02/12/2020 02/12/2020 Στις 30 Νοεμβρίου 2020, την ημέρα μνήμης του πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα, η ορθόδοξη Βουλγαρία τίμησε μεγαλοπρεπώς τον Άγιο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης χοροστάτησε σε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Βάρνας Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι το έργο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα ήταν εξαιρετικό· το κήρυγμα του...
02 Δεκεμβρίου, 2020 - 11:20
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2020 - 10:20

Βάρνα: Ο Άγιος Ανδρέας τιμήθηκε εκεί όπου ίδρυσε επισκοπή

Διαδώστε:
Βάρνα: Ο Άγιος Ανδρέας τιμήθηκε εκεί όπου ίδρυσε επισκοπή

Στις 30 Νοεμβρίου 2020, την ημέρα μνήμης του πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα, η ορθόδοξη Βουλγαρία τίμησε μεγαλοπρεπώς τον Άγιο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης χοροστάτησε σε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Βάρνας Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι το έργο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα ήταν εξαιρετικό· το κήρυγμα του διήρκεσε 29 χρόνια, έως ότου, δηλαδή, σταυρώθηκε από τους ειδωλολάτρες σε σταυρό σχήματος Χ, εξ ου και ονομάστηκε «Σταυρός του Αγίου Ανδρέα». Στην ομιλία του, είπε επίσης ότι ο Άγιος απόστολος είχε δει πολλά θαύματα και αναρίθμητα γεγονότα της ζωής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, έτσι ώστε ολόκληρο το ταξίδι και η ζωή του να είναι μια προετοιμασία για αποστολικό κήρυγμα.  σημείωσε ότι η αποστολική περιοδεία του Αγίου Ανδρέα περιλάμβανε την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, όπου ίδρυσε έναν επισκοπικό καθεδρικό ναό στην Οδησσό (Βάρνα) και χειροτόνησε Επίσκοπο τον Άππιο.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Βάρνας τόνισε ότι από τη ζωή του Αγίου αποστόλου είναι σημαντικό να θυμόμαστε τον ζήλο του για τον Θεό. «Δεν είχε φόβο, ούτε δισταγμό. Είχε καθαρή πίστη και καλή καρδιά, ώστε να ακολουθήσει αμέσως τον Χριστό χωρίς καμιά αμφιβολία», είπε ο Μητροπολίτης. «Ακόμα, πρέπει να θυμόμαστε την πίστη του. Ένας απόστολος που είχε μια πολύ συνεπή αποστολή, μια πολύ συνεπή και σαφή πορεία κηρύγματος, αποτελεί παράδειγμα… Το άλλο που έχει σημασία είναι πως δεν πίστευε μόνο στον Χριστό – γνώριζε τον Χριστό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι άλλο πράγμα να πιστεύουμε στον Χριστό, κι άλλο να τον γνωρίζουμε. Όποιος Τον γνωρίζει, είναι απολύτως πεπεισμένος για όλα όσα λέει, κάνει και διδάσκει».

Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος: «Τώρα, 21 αιώνες μετά από όλα αυτά, δεν καλούμαστε κυριολεκτικά από τον Χριστό, αλλά μέσω του λόγου Του. Και μέσω της ζωής του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου καλούμαστε κάθε μέρα του Θεού να κάνουμε το καλό, να είμαστε πιστοί, να οργανώσουμε τις ζωές μας, έτσι ώστε να είναι σύμφωνες με τον λόγο του Θεού. H αποστολική διδαχή και ο λόγος του Θεού είναι η συνείδηση ​​του ανθρώπου, εκείνη η περιοχή της ανθρώπινης ψυχής μέσω της οποίας ο Θεός μιλά. Όταν η συνείδησή μας μας επιπλήττει και όταν είναι ζωντανή, πρέπει να την ακούμε. Σημαίνει ότι κάτι είναι λάθος, επομένως πρέπει κάτι να αλλάξουμε, για να την ηρεμήσουμε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις στιγμές, σε τέτοιες μέρες, να θυμόμαστε αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους, τους εξαιρετικά εμπνευσμένους από τον Θεό, όπως ο Απόστολος Ανδρέας, και να κατανοήσουμε, ότι χωρίς τη χάρη του Θεού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους να έχουν τις πρεσβείες του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων