09/03/2021 09/03/2021 Στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Λέβορετς χοροστάτησε στις  7 Μαρτίου σε πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπος, βοηθός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σόφιας και Μακαριωτάτου Πατριάρχου Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου.   Στο μοναστήρι κοντά στο χωριό Λέβα Ρεκά στο Τρουν, δίπλα στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβία, οι Άγιοι 40 μάρτυρες τιμήθηκαν αυτή...
09 Μαρτίου, 2021 - 17:22
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2021 - 17:23

Εορτασμός των Αγίων Σαράντα στο Λεβορέτσκι

Διαδώστε:
Εορτασμός των Αγίων Σαράντα στο Λεβορέτσκι

Στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Λέβορετς χοροστάτησε στις  7 Μαρτίου σε πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπος, βοηθός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σόφιας και Μακαριωτάτου Πατριάρχου Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου.  

Στο μοναστήρι κοντά στο χωριό Λέβα Ρεκά στο Τρουν, δίπλα στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβία, οι Άγιοι 40 μάρτυρες τιμήθηκαν αυτή την Κυριακή, αφού την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Επίσκοπος Πολύκαρπος εθιμοτυπικά λειτουργεί σε άλλη εκκλησία κάθε χρόνο, στην Σεπάρεβα Μπάνια.

Συμπροσευχόμενοι στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Ηγούμενος Νικάνωρ της Ιεράς Μονής του Μαυροβουνίου, όπου ανήκε στο παρελθόν το Μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα, και πολλοί ακόμα ιερωμένοι, μοναχοί και μοναχές από την περιοχή, καθώς και ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών Κύριλ Ανανίεφ, η Υπουργός Δικαιοσύνης Ντεσισλάβα Αχλάντοβα, και πολλοί τοπικοί άρχοντες και φορείς και απλοί πιστοί.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, παρατέθηκε τράπεζα από τους μοναχούς.

Η μονή βρίσκεται στα βόρεια του χωριού Λέβα Ρικά, του δήμου Τρουν. Ο δρόμος προς το μοναστήρι είναι σχετικά καλός. Ο τοπικός θρύλος λέει ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε με εντολή του Βούλγαρου Τσάρου Πέτρου Ντέλιαν τα πρώτα χρόνια του XI αιώνα. Οι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι ιδρύθηκε μεταξύ XV-XVI αιώνα και ότι τον XIX αιώνα υπέστη σημαντικές αλλαγές. Μια επιγραφή στο βόρειο τείχος δίπλα στο αναλόγιο δείχνει ότι η εκκλησία της μονής αναστηλώθηκε το 1850. Τα χρονικά μαρτυρούν ότι από το 1847 υπήρχε ένα σχολείο δίπλα στο μοναστήρι. Στη δεκαετία του ’70 του ΧΧ αιώνα ο ναός ανακηρύχθηκε πολιτιστικό μνημείο εθνικής σημασίας.

Στη συνέχεια, οι τοιχογραφίες συντηρήθηκαν. Το φθινόπωρο του 2009 έγινε μερική επισκευή του ναού, που υπήρχε στο μοναστηριακό συγκρότημα.

Τώρα το μοναστήρι έχει αποκατασταθεί πλήρως. Η αυλή είναι διαμορφωμένη. Ο ναός έχει οχυρωθεί και αποκατασταθεί από μέσα. Τον αγιασμό μετά την αποκατάστασή του είχε τελέσει -ως εντεταλμένος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας- ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πολύκαρπος, στις 6 Απριλίου 2019.

Σήμερα μοναδικός μοναχός που εγκαταβιώνει εκεί είναι ο Χρύσανθος από την αδελφότητα της Ιεράς Μονής του Μαυροβουνίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων