24/05/2022 24/05/2022 Με ιδιαίτερη επισημότητα εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Αυταδέλφων και Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου την 24η Μαΐου, ημέρα γραμμάτων και τεχνών στη Βουλγαρία, οπότε και τιμώνται λαμπρά οι εμπνευστές του κυριλλικού αλφάβητου, που μετέδωσαν τον πολιτισμό και ανέπτυξαν τη σλαβική γραμματεία. Της Ευγενίας Δίτσα Της Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι προέστη...
24 Μαΐου, 2022 - 19:33
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2022 - 20:05

Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: «Ευλογία η προσκύνηση των ιερών λειψάνων των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου»

Διαδώστε:
Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: «Ευλογία η προσκύνηση των ιερών λειψάνων των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου»

Με ιδιαίτερη επισημότητα εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Αυταδέλφων και Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου την 24η Μαΐου, ημέρα γραμμάτων και τεχνών στη Βουλγαρία, οπότε και τιμώνται λαμπρά οι εμπνευστές του κυριλλικού αλφάβητου, που μετέδωσαν τον πολιτισμό και ανέπτυξαν τη σλαβική γραμματεία.

Της Ευγενίας Δίτσα

Της Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, που συλλειτούργησε με τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου Μόσχας και του Πατριαρχείου Ρουμανίας στη Σόφια, και άλλους ιερείς.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου. Ακολούθησε αγιασμός, που τελέστηκε μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη με την επωνυμία «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», ενώ προηγήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της Ιεράς Εικόνος των Αγίων με «μπροστάρηδες» τους φοιτητές του Θεολογικού Σεμιναρίου της Σόφιας «Άγιος Ιωάννης της Ρίλας».Παρέστησαν ο Πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, η Δημάρχος Σόφιας Γιορντάνκα Φαντακόβα, πολλοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, παιδαγωγοί και πολιτιστικοί παράγοντες, πιστοί, μεγάλοι και μικροί.

Στον Αγιασμό συγχοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Παχώμιος, Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Σόφιας «Άγιος Ιωάννης της Ρίλας».

Ταυτόχρονα, η μνήμη των Αγίων τιμήθηκε και στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής Σόφιας, όπου από την Κυριακή της Σαμαρείτιδος θησαυρίζονται -για πρώτη φορά στη Βουλγαρία- τα ιερά λείψανα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τα οποία μετέφερε από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους ο Ηγούμενός της, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.  

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ (Λευκουπόλεως), βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη Βουλγαρίας, κ. Πολύκαρπος. Μαζί του συλλειτούργησε ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής  Εσφιγμένου Αγίου Όρους, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σόφιας, Αρχιμανδρίτης Βασίλειος και άλλοι.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Πρέσβης της Ρωσίας στη Βουλγαρία Ελεονώρα Μητροφάνοβα και υπάλληλοι της Ρωσικής Πρεσβείας στη Βουλγαρία, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Σόφιας Γκεόργκι Γκεοργκίεφ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος κ. Πολύκαρπος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου και είπε:

Με τις πρεσβείες των πρώτων μας διδασκάλων, εύχομαι ο Κύριος να μας ευλογεί, να μας ενισχύει στην πίστη και στη ζωή, να ενθαρρύνει τον καθένα μας στην ελπίδα, στην αγάπη προς τον πλησίον, στην αρετή και στην πνευματική ευημερία. Να χαιρόμαστε στο δρόμο προς την αγιότητα, να είμαστε ειρηνοποιοί, άνθρωποι και να έχουμε αδελφική αγάπη στον κόσμο που ζούμε. Οι άγιοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος προσεύχονταν με πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό, προσεύχονταν για αγιότητα και τιμήθηκαν με το να γίνουν τολμηροί μεσίτες ενώπιον του θρόνου του για εμάς. Είθε η αγάπη μας για αυτούς να ανταμειφθεί με τις πρεσβείες και την ευλογία τους σε όλους μας. Είθε να ευλογήσουν τον βουλγαρικό λαό και ολόκληρη τη σλαβική οικογένεια, καθώς και όσους αγαπούν τον Κύριο».

Η γιορτή στο ναό ολοκληρώθηκε με δοξολογία, ενώ οι εκατοντάδες πιστοί που βρέθηκαν εκεί, προσκύνησαν τα ιερά λείψανα. Η ουρά έφτανε μέχρι τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης.

Για να προσκυνήσει τα άγια λείψανα των Φωτιστών των Σλάβων, στον ναό προσήλθε επίσης ο πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ και οι συνεργάτες του, που συναντήθηκαν με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Πολύκαρπο, αλλά και με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου  Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τους δύο «για την ευκαιρία που του δόθηκε, να λάβει μια τέτοια ευλογία την ημέρα που ολόκληρος ο Βουλγαρικός λαός τιμά τους Αγίους Αυταδέλφους, δημιουργούς του κυριλλικού αλφάβητου και ως εκ τούτου του σλαβικού πολιτισμού».

Περισσότερες φωτογραφίες στο παρακάτω άλμπουμ:
Архирейска света Литургия за деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24.05.2022 г.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, στη λαμπρή υποδοχή των ιερών λειψάνων των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τα οποία για πρώτη φορά φιλοξενούνται στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής στη βουλγαρική πρωτεύουσα, παρέστη ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Δημήτριος Χρονόπουλος. Τα λείψανα μετέφερε από τη Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους Αντιπροσωπεία μοναχών υπό τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων