22/02/2023 22/02/2023 Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος υποδέχθηκε χθες τον μεταβατικό Πρωθυπουργό της χώρας Γκάλαμπ Ντόνεφ. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία κράτους και Εκκλησίας και στις διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις για τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Η συνάντηση έγινε στο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας και παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...
22 Φεβρουαρίου, 2023 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2023 - 9:44

Συνάντηση του Πατριάρχη Νεοφύτου με τον μεταβατικό Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Διαδώστε:
Συνάντηση του Πατριάρχη Νεοφύτου με τον μεταβατικό Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος υποδέχθηκε χθες τον μεταβατικό Πρωθυπουργό της χώρας Γκάλαμπ Ντόνεφ. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία κράτους και Εκκλησίας και στις διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις για τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η συνάντηση έγινε στο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας και παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, ο Επίσκοπος Μπελογκρντσίκ κ. Πολύκαρπος, ο διευθυντής του Υπουργείου Θρησκευμάτων κ. Τεοντόρ Ατανάσοφ, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Εμίλ Βελίνοφ.

Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Μακαριώτατο για τη δέκατη επέτειο από την εκλογή και την ενθρόνισή του ως Προκαθήμενος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο κ. Ντόνεφ είπε επίσης ότι η επίσημη κυβέρνηση στηρίζει το έργο της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μάλιστα αναφέρθηκε στη βοήθεια που χορηγήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης και αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας “Άγιος Κλήμης της Αχρίδας”.  Ευχαρίστησε ακόμη για τις πολλές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες που διοργανώνει το Πατριαρχείο.

Ο κ. Ντόνεφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μακαριώτατο επειδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού η Εκκλησία ήταν κοντά στην κοινωνία και βοήθησε τους ανθρώπους να μην απελπίζονται, καθώς και για την έγκαιρη παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες που στεγάστηκαν στα μοναστήρια και εκκλησιαστικά κτίρια της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ευχαρίστησε και για τη βοήθεια που έστειλε το Πατριαρχείο στα θύματα των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία.

Κατά τη συνάντηση, ο Σεβασμιώτατος κ. Αντώνιος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια που παρέχει το βουλγαρικό κράτος στους δήμους και βοηθά στην ενίσχυση των βουλγαρικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων στη Δυτική Ευρώπη.

Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός παρέδωσε στον Μακαριώτατο την μπαγκέτα του συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Nayden Todorov, ο οποίος είναι και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, και από την μεριά του ο Πατριάρχης κ.κ. Νεόφυτος του δώρισε μία εικόνα της Θεοτόκου, και ευχήθηκε η Παναγία να τον προστατεύει και να τον ενθαρρύνει σε καλές πράξεις.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ διέλυσε το εθνικό κοινοβούλιο και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η προεδρική υπηρεσία. Πρόκειται για την πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια που διεξάγονται εκλογές.

Ο κ. Ράντεφ υπέγραψε τη δημιουργία μιας νέας προσωρινής κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται ο σημερινός μεταβατικός πρωθυπουργός, Γκάλαμπ Ντόνεφ, ο οποίος είναι ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο κ. Ντόνεφ ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού τον περασμένο Αύγουστο μετά τη ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας που προκάλεσε την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης του Κίριλ Πέτκοβ τον Ιούνιο.

Τον περασμένο Οκτώβριο διεξήχθησαν και πάλι πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, το συντηρητικό κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο, δεν βρήκε συμμάχους και οι άλλοι σχηματισμοί δεν κατάφεραν επίσης να οικοδομήσουν ένα συνασπισμό πλειοψηφίας.

Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση απειλεί τα σχέδια της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωζώνη έως την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εγκρίνει τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται για την εκπλήρωση των κριτηρίων πριν σχηματιστεί νέο κοινοβούλιο.

 

Κείμενο και φωτογραφίες: bg-patriarshia.bg (Angel Karadakov)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων