22/05/2023 22/05/2023 Τα 150 χρόνια από την ανέγερση της εκκλησίας του χωριού τους, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, εόρτασαν στις 20 Μαΐου οι κάτοικοι του Σλακόβτσι κοντά στην πόλη Πέρνικ της Βουλγαρίας. Ο Επίσκοπος Μπελογκρντσίκ κ. Πολύκαρπος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού μετ’ αρτοκλασίας. Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι η νεότερη από τις...
22 Μαΐου, 2023 - 17:27
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2023 - 16:25

Βουλγαρία: 150 χρόνια από την ανέγερση του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Σλακόβτσι

Διαδώστε:
Βουλγαρία: 150 χρόνια από την ανέγερση του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Σλακόβτσι

Τα 150 χρόνια από την ανέγερση της εκκλησίας του χωριού τους, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, εόρτασαν στις 20 Μαΐου οι κάτοικοι του Σλακόβτσι κοντά στην πόλη Πέρνικ της Βουλγαρίας. Ο Επίσκοπος Μπελογκρντσίκ κ. Πολύκαρπος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού μετ’ αρτοκλασίας.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι η νεότερη από τις τρεις εκκλησίες του χωριού. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1870 και ολοκληρώθηκε το 1873.

Στον πανηγυρικό εορτασμό συμμετείχαν ο κ. Angel Mladenov, γραμματέας της Ιεράς Μητρόπολης Σόφιας, ο κ. Dimitar Dimitrov, δήμαρχος του χωριού, καθώς και δεκάδες κάτοικοι και καλεσμένοι του χωριού.

Μετά τον αγιασμό, ο Επίσκοπος κ. Πολύκαρπος απηύθυνε χαιρετισμό στο συγκεντρωμένο πλήθος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του ναού και για αυτό τέλεσε και επιμνημόσυνη δέηση.

Επίσης, ο Επίσκοπος έκανε έκκληση να επισκευαστεί ο Ιερός Ναός και να γίνουν εργασίες αναστήλωσης, ενώ τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να διατηρηθεί ο ναός, διότι αποτελεί έργο των προγόνων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί πνευματική δέσμευση των σημερινών κληρονόμων να παραδώσουν στις επόμενες γενεές έναν αξιοπρεπή ορθόδοξο ναό.

Τέλος, ο Επίσκοπος κ. Πολύκαρπος χαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους εκ μέρους του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, ο οποίος το 1987 επισκέφθηκε τελευταία φορά το χωριό και τον ναό ως βοηθός Επίσκοπος του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου.

Πηγή: bg-patriarshia.bg

Φωτογραφίες: https://zapadno.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων