29/08/2023 29/08/2023 80 χρόνια συμπληρώθηκαν στις 28 Αυγούστου 2023, από τον θάνατο του μακαριστού, αξέχαστου στη βουλγαρική μνήμη, Τσάρου Μπόρις Γ΄ του Ενοποιητή (1894-1943). Με αφορμή την 80η επέτειο στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου της Ρίλας, πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε με την ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, προεξάρχοντος...
29 Αυγούστου, 2023 - 16:21
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2023 - 16:25

Βουλγαρία: Πλήθος κόσμου στη Μονή Ρίλας για την 80η επέτειο του θανάτου του βασιλιά Μπόρις Γ

Διαδώστε:
Βουλγαρία: Πλήθος κόσμου στη Μονή Ρίλας για την 80η επέτειο του θανάτου του βασιλιά Μπόρις Γ

80 χρόνια συμπληρώθηκαν στις 28 Αυγούστου 2023, από τον θάνατο του μακαριστού, αξέχαστου στη βουλγαρική μνήμη, Τσάρου Μπόρις Γ΄ του Ενοποιητή (1894-1943).

Με αφορμή την 80η επέτειο στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου της Ρίλας, πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε με την ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φιλιππούπολης κ. Νικολάου. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κεντρικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, Βίντιν κ. Δανιήλ, ο Ηγούμενος της Μονής Ρίλας π. Ευλόγιος και οι Επίσκοποι Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος, Μπελογραντσίκ κ. Πολύκαρπος, Σμολένσκ κ. Βησσαρίων, ο Velbyzhda κ. Ισαάκ, καθώς και η αδελφότητα της Ιεράς Μονής με κληρικούς από τη χώρα.

Τιμητική φρουρά ήταν εκεί για να αποδώσει χαιρετισμό στους απογόνους του βασιλιά καθώς έφτασαν στο μοναστήρι σήμερα το πρωί, ανάμεσά τους ο γιος του Συμεών Σαξ Κόμπουργκ Γκότα και η σύζυγός του Μαργαρίτα, οι γιοι τους ο πρίγκιπας Κονσταντίν-Άσεν και η σύζυγός του Μαρία, και ο πρίγκιπας Μπόρις του Τάρνοβο, η κόρη του, πριγκίπισσα Καλίνα και ο σύζυγός της Κιτίν Μούνιοθ με τον γιο τους Συμεών-Χασάν. Καθώς ο Μπρόνισλαου Χρόμποκ, ο σύζυγος της κόρης του Μπόρις, Μαρία Λουίζα, γιόρτασε τα 90ά του γενέθλια στις 27 Αυγούστου, τα μέλη της οικογένειας Χρόμποκ δεν μπόρεσαν να παραστούν στην τελετή στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ο οίκος της Σαξονίας-Κόμπουργκ και Γκότα στην ιστοσελίδα του.

Στην εκκλησία ήταν πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα, όπως ο ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, ο δήμαρχος του Κιουστεντίλ Πέταρ Πάουνοφ και ο γενικός διευθυντής του BTA Κίριλ Βάλτσεφ.

Κατά τη Θεία Λειτουργία διαβάστηκε ομιλία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτου:

“Σε προσευχητική ανάμνηση ενός άξιου ανθρώπου από την Εκκλησία και τον λαό μας, γιορτάζουμε σήμερα τα ογδόντα χρόνια από τον ευλογημένο θάνατο του άρχοντα-ενωτή του Ορθοδόξου λαού μας, του αειμνήστου Μπόρις του Τρίτου- έλεος Θεού και κατά το λαϊκό θέλημα, Βασιλιά της Βουλγαρίας.

Υποκλινόμαστε μπροστά στη φωτεινή μνήμη του, με ευγνωμοσύνη και αιώνια εκτίμηση για όλα όσα έκανε για τον βουλγαρικό λαό σε μια από τις πιο περίπλοκες και δραματικές περιόδους της ιστορίας μας και παρακαλούμε για αυτόν από τον Παντοδύναμο Θεό ευλογημένη ανάπαυση και αιώνια ανάπαυση.

Στη μνήμη της αγίας μας Ορθόδοξης Εκκλησίας και του βουλγαρικού λαού, ο Τσάρος Μπόρις ο Τρίτος παραμένει στη μνήμη μας για πάντα, με την αφοσιωμένη αγάπη του για τη χώρα, με την παροιμιώδη σεμνότητα και σοφία του, με την αδιάκοπη χριστιανική φιλανθρωπία, την καλοσύνη και τη συμπόνια.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ως χριστιανός και πιστός γιος της αγίας Εκκλησίας, η Αυτού Μεγαλειότητα Μπόρις ο Τρίτος έμεινε στη μνήμη των συγχρόνων του και ως ηγεμόνας που πάντα προσπαθούσε να εκπληρώσει το νόμο του Θεού και που σε όλες του τις σκέψεις, τις αποφάσεις και τις πράξεις του, αναζήτησε και καθοδηγήθηκε από το άγιο θέλημα του Θεού για το καλό και την ευημερία των ανθρώπων που του εμπιστεύτηκαν. Έμεινε έτσι και θα μείνει πάντα στη μνήμη της εκκλησίας και των ανθρώπων.

Γι’ αυτό, αυτή την ημέρα της μνήμης του επίγειου χωρισμού μας με τον ενωτικό βασιλιά, ας προσευχηθούμε ξανά γι’ αυτόν με μια καρδιά και ένα στόμα, ευχαριστώντας για άλλη μια φορά τον Θεό που μας έδωσε έναν τόσο άξιο, σοφό άνθρωπο την ώρα που χρειαζόταν γι’ αυτό και ένας φιλάνθρωπος ηγεμόνας που έδωσε όλες του τις δυνάμεις και τη ζωή του για τον λαό του και κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα μας στις σκληρές δοκιμασίες του Μεσοπολέμου. Ας σκύψουμε το κεφάλι και ας αποτίσουμε φόρο τιμής στον βασιλιά που ανύψωσε την εξουσία της χώρας μας στο υψηλότερο βάθρο της πρόσφατης ιστορίας της. του βασιλιά, που αγαπούσε τον λαό του και απολάμβανε την αγάπη τους σε αντάλλαγμα, καθώς λίγοι Βούλγαροι ηγεμόνες είχαν το προνόμιο να αγαπηθούν.

Είθε η ειρήνη και η αγάπη του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, το έλεος του Θεού και η εν Αγίω Πνεύματι κοινωνία να είναι μαζί με όλους μας και με τον Ορθόδοξο λαό μας για πάντα!

Αιωνία και ευλογημένη η μνήμη του αείμνηστου Βούλγαρου Τσάρου Μπόρις του Τρίτου Ενοποιητή!

Ακολούθησε Μνημόσυνο, στο οποίο όλοι προσευχήθηκαν για την ανάπαυση της ψυχής του Τσάρου Μπόρις Γ’, η καρδιά του οποίου βρίσκεται στον τάφο του, που αναστηλώθηκε από την αδελφότητα, στο πλαϊνό παρεκκλήσι «Κοίμηση του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας ” στον κεντρικό Καθεδρικό Ναό.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων