06/10/2023 06/10/2023 Τις Βρυξέλλες επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, το διήμερο 3 με 5 Οκτωβρίου 2023. Αφορμή της επίσκεψης ήταν η από κοινού πρωτοβουλία με τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα,  η πανήγυρις Παρεκκλησίου επ΄ ονόματι της Αγίας Σκέπης, το οποίο ιδρύθηκε ογδόντα χρόνια πριν σε ένα χωριό της...
06 Οκτωβρίου, 2023 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2023 - 18:38

Στις Βρυξέλλες ο Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης για την αναστήλωση του Ναού της Αγίας Σκέπης

Διαδώστε:
Στις Βρυξέλλες ο Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης για την αναστήλωση του Ναού της Αγίας Σκέπης

Τις Βρυξέλλες επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, το διήμερο 3 με 5 Οκτωβρίου 2023.

Αφορμή της επίσκεψης ήταν η από κοινού πρωτοβουλία με τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα,  η πανήγυρις Παρεκκλησίου επ΄ ονόματι της Αγίας Σκέπης, το οποίο ιδρύθηκε ογδόντα χρόνια πριν σε ένα χωριό της Βαλλονίας, το Boussoit, για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών της μεγάλης Ουκρανικής κοινότητας που υπήρχε στην περιοχή, περιήλθε προ τετραετίας στην κυριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και σήμερα ανακαινίζεται εκ βάθρων για να δοθεί το συντομότερο δυνατό και πάλι στην λατρεία του Θεού.

Για το κόστος της αναγκαίας ανακαίνισης του εν λόγω Παρεκκλησίου, η σύζυγος του εκ Βουλγαρίας καταγόμενου Άρχοντος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Boris Gurov, Youlianna, ανέλαβε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, ενώ ο Άρχοντας δεσμεύτηκε για την συνέχεια της δράσεως αυτής, ώστε σύντομα να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Εσπερινός της Αγίας Σκέπης στις Βρυξέλλες

Μέγας Εσπερινός για την παρελθούσα εορτή της Αγίας Σκέπης τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου 2023, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνης, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου στις Βρυξέλλες.

Κατά τον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στην Κεντρική Ευρώπη κ. Αντώνιος, συγχοροστατούντων του οικείου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου και του Βοηθού αυτού Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, με την παρουσία του Πρέσβεως της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες κ. Plamen Bonchev, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Βασιλείου Ζαρμπάλη, Αρχόντων της Εκκλησίας, Διπλωματών και φίλων της οικογένειας Gurov.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας αναφέρθηκε στην πρόνοια της Υπεραγίας Θεοτόκου για το έτοιμο να καταρρεύσει Παρεκκλήσιό της, ώστε να περιέλθει, από την τελευταία εν ζωή ενορίτισσα και μέλος του νομικού προσώπου στο οποίο υπάγονταν, στην κυριότητα της Μητροπόλεως Βελγίου, για να ανακαινιστεί και να διακονήσει τις σύγχρονες ανάγκες των προσφύγων του πολέμου της Ουκρανίας που έφτασαν και φτάνουν στην περιοχή της Βαλλονίας, και για τον λόγο αυτό η συνέχεια της προσπάθειας συνεχίζεται.

Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα την κυρία Youlianna Gurova για την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει ένα μεγάλο μέρος του ποσού της ανακαίνισης και για να τιμήσει την κίνησή της αυτή, της απέδωσε την τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως Βελγίου, τον Σταυρό του Τάγματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ακολούθησε δεξίωση και δείπνο από τον Άρχοντα Gurov προς τιμή των παρισταμένων.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων