27/09/2023 27/09/2023 Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, πραγματοποίησε πνευματική ομιλία στην Ιερά Μητρόπολη Σόφιας. Με την ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Έξαρχος Στέφανος» της Μητρόπολης, στις 25 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή τον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Σιλουανού του Αγιορείτη στην Ιερά Μονή Τσερνογκόρσκι Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων,...
27 Σεπτεμβρίου, 2023 - 15:48
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2023 - 15:55

Ομιλία του Καθηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου στην Ιερά Μητρόπολη Σόφιας

Διαδώστε:
Ομιλία του Καθηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου στην Ιερά Μητρόπολη Σόφιας

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, πραγματοποίησε πνευματική ομιλία στην Ιερά Μητρόπολη Σόφιας. Με την ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Έξαρχος Στέφανος» της Μητρόπολης, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή τον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Σιλουανού του Αγιορείτη στην Ιερά Μονή Τσερνογκόρσκι Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων, ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος παρουσίασε στο ακροατήριο τον βίο του Αγίου Σιλουανού. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην αγάπη ως τρόπος ζωής για τους Χριστιανούς, είπε: «Δεν μπορούμε να είμαστε χριστιανοί αν δεν ακολουθούμε τις εντολές του Χριστού. Ο νόμος της αγάπης είναι ο πιο σημαντικός, γιατί ακόμη και οι κακοί έχουν αυτοέλεγχο αλλά όχι αγάπη. Η αγάπη είναι τρόπος ζωής, η ενότητα είναι μέρος της. Να κουβαλάμε ο ένας τα βάρη του άλλου, να μην επιζητούμε το προσωπικό μας όφελος».

Αναφερόμενος στον γάμο και στο ότι οι σύζυγοι δεν έχουν καμία ανοχή ο ένας για τον άλλον, ειπε ότι με την πρώτη ένδειξη παρεξήγησης, είναι έτοιμοι για διαζύγιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θέλουν να ταπεινωθούν, δεν μπορούν να συγχωρήσουν.

«Αν δεν έχουμε αγάπη, τίποτα δεν μας ωφελεί», υπογράμμισε και τόνισε: «Η ενότητα των χριστιανών βρίσκεται στη χάρη του Θεού και στην κοινή πίστη. Ο πνευματικός μας αγώνας είναι η ταυτότητά μας. Δεν αρμόζει ως χριστιανοί να είμαστε λυπημένοι, δυσαρεστημένοι, απελπισμένοι, φοβισμένοι, αλλά να έχουμε ειρήνη, χαρά, αγάπη. Όλη μας η ζωή πρέπει να είναι μια γιορτή, γιατί βρισκόμαστε στον στρατό του Χριστού, που νίκησε τον θάνατο και τον κακό».

Ακόμη, μίλησε για την κατάθλιψη των νέων, για τη σημασία που δίνουν στα εφήμερα πράγματα, για τον ρόλο των γονέων που πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Η πρώιμη αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους οδηγεί σε μια σειρά από σοβαρές συνέπειες, όπως είπε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος υποδέχθηκε στο κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης Σόφιας, τον Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Εμμανουήλ. Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, ταξίδεψε στη Βουλγαρία μετά από πρόσκληση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τσερνογκόρσκι Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων.

Духовна беседа с архимандрит Вартоломей от Света Гора - 25.09.2023 г.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από bg-patriarshia.bg

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων