24/09/2021 24/09/2021 Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία της Βουλγαρίας, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του και βρίσκεται εντός της Ιεράς Μονής Μαυροβουνίου Αγίων Κοσμά και Δαμιανού.    Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα  Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό, ιερούργησε με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ....
24 Σεπτεμβρίου, 2021 - 21:15
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2021 - 21:20

O Ηγούμενος της Εσφιγμένου στον Αγ. Σιλουανό τον Αθωνίτη

Διαδώστε:
O Ηγούμενος της Εσφιγμένου στον Αγ. Σιλουανό τον Αθωνίτη

Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία της Βουλγαρίας, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του και βρίσκεται εντός της Ιεράς Μονής Μαυροβουνίου Αγίων Κοσμά και Δαμιανού.   

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα 

Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό, ιερούργησε με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ (Λευκουπόλεως στα ελληνικά) κ. Πολύκαρπος, με τον Έλληνα Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, τον Αρχιμανδρίτη Νικάνορα, Ηγούμενο της Ι. Μονής Μαυροβουνίου, τον Ιερομόναχο Ποιμένα, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη της Ρίλας στη Γερμανία, τον ιερομόναχο Απόστολο του ιερού κελίου της Υπαπαντής στις Καρυές, τον ιερομόναχο Θεωνά εκ του ιερού κελίου του Αγ. Γεωργίου επίσης στις Καρυές, τον Αρχιμανδρίτη Ευθύμιο, τον Ιερομόναχο Σπυρίδωνα και τον Ιερομόναχο Ζαχαρία από την Αδελφότητα της Ι. Μονής Μαυροβουνίου, τον Ιεροδιάκονο Βαρθολομαίο και τον Ιεροδιάκονο Πολύκαρπο.

Έψαλλαν δύο κληρικοί, Έλληνες ψάλτες με επικεφαλής τον ιεροψάλτη κ. Ιωάννη Χασανίδη από το μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας στη Θεσσαλονίκη και Βουλγάροι ψάλτες από την Σόφια, με επικεφαλής τον ιερέα Πλάμεν Νικόλοφ και αρχιψάλτη τον κ. Σβέτοσλαβ Τσέκοφ.

Συμμετείχαν μοναχοί από την αδελφότητα της Μονής του Μαυροβουνίου, οι μοναχός Παλαμάς και Θεολόγος από την αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου, η μοναχή Αικατερίνα από την Ιερά Μονή «Άξιον Εστίν» κοντά στην Αθήνα, ο δήμαρχος Κοβατσέφτσι κ. Βασίλι Στανίμιμι και πλήθος πιστών.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, τέθηκε σε προσκύνηση απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος, στο τέλος της λειτουργίας, κάλεσε τους Χριστιανούς, ενθυμούμενοι τη ζωή, τις ημέρες της χάριτος, τους κόπους και τις πνευματικές συμβουλές του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη, να τον μιμηθούν «περικλείοντας τη ζωή τους με πίστη, ελπίδα και αγάπη και μέσα από αυτές τις τρεις σπουδαίες αρετές, που ο ίδιος ο Σωτήρας μας κληροδότησε, να εδραιωθούμε και σε άλλες αρετές όπως: η ταπεινοφροσύνη, η αποχή, η υπομονή, η πραότητα, για να είμαστε πραγματικοί μιμητές όχι μόνο των αγίων, αλλά κυρίως εκείνου που τους δόξασε – του Κυρίου μας Ιησού Χριστό».

Κατά τη λειτουργία, αγιοποιήθηκε και διακοσμήθηκε ένα λίκνο, το οποίο μοιράστηκε μετά το τέλος του σε όλους τους παρευρισκόμενους για υγεία και ευλογία.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων