17/05/2023 17/05/2023 Την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου του Μεγαλομάρτυρα, που μαρτύρησε στη Σόφια στις 17 Μαΐου του 1555 μ.Χ., στον φερώνυμο ιερό ναό της βουλγαρικής πρωτεύουσας τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ. Πολυκάρπου. Στη συνέχεια έγινε λιτανεία αποτμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου. Το σημείο όπου μαρτύρυσε ο Άγιος βρίσκεται στην οδό...
17 Μαΐου, 2023 - 15:24
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2023 - 15:05

Βουλγαρία: Λιτανεία αποτμήματος ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου από την Σόφια και Πανηγυρικός Εσπερινός

Διαδώστε:
Βουλγαρία: Λιτανεία αποτμήματος ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου από την Σόφια και Πανηγυρικός Εσπερινός

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου του Μεγαλομάρτυρα, που μαρτύρησε στη Σόφια στις 17 Μαΐου του 1555 μ.Χ., στον φερώνυμο ιερό ναό της βουλγαρικής πρωτεύουσας τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ. Πολυκάρπου. Στη συνέχεια έγινε λιτανεία αποτμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου.

Το σημείο όπου μαρτύρυσε ο Άγιος βρίσκεται στην οδό «Τσάρος Συμεών» 125 και είναι γνωστό με το όνομα «Τάρνιτσα». Μπροστά από το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στην ενορία της Αγίας Σοφίας τελέστηκε η ακολουθία του Αγιασμού από τον Επίσκοπο κ. Πολύκαρπο.

Υπό τους ήχους της καμπάνας και των ψαλμωδιών, η πομπή μετέβη στον μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό Ναό της Σόφιας, όπου συνεχίστηκε ο Εσπερινός με την ευλογία των πέντε άρτων.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Επίσκοπος κ. Πολύκαρπο κάλεσε το ποίμνιο να τιμήσει με αξιοπρέπεια τη μνήμη των γηγενών αγίων και σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει ο καθένας.

Ο τιμώμενος άγιος, ο Άγιος Νικόλαος εκ Σοφίας, βρήκε μαρτυρικό θάνατο, καθώς λιθοβολήθηκε στις 17 Μαΐου 1555. Το σκήνωμά του εκομίσθη στο Κοιμητήριο της Ταρνίτσας και κάηκε. Η στάχτη, μάλιστα, σκορπίστηκε έτσι ώστε οι χριστιανοί να μην μπορέσουν να διατηρήσουν τα λείψανά του και να αρχίσουν να τον προσκυνούν.

 

Празнично вечерно богослужение и литийно шествие в чест на св. Николай Софийски

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από bg-patriarshia.bg ( Vesela Ignatova)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων