27/05/2022 27/05/2022 Η Βουλγαρία τιμά τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο της Σοφίας στις 26 Μαΐου. Στη βουλγαρική πρωτεύουσα υπάρχουν δύο ιεροί ναοί, αφιερωμένοι στη μνήμη του. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Ο ένας είναι το παρεκκλήσι στην αυλή του νοσοκομείου Αλεξαντρόφσκα, που χτίστηκε το 2013, και ο άλλος είναι η ροτόντα του Αγίου Γεωργίου.  Ο τελευταίος, μάλιστα, θεωρείται το αρχαιότερο αρχιτεκτονικό...
27 Μαΐου, 2022 - 12:25
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2022 - 12:30

Τιμήθηκε ο Άγιος νεομάρτυρας Γεώργιος της Σόφιας

Διαδώστε:
Τιμήθηκε ο Άγιος νεομάρτυρας Γεώργιος της Σόφιας

Η Βουλγαρία τιμά τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο της Σοφίας στις 26 Μαΐου. Στη βουλγαρική πρωτεύουσα υπάρχουν δύο ιεροί ναοί, αφιερωμένοι στη μνήμη του.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο ένας είναι το παρεκκλήσι στην αυλή του νοσοκομείου Αλεξαντρόφσκα, που χτίστηκε το 2013, και ο άλλος είναι η ροτόντα του Αγίου Γεωργίου.  Ο τελευταίος, μάλιστα, θεωρείται το αρχαιότερο αρχιτεκτονικό μνημείο της Σόφιας και συνδέεται ιδιαίτερα με τη γιορτή αυτή, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Άγιος Γεώργιος της Σοφίας ήταν θαμμένος στο βόρειο τμήμα του.

Οι ιστορικοί έχουν βρει ενδιαφέρουσες αναφορές, που λένε ότι κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, επιτρεπόταν στους πιστούς να προσκυνήσουν στον τάφο του αγίου νεομάρτυρα, παρά το γεγονός ότι ο ναός είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Στην ροτόντα, που πανηγυρίζει και στην εορτή του Αγίου Γεωργίου του νεομάρτυρα, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ. Πολυκάρπου.

Παραδοσιακά μετά τη λειτουργία στον ναό, εψάλη παράκληση στον τάφο του Αγίου νεομάρτυρα της Σοφίας. Έγινε προσευχή και αγιασμός της νέας πέτρινης πλάκας με ανάγλυφο του Αγίου Γεωργίου του Σοφίας, που τοποθετήθηκε στον τάφο.

Επιστρέφοντας στον παλαιό Ιερό Ναό, ο Επίσκοπος εξιστόρησε στο ποίμνιο τη ζωή του Αγίου.

Κείμενο: Vesela Ignatova

Snichki: Αρχιερέας Kostadin Trenev

Ο βίος του Αγίου

Ο Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος γεννήθηκε από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς στη Σόφια της Βουλγαρίας. Μετά από πολλά χρόνια ατεκνίας των γονέων του, ο Θεός εισάκουσε την προσευχή τους και τους χάρισε ένα τέκνο, το οποίο ανατράφηκε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Κατά την περίοδο της νεότητας του Αγίου, οι Τούρκοι προσπαθούσαν διά της βίας να κάνουν τους Χριστιανούς να αλλαξοπιστήσουν.

Ο Γεώργιος αρνήθηκε, οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του κυβερνήτη, ο οποίος έκπληκτος από το θάρρος και την ομορφιά του Γεωργίου του υποσχέθηκε πλούτη και τιμές από τον σουλτάνο Σελίνα (1512 – 1520 μ.Χ.). Ο Άγιος με πνευματική ανδρεία και θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και έλεγξε τη μουσουλμανική θρησκεία. Ο Τούρκος κυβερνήτης έδωσε εντολή να βασανίσουν τον Άγιο και τέλος να τον ρίξουν στην φωτιά, όπου τελειώθηκε λαμβάνοντας τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου. Όμως ξαφνικά έπιασε δυνατή βροχή, η οποία έσβησε τη φωτιά. Όταν νύχτωσε, ένα φως ακτινοβολούσε πάνω από τα υπολείμματα του ιερού λειψάνου του Αγίου. Ένας ευλαβής ιερέας τα περισυνέλεξε και τα ενταφίασε με τιμή. Το ιερό λείψανο του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου βρέθηκε και μεταφέρθηκε στην πόλη Σρέντσε της Βουλγαρίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων