτη Πολλά» για όλους όσους γιορτάζουν σήμερα.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων