03/07/2023 03/07/2023 Με ιεροπρέπεια εορτάστηκε η ημέρα που η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιωάννη της Ρίλας, την 1η Ιουλίου, στο χωριό Slavyani στον δήμο Λόβετς, και στην πόλη Πέρνικ της Δυτικής Βουλγαρίας. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Στο ομώνυμο ιερό ναό στο χωριό Slavyani, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ.  Στο κήρυγμά...
03 Ιουλίου, 2023 - 20:31
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2023 - 20:37

Βουλγαρία: Εορτάστηκε η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιωάννη της Ρίλας

Διαδώστε:
Βουλγαρία: Εορτάστηκε η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιωάννη της Ρίλας

Με ιεροπρέπεια εορτάστηκε η ημέρα που η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιωάννη της Ρίλας, την 1η Ιουλίου, στο χωριό Slavyani στον δήμο Λόβετς, και στην πόλη Πέρνικ της Δυτικής Βουλγαρίας.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στο ομώνυμο ιερό ναό στο χωριό Slavyani, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ.  Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Ιωάννη της Ρίλας: “Πριν από το θάνατό του, ο Ιωάννης της Ρίλας έγραψε τη Διαθήκη του για να τηρηθεί από τους μοναχούς στο μοναστήρι που ίδρυσε και μετά έδωσε τις τελευταίες του οδηγίες στα πνευματικά του παιδιά. Μια υπέροχη ευωδία άρχισε να αναβλύζει από τον τάφο του και μετά το άνοιγμα του τάφου βρέθηκαν εκεί άφθαρτα, ευωδιαστά, τα θαυματουργά ιερά λείψανά του και από τότε άρχισε η προσκύνηση τους. Μετά από παράκληση των αδελφών της Ιεράς Μονής Ρίλας, τα ιερά λείψανα έφθασαν από την πόλη Τάρνοβο, ένα χωριό της βορειοκεντρικής Βουλγαρίας, στην Ιερά Μονή Ρίλας,  και στις 2 Ιουλίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία παρουσία πολυάριθμων Ορθόδοξων Χριστιανών οι οποίοι έσπευσαν να προσκυνήσουν τα λείψανα του Οσίου”.

Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ ευχήθηκε “ο Θεός, με τις προσευχές του Οσίου Ιωάννη της Ρίλας και με τις προσευχές των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, να δώσει υγεία, πνευματική χαρά, ευημερία στην Εκκλησία και την πατρίδα”.

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, οι παρευρισκόμενοι Χριστιανοί προσκύνησαν απότμημα των ιερών λειψάνων του Οσίου.

Αντίστοιχα στην ομώνυμη εκκλησία στην πόλη Πέρνικ τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Επίσκοπο Velbazhda κ. Ισαάκ. Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος κ. Ισαάκ κάλεσε το ποίμνιο να μιμηθεί τον ουράνιο προστάτη του βουλγαρικού λαού, με ταπείνωση, πραότητα, πνευματική και σωματική αγνότητα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ένα σύντομο χορευτικό πρόγραμμα. Την εκδήλωση τίμησαν ο Περιφερειάρχης Πέρνικ κ. Λουντμίλ Βεσελίνοφ καθώς και δεκάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Празникът Възвръщане честните мощи на св. Йоан Рилски в Перник 01.07.2023

Σημειώνετια ότι ο Όσιος Ιωάννης ήταν Βούλγαρος στην καταγωγή και γεννήθηκε στο χωριό Σκρίνο, κοντά στη Σόφια (Βουλγαρίας), επί βασιλείας Πέτρου του Βούλγαρου (περί το 884 μ.Χ.). Έχοντας μοναχική κλίση, πήγε πρώτα σε κάποια Μονή και κατόπιν ανέβηκε στο όρος Ρίλα. Εκεί έκτισε πρώτα μικρή καλύβα, που με το χρόνο έγινε καταφύγιο πολλών μοναχών. Οπότε έκτισε τη Μονή του Ρίλα, στην οποία ασκητικά αφού έζησε, απεβίωσε ειρηνικά.

Πηγή: bg-patriarshia.bg, Ορθόδοξος Συναξαριστής,

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων