02/02/2022 02/02/2022 Τρία από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας δεν μπορούν πλέον να έχουν επαρκή θέρμανση εξαιτίας της αύξησης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου. Το ψύχος και η παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορωνοϊού μείωσαν τα έσοδα των Μονών. «Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουμε πέρα», είπε ο Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος....
02 Φεβρουαρίου, 2022 - 19:08
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2022 - 21:42

Βουλγαρία: Χωρίς ρεύμα και θέρμανση τρία μοναστήρια

Διαδώστε:
Βουλγαρία: Χωρίς ρεύμα και θέρμανση τρία μοναστήρια

Τρία από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας δεν μπορούν πλέον να έχουν επαρκή θέρμανση εξαιτίας της αύξησης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου. Το ψύχος και η παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορωνοϊού μείωσαν τα έσοδα των Μονών. «Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουμε πέρα», είπε ο Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η Μονή της Ρίλας, η πνευματική καρδιά της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, θερμαίνεται πλέον μόνο σε διαστήματα 8 ωρών, ενώ η κουζίνα λειτουργεί με ξυλόσομπα, όπως αναφέρει το actualno.com.

Το μοναστήρι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό για ρεύμα και πετρέλαιο, και ελπίζει ότι το κράτος θα εισακούσει την έκκλησή του για οικονομική βοήθεια, υπογράμμισε ο Επίσκοπος Αδριανουπόλεως κ. Ευλόγιος, ηγούμενος της εν Ρίλα Μονής, ο οποίος πρόσθεσε: «Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό που παράγουμε —πίστη, πολιτισμό, παράδοση— είναι κάποιο είδος επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά δεν είναι έτσι, καθώς δεν εξαρτάται από εμάς».

Το μοναστήρι έλαβε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 16.200 $ (28.000 BGN) για το μήνα του Δεκεμβρίου, τρεις φορές υψηλότερο από τον λογαριασμό του Δεκεμβρίου 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κράτος, ήδη το καλοκαίρι του 2020, διέθεσε ένα εκατομμύριο δολάρια για την Μονή, καθώς βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Επιπλέον, τον περασμένο Μάρτιο, στο Μπάτσκοβο απονεμήθηκε ο τίτλος του «Μοναστηρίου της Δεκαετίας» στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για τη διατήρηση και την ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Ωστόσο, η Μονή Μπάτσκοβο όπως και η Σταυροπηγιακή Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (γνωστή και ως Ιερά Μονή Τροϊάν), που αποτελούν το δεύτερο και το τρίτο μεγαλύτερο μοναστήρι της χώρας αντίστοιχα, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Μονή της Ρίλας.

«Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουμε πέρα», είπε στο 24plovdiv.bg ο Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος, ηγούμενος και στα δύο μοναστήρια.

Ο τελευταίος λογαριασμός ρεύματος της Μονής Μπάτσκοβο ήταν 17.350 $ (30.000 BGN) και της Μονής Τρόιαν 9.250 $ (16.000 BGN). Τα μοναστήρια θα έπρεπε να πουλήσουν έναν εξαιρετικό αριθμό κεριών ή να λάβουν μερικές γενναιόδωρες δωρεές για να τα βγάλουν πέρα, είπε ο Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος.

Σύμφωνα με τον ιεράρχη, το κράτος θα πρέπει να παρέμβει ώστε τα μοναστήρια να χρεώνονται με οικιακούς και όχι βιομηχανικούς συντελεστές, κάτι που θα μείωνε τους λογαριασμούς τους στο μισό.

Θα ήταν απαράδεκτο να κλείσουν τα μοναστήρια, είπε ο Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος. «Άτομα με ανάγκες έρχονται σε εμάς. Διατηρούμε θαυματουργές εικόνες που πρέπει να είναι διαθέσιμες στους πιστούς ανά πάσα στιγμή», επεσήμανε.

Στη Μονή Μπάτσκοβο, αυτή τη στιγμή θερμαίνονται μόνο τα 10 από τα 60 δωμάτια.

Το κράτος διέθεσε σημαντικά κονδύλια για εργασίες αποκατάστασης στα μοναστήρια Μπάτσκοβο και Τρόιαν  το 2020.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων