01/08/2019 01/08/2019 Άρχισε σήμερα, για μία ακόμα χρονιά, η παραδοσιακή πορεία δεκάδων πιστών από τον Μητροπολιτικό Ναό της Σόφιας προς την Ιερά Μονή της Ρίλα. Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια για αυτή την πεζοπορία που ξεκινά την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 6 Αυγούστου στην ιστορική μονή. Πρόκειται για το συμβολικό μονοπάτι που ακολούθησαν τα θαυματουργά Λείψανα του...
01 Αυγούστου, 2019 - 8:15

Το “πνευματικό” ταξίδι προς την Μονή της Ρίλα

Διαδώστε:
Το “πνευματικό” ταξίδι προς την Μονή της Ρίλα

Άρχισε σήμερα, για μία ακόμα χρονιά, η παραδοσιακή πορεία δεκάδων πιστών από τον Μητροπολιτικό Ναό της Σόφιας προς την Ιερά Μονή της Ρίλα.
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια για αυτή την πεζοπορία που ξεκινά την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 6 Αυγούστου στην ιστορική μονή. Πρόκειται για το συμβολικό μονοπάτι που ακολούθησαν τα θαυματουργά Λείψανα του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας από τη Σόφια στην Ιερά Μονή της Ρίλα.

Στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.rilskipoklonnik.bg μπορεί κανείς να διαβάσει όλες τις λεπτομέρειες και πληροφορίες για την πορεία αλλά και εξομολογήσεις για το εξαήμερο αυτό πνευματικό ταξίδι.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι ξεκίνησαν το πρωί κρατώντας σταυρούς και εικόνες στα χέρια προκειμένου να διασχίσουν τις επόμενες έξι μέρες δύσβατα ορεινά μονοπάτια για να φτάσουν στην Μονή.

Βρίσκεται στα Όρη Ρίλα, σε ύψος 1.147 μέτρων και 117 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Σόφιας, στη βαθειά κοιλάδα του ποταμού Ρίλσκα. Εχει πάρει το όνομά από τον ιδρυτή του, τον ερημίτη Ιωάννη (Ιβάν) της Ρίλα (876 – 946 μ.Χ. Ολόκληρο το συγκρότημα της μονής καταλαμβάνει μια έκταση 8.800 m² και αποτελείται από μια μονόκλιτη βασιλική, κελιά όπου μένουν οι μοναχοί και έναν πύργο.
Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας και το 1983 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Από το 1991 υπάγεται εξ’ ολοκλήρου στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. Το 2008 προσέλκυσε 900.000 επισκέπτες. Το μοναστήρι απεικονίζεται στην πίσω όψη του χαρτονομίσματος του 1 λέβα, που εκδόθηκε το 1999.

SONY DSC

Σύμφωνα με την παράδοση, τη μονή ίδρυσε ο ερημίτης Άγιος Ιωάννης της Ρίλας, από τον οποίο και πήρε το όνομά της, κατά την περίοδο του Τσάρου Πέτρου Α’ (927-968). Ο ερημίτης ζούσε, στην πραγματικότητα, σε μια σπηλιά χωρίς υλικά αγαθά κοντά στο μοναστήρι, το οποίο χτίστηκε από τους μαθητές του. Τα λείψανά του φυλάσσονται στη μονή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων