07/12/2021 07/12/2021 Ολοκληρώθηκε ο παιδικός διαγωνισμός δοκιμίου, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Σόφιας, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου (που κατέχει και τον τίτλο του Μητροπολίτη Σοφίας), με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων.  Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Το θέμα του δοκιμίου ήταν «Πώς γεννιέται ο Χριστός στις καρδιές μας» και στόχος ήταν τα παιδιά να...
07 Δεκεμβρίου, 2021 - 9:50
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2021 - 12:26

«Πώς γεννιέται ο Χριστός στις καρδιές μας»

Διαδώστε:
«Πώς γεννιέται ο Χριστός στις καρδιές μας»

Ολοκληρώθηκε ο παιδικός διαγωνισμός δοκιμίου, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Σόφιας, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου (που κατέχει και τον τίτλο του Μητροπολίτη Σοφίας), με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων. 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Το θέμα του δοκιμίου ήταν «Πώς γεννιέται ο Χριστός στις καρδιές μας» και στόχος ήταν τα παιδιά να μοιραστούν το πώς αντιλαμβάνονται τη χαρά της γέννησης του Χριστού.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείτο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λευκουπόλεως (Μπελογκραντσίκ) κ. Πολύκαρπο, τον Δρ. Αντρέι Κασάμποφ, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτιστικής Πληροφόρησης της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας, καθώς και από τους διευθυντές του επίσημου διαδικτυακού ιστότοπου της Μητροπόλεως: Vessela Ignatova και Plamen Mihailov.

Νικητές του διαγωνισμού ήταν ο 14χρονος Βαλεντίν Βαλεντίνοφ Ζελέζοφ από το Καρνομπάτ, η 13χρονη Ιρίνα Τσβετάνοβα Τόσεβα, και η 14χρονη Ιβάνα Γκεοργκίεβα Στεφάνοβα.

Ο πρώτος  έγραψε για την παράδοση της Βουλγαρίας να αφήνει επτά γεύματα κι ένα χριστόψωμο για τον Χριστό στο τραπέζι τη νύχτα της παραμονής, περιμένοντας την έλευσή του στον κόσμο με αναμμένο καντήλι και έχοντας θυμιάσει.

«Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε μαζί και αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες που έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε – σπίτι, ψωμί, οικογένεια και πολλή αγάπη. Είναι μεσάνυχτα. Βγαίνω έξω να βρω το λαμπρό αστέρι της Βηθλεέμ στον ουρανό. Όλα τα αστέρια λάμπουν, σαν να είναι  χαρούμενα αυτή τη μεγάλη νύχτα. Αλλά το πιο φωτεινό από αυτά, αυτό που μου δίνει αγάπη και δύναμη, είναι στην καρδιά μου. Το ονομάζω Πίστη!».

Η δεύτερη έγραψε στο δοκίμιό της μεταξύ άλλων:

«Ο Θεός χτυπά την πόρτα της καρδιάς κάθε ανθρώπου, αλλά συχνά δεν την ανοίγουμε και δεν αφήνουμε την αγάπη του Θεού να γεννηθεί και να ζήσει μέσα μας. Εκείνος μας δίνει πάντα την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό μέσα από δοκιμασίες και όσοι τις «περνούν» βιώνουν ανείπωτη χάρη, ευτυχία και γαλήνη. Τιμώνται με μεγάλη θεϊκή χαρά, φως και ζεστασιά. 

Τα Χριστούγεννα, στη γιορτή κατά την οποία ο Κύριος Ιησούς Χριστός ταπείνωσε τόσο πολύ τον εαυτό του, δεχόμενος την ανθρώπινη σάρκα […], καταλαβαίνω ότι όπως ο Χριστός γεννήθηκε στη γη, έτσι και η αγάπη γι’ Αυτόν μπορεί να γεννηθεί στην καρδιά μου, αν δεχθώ. […] Σκέφτομαι το μεγαλείο της αγάπης του Θεού, τα θαύματα που έκανε ο Ιησούς Χριστός, το παράδειγμα που μας έδωσε, μόνο για να μας τραβήξει κοντά Του και να μας ελευθερώσει από το βάρος της αμαρτίας.

Έτσι γεννιέται ο Χριστός στην καρδιά μου! Ας ελπίσουμε ότι, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, περισσότεροι άνθρωποι θα ανοίξουν τις καρδιές τους σε Αυτόν για να νιώσουν τουλάχιστον ένα μέρος της θεϊκής αγάπης και αυτής της υπέροχης χαράς με την οποία κάποτε άγγελοι και σοφοί χαιρέτησαν το νεογέννητο παιδί του Θεού. Καλά Χριστούγεννα!».

Και το τρίτο κορίτσι έγραψε ανάμεσα στα άλλα:

«Η γέννηση του φωτός και του καλού. Η γέννηση του Ιησού Χριστού έφερε την επίγεια ευτυχία, το φως και πυροδότησε την καλοσύνη στις ανθρώπινες ψυχές. Το να ανακαλύπτω ξανά το καλό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, όπως και οποιουδήποτε άλλου. Η προσέγγιση των Χριστουγέννων μου δίνει μια σπίθα να προσπαθήσω να γίνω καλύτερος άνθρωπος, να αναλογιστώ τα λάθη μου και να μην τα επαναλάβω. Η πίστη είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Τα πραγματικά πολύτιμα πράγματα δεν φαίνονται. Μπορούν μόνο να γίνουν αισθητά, να περάσουν στις ψυχές μας σαν ένα ελαφρύ αεράκι και να τα νιώσουμε καρδιακά. Η μαγεία των Χριστουγέννων για μένα δεν είναι στα υλικά, είναι στα αόρατα για εμάς: αυτά που πρέπει να νιώσουμε και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε. Πρέπει να αγωνιζόμαστε για αγιότητα αντί για υλικές ανάγκες. Πρέπει να θυμόμαστε να είμαστε καλύτεροι, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να απολαμβάνουμε τις μικρές στιγμές και να δείχνουμε ανθρωπιά ανά πάσα στιγμή.

Η γέννηση του Χριστού στην καρδιά μου: μια εικόνα στην οποία τονίζεται η αγιότητα, εμφανίζεται το φως, γεμάτο μόνο ομορφιά και καλά συναισθήματα. Στην ψυχή ο σπόρος της καλοσύνης μεγαλώνει, με κάθε ευγενική πράξη, και έτσι μεγαλώνει συνεχώς, μέρα με τη μέρα. Ας θυμόμαστε τις ευγενικές πράξεις όλων αυτές τις ημέρες και ιδιαίτερα του Ιησού Χριστού».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων